Home Moestuin Sla kweken
Sla kweken
0

Sla kweken

0
0

Welke soorten sla zijn er?

Een moestuin biedt mensen de ideale gelegenheid om in eigen tuin groentes te kweken. Voor veel mensen is dit een zeer leuke hobby. Een veel voorkomend gewas in moestuinen is sla. Er zijn veel verschillende soorten sla met ieder hun eigen kleur, smaak en vorm. Enkele bekende sla soorten zijn o.a. Kropsla, IJsbergsla, Romaanse sla, Bladmosterd sla, Pluk- of Snijsla, Rucola en Veldsla.

Hoe zaai en kweek je sla?

Veelal wordt sla gekweekt in de volle grond. Men dient eerst de ondergrond vlak te maken d.m.v. een hark. Zorg ervoor dat de bovenlaag van de grond fijn van structuur is zodat de wortels die uit het zaadje moeten komen makkelijker kunnen wortelen. Wanneer deze stappen uitgevoerd zijn kan men het sla zaad gelijkmatig over deze grond inzaaien. Wanneer de zaden zijn ingezaaid dient men een dun folie over de ingezaaide grond te plaatsen. Dit folie zorgt ervoor dat er onder het folie een hoge luchtvochtigheid ontstaat waardoor de zaden sneller zullen kiemen.

De hierboven geschreven methode is een zeer conventionele methode. Tegenwoordig zijn er steeds nieuwere technieken ontwikkeld waardoor de teelt van sla in een nieuw jasje is gestoken. Een zeer duurzame techniek is de slateelt op water. Voor de teelt op water gebruikt men een grote teeltvijver waarin plastic potjes met daarin de slaplanten drijven. De wortels van de slaplant groeien via openingen door het potje heen en komen in contact met het water. De wortels drijven als het ware in de teeltvijver en kunnen zo de benodigde water en voedingstoffen opnemen. Het voordeel van dit systeem is dat het een gesloten systeem is wat zichzelf aanvult met regenwater. Het is mede daarom ook zeer duurzaam. Daarnaast kan men de productie op een watersysteem per hectare verachtvoudigen in vergelijking met een volle grond teelt. Het is zeer leuk om hier thuis mee te experimenteren en jezelf uit te dagen om sla op verschillende manieren te telen.

Wanneer sla te zaaien en te oogsten?

Het is afhankelijk van de sla soort wanneer men de sla kan inzaaien en oogsten. Vaak kan men een bepaalde soort sla ook 2x per jaar oogsten. Hieronder staat een overzicht welke slasoort in welke maanden geoogst en gezaaid kan worden.

 

Slasoort Zaaien (maand) Oogsten (maand)
Kropsla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
IJsbergsla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
Romaanse sla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
Bladmosterd sla Vanaf Augustus Januari/februari/maart/april
Pluk- of Snijsla Vanaf Augustus Januari/februari/maart/april
Rucola Augustus/september Kropje oogsten bij volgroeien, groeit vervolgens door.   Dit kan men herhalen tot april.
Veldsla Augustus/september Kropje oogsten bij volgroeien, groeit vervolgens door.   Dit kan men herhalen tot april.

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close