Home Nieuws Bodem van de tuin
Bodem van de tuin
0

Bodem van de tuin

0
0

Wilt u mooie planten in uw tuin? Dan is de kwaliteit van de bodem van de tuin van levensbelang. Alles dat groeit in uw tuin, is afhankelijk van de gesteldheid van deze bodem. Het is daarom aan te raden om hierover van tevoren meer te weten te komen. Hoe is het gesteld met de kwaliteit en welke stoffen bevinden zich in de bodem van mijn eigen tuin?

Als het goed is, bestaat uw tuin uit een aantal bestanddelen. Het zijn er minimaal vier. Deze bestanddelen dienen voldoende aanwezig te zijn in de grond, anders zou het de groei van uw gras of tuinplanten behoorlijk kunnen belemmeren. We zetten deze bestanddelen in een willekeurige volgorde op een rijtje:

Bodem van de tuin – water

U begrijpt wellicht als geen ander, dat een tuin niet kan bestaan zonder de aanwezigheid van water. Water is van groot belang voor twee zaken. Voor het aanmaken van bladgroenkorrels is de aanwezigheid van water onontbeerlijk. De tweede reden heeft te maken met de transportfunctie. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen vanuit de plant naar de wortel worden getransporteerd.

Bodem van de tuin – lucht

Willen wortels van planten groeien, dan is lucht noodzakelijk. Normaal gesproken bevindt lucht zich automatisch in de grond. Echter, bij zware regenval verandert dit. In dit geval verlaat de lucht de grond en dat is funest voor uw bodem. Zorg er dus voor dat u de grond ontdoet van plassen als het hard heeft geregend. Op deze wijze kan de lucht weer terugkeren in de grond.

Bodem van de tuin – humus en micro-organismen

Humus is een substantie dat ontstaat doordat micro-organismen plantenresten afbreken. Deze substantie is zo belangrijk, omdat er vetten, koolhydraten en eiwitten in zitten. Deze humus is om de volgende redenen belangrijk voor de bodem van uw tuin:

  • Humus bindt voedingsstoffen.
  • Humus verbindt mineralendeeltjes.
  • Het laat water door en houdt lucht vast.
  • Het is een voedselbron voor micro-organismen.

Bodem van de tuin – mineralen

In de bodem bevinden zich mineralen. Ze zijn niet zichtbaar, maar ze zijn er wel. Mineralen zijn afkomstig uit gesteenten en rotsen. De vruchtbaarheid is afhankelijk van de steensoort waarvan de deeltjes hun oorsprong vinden. De gesteenten en rotsen waar we het zojuist over hadden, zijn door de invloed van ons klimaat verder uiteengevallen in kleinere stukjes.

Wilt u graag meer en uitgebreidere informatie over de aanleg van uw tuin, kijk dan op de pagina Tuinaanleg.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Close