HomeKunstgrasZelf kunstgras leggen

Zelf kunstgras leggen

Zelf kunstgras aanleggen in uw tuin

Heeft u genoeg van het onderhoud van uw gazon of wilt u heel uw tuin eens omgooien? Dan is kunstgras wellicht ideaal. Toch is het aanleggen van kunstgras niet zo simpel als dat het lijkt, toch kunt u gerust zelf kunstgras leggen. Het is wel aan te raden een vakman in te schakelen indien u zelf twee linkerhanden heeft! Het aanleggen van kunstgras komt toch in of meer overeen met de grondvoorbereiding die nodig is als bij het aanleggen van bestrating.

De benodigdheden

Indien u kunstgras gaat aanleggen zijn er bepaalde zaken die u al in huis gehaald dient te hebben. Denk aan een stanleymes, lijm, een lijmkam en een lijmband, stevige plastic handschoenen, brekerzand, een druk verdelende onderdoek van geotextiel, het kunstgras zelf natuurlijk en daarnaast eventueel vulzand.
Zorg er voor dat het oude gras en andere bestrating verwijderd is en egaliseer de ondergrond. Breng hier een zandbed van ongeveer 4 á 5 cm op aan, doe dit met het brekerzand. U kunt de grond stabiel maken door het aan te laten trillen of deze aan te wateren. U kunt door middel van een waterpas en een balk het zand egaliseren. Het brekerzand is vooral belangrijk als de ondergrond het water niet goed afvoert, natuurlijk kunt u het kunstgras ook gewoon direct op de zwarte grond leggen of zelfs op bestrating. Echter zal het resultaat optimaal zijn als u brekerzand gebruikt.

Het gebruik van geotextiel

Als de grond geëgaliseerd is kun je het geotextiel over de oppervlakte uitrollen. Met het stanleymes kun je de doek op maat snijden. Zorg er voor dat als je een overlap hebt deze zo’n 5 tot 10 centimeter is. Dit geotextiel is namelijk van belang omdat deze er voor zorgt dat onkruid geen kans krijgt om tussen het kunstgras op te duiken. Het is dus ook belangrijk dat je aan de randen van het oppervlakte een goede dekking hebt en geen gaten overlaat waar onkruid zijn kans zal zien.

Kunstgras uitrollen

Na het aanbrengen van de geotextiel kun je het kunstgras uit gaan rollen. Houdt hierbij rekening met de vezelrichting, het beste is om het kunstgras zo aan te brengen dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Zorg er voor dat het kunstgras aan de randen zo’n 2 á 3 cm uitsteekt, dit kun je later in de gewenste hoeveelheid uitsnijden. Als er delen van de kunstgras overlappen dien je er voor te zorgen dat er een opening tussen zit van zo’n 4 mm.

Kunstgras snijden

Met behulp van het stanleymes kunt u het kunstgras gemakkelijk in het gewenste formaat snijden. Zorg er voor dat u altijd via de onderkant van het kunstgras snijdt, anders zouden de vezels beschadigd kunnen worden. Zorg er dan ook goed voor dat het stanleymes goed scherp is, dit voorkomt rafels en u kunt bochten dan beter maken.

Kunstgras lijmen

Als je begint met het lijmen dient u de kanten van het kunstgras zo’n 30 cm terug te slaan. Snij dan de lijmband af op de gewenste lengte en leg deze onder het kunstgras, breng de lijm met de lijmkam aan op de lijmband en sla het kunstgras dan terug. Druk het kunstgras nog niet meteen aan maar til het eerst weer een stukje op om deze daarna goed aan te drukken. Zorg er voor dat er geen grassprieten mee worden gelijmd

Geef het kunstgras wat rust en daarna kun u beginnen met het genieten van uw mooie gazon!

Video’s over het zelf leggen van kunstgras

Bronnen

Wonenwonen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten