Home Nieuws Catalpa snoeien
Catalpa snoeien
0

Catalpa snoeien

0
0

Wat is een catalpa?

Voordat we een en ander vertellen over het fenomeen catalpa snoeien, lijkt het ons zinvol eerst eens te vertellen wat een catalpa exact is. Catalpa is een andere benaming voor trompetboom. In de bijgevoegde afbeelding ziet u exact hoe zo’n trompetboom er uitziet.

De catalpa is afkomstig uit de Verenigde Staten en Oost-Azië. Het geslacht omvat een tiental soorten met enkelvoudige bladeren en waarvan de bloemen ontstaan in grote eindstandige pluimen. Ze houden van een beschutte standplaats en zandige leem is voor de boom zeer geschikt.

Hoe ziet er een catalpa uit?

Zoals hierboven gemeld beschikt de catalpa over enkelvoudige bladeren en grote pluimen. De boom, met een tweelippige klok-trompetvorm, heeft bovenaan twee kleinere en onderaan drie grotere lobben. Deze zijn roomwit-geel van kleur.

Catalpa snoeien – wanneer en hoe?

Normaal gesproken snoei je een boom in de winter. Bij een catalpa is dat net even anders. Bij het snoeien dien je een onderscheid te maken tussen de twee verschillende catalpa’s, namelijk de bolcatalpa en de gewone trompetboom.

Catalpa snoeien – bolcatalpa

Een bolcatalpa moet gesnoeid worden in de periode februari tot begin maart. Maar let op: u dient te snoeien op een moment dat het niet vriest en de vorst eigenlijk niet meer gaat komen. Dat komt omdat de takken en de toppen vrij zacht zijn en dus kunnen bevriezen. Snoei dan alle takken terug tot boven de entplaats. Het lijkt nu een beetje op een knotwilg. Na dit snoeimoment ben je voor de rest van het jaar klaar met snoeien.

Catalpa snoeien – trompetboom

De ‘gewone’ trompetboom – die wel kan uitgroeien tot een boom van ongeveer 8 meter hoog – dient te worden gesnoeid in oktober of november. Ook voor deze boom geldt dat hij niet moet worden gesnoeid op het moment dat het vriest. Incidenteel zou dat in november kunnen voorkomen. De takken zouden in dat geval kunnen gaan scheuren.

Wilt u graag informatie over het snoeien van andere bomen, neem dan zeker een kijkje op de link Snoeien bomen. Hier vindt u meer nuttige tips als het gaat om snoeien van de diverse bomen.

 

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close