Home Moestuin Tomaten kweken
Tomaten kweken
0

Tomaten kweken

0
0

Een tomaat is een zeer lekkere en geliefde groente soort bij vele mensen. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen proberen om eigen tomaten in hun moestuin te kweken. Het kweken van tomaten hoeft niet lastig te zijn maar er zijn wel een aantal struikelblokken. Hieronder staat een globale uitleg gegeven over hoe u uw tomatenplanten moet verzorgen

Waarmee bemest u tomatenplanten?

Wanneer men tomaten bemest kan dit zeer bevorderlijk zijn voor de groei van de plant en de vruchten. Wat men het beste kan doen is voordat de tomatenplant wordt gepoot een goede grondsamenstelling te maken. Dit kan men doen door potgrond te mengen met bijvoorbeeld compost. Ook kunt u de potgrond vermengen met mestkorrels. Echter dient u op te letten met de hoeveelheid mestkorrels die u in de grond mengt. Mestkorrels bevatten namelijk veel stikstof. Wanneer er teveel stikstof in de grond aanwezig is die de tomatenplant kan opnemen wordt de kans op neusrot bij tomaten vergroot. Neusrot is een tomatenziekte waarbij de punt van de tomaat rot wordt en de tomaat zijn waarde verliest. Bemesten kan dus zeer bevorderlijk zijn voor uw tomatenplant maar doe dit wel met mate.

Hoe dieft u een tomatenplant?

Mensen die wel zelf wel eens tomaten hebben geteeld kennen vrijwel allemaal de term ´dieven`. Onder een dief wordt een uitgelopen okselknop verstaan. Het is zeer belangrijk om deze uitlopers te verwijderen zodat de plant zijn groei kan focussen op de vruchten en de plant zelf. Verwijderd men deze uitlopers niet dan zal er veel energie verloren gaan aan de groei van deze uitlopers. Echter laten tomaten telers soms een ´dief` doorgroeien om een nieuwe top te creëren. Dit gebeurd meestal wanneer er een top is afgebroken en er een nieuwe top gevormd moet worden. Wanneer de uitloper zal doorgroeien zal dit de nieuwe top worden.

Hoe oogst u tomaten?

Voordat u gaat oogsten moet er gekeken worden of de tomaten een goede rijpheid hebben bereikt. Wanneer de tomaat volledig rood gekleurd is kan deze geoogst worden. Vaak zijn er wat ongelijkheden in de tros aanwezig. Zo kan één tomaat al volledig rood zijn terwijl de ander nog oranje of zelfs een beetje groen gekleurd is. Wanneer een groter deel van de tros zijn volledige rijpheid heeft bereikt en dus rood gekleurd is dan kan men de gehele tros al oogsten. Dit doet men door de tros op het punt waar de tros aan de hoofdsteel van de plant vastzit door te knippen. Doe dit met een scherpe tang zodat er zo min mogelijk wondschade ontstaat. U zult vast denken wat u dan met de oranje en groene tomaten moet doen. Wanneer u de groen en oranje gekleurde tomaten in een bak legt en deze afdekt met een aantal kranten en vervolgens een x aantal uren in de zon laat staan dan zullen de tomaten alsnog de juiste rijpheid bereiken en dus rood verkleuren.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close