Home Nieuws Compost
Compost

Compost

0
0

We kennen allemaal het begrip compost. Tenminste, we hebben er vaak over gehoord. Maar weten we eigenlijk wel wat het betekent? In het kort kunnen we stellen dat we bij composteren op natuurlijke wijze tuin- en keukenafval afbreken tot een humusachtige stof.

Het verrijkt de bodem van je tuin, doordat het het vocht in de grond beter vasthoudt, het bodemleven activeert en meststoffen beter en langer laat werken. Op deze pagina bespreken we de volgende drie elementaire zaken:

  • Wat wel composteren?
  • Wat niet composteren?
  • Wanneer composteren?

Wat wel composteren?

Er kunnen hiervoor ontzettend veel producten worden gebruikt. Het is bijna onmogelijk dit allemaal te vermelden. Toch benoemen we de meest voor de hand liggende zaken die we regelmatig in het dagelijkse leven tegenkomen. Bijvoorbeeld:

  • Keukenafval – keukenresten mogen altijd worden gecomposteerd, Het is wel noodzakelijk deze te mengen met bijvoorbeeld droger tuinafval. Dat komt omdat keukenafval anders voor verstikking kan zorgen.
  • Groenteresten – allerlei groenteresten zijn zeer geschikt. Alleen bij de aardappelschillen moet men ervoor zorgen dat ze niet bepoederd en dus naturel zijn.
  • Fruitresten – alle fruitresten zijn geschikt. Let er echter wel op dat u, vanwege de grote hoeveelheid vocht bij fruit, tegelijkertijd ook droog tuinafval composteert.
  • Ook koffiedik en eierschalen kunt u hiervoor gebruiken. Bij de eierschalen dient er wel voor te zorgen dat ze kleingemaakt worden, voordat u ze gebruikt.

Wat niet composteren?

Een kleine opsomming van wat er niet mag worden gecomposteerd: etensresten, papier, karton, tuinafval, brood, onkruiden en gazonmaaisel. De zojuist genoemde resten zijn zeer zeker niet geschikt. Ze hebben geen enkele meerwaarde en kunnen uw tuin en planten schade toebrengen.

Gras is in principe geschikt om te composteren. Toch moeten we met gras enorm opletten. Slechts minimale hoeveelheden kunnen we gebruiken voor de composthoop. Gebruikt u mee, dan gaat het gras als het ware verslijmen en wordt het een onverteerbaar product.

Wanneer wel compost gebruiken?

Bij een tuin met een normale bodem kunt u het best in maart en april composteren. Maar gebruik niet te veel. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de wortels van uw bloemen planten als het ware verbranden. Bij tuinen met een zware kleigrond is composteren in de herfst het meest geschikt. Door middel van composteren zorgt u ervoor dat u uw tuin – voordat de winter invalt – wordt voorzien van een voedingsrijke en beschermende laag. Actief tuinieren put namelijk de bodem uit. Het is daarom raadzaam en eigenlijk ook noodzakelijk om dit jaarlijks in uw tuin te doen.

Er bestaan ook andere manieren om de staat van uw tuingrond te verbeteren. Neem daarom ook eens een kijkje op de webpagina Grond verbeteren.

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close