HomeGras zaaienGras zaaien of Graszoden leggen?

Gras zaaien of Graszoden leggen?

Een belangrijke factor bij deze keuze is de tijd van het jaar. Graszoden kunnen altijd gelegd worden behalve bij vorst of langdurige droogte. Ze worden meestal van begin najaar tot eind winter gelegd om veel water geven te voorkomen. Graszaad wordt meestal begin najaar gezaaid of midden voorjaar, maar het kiemt pas in de zomer als de winter te koud is.

Voordelen van gras zaaien

Zaad is veel goedkoper dan graszoden en neemt minder ruimte in. Zaad laat zich ook net zo lang bewaren tot het weer goed genoeg is om te zaaien. Er zijn verschillende zaadmengsels verkrijgbaar die geschikt zijn voor de omstandigheden en het gebruik. Gras zaaien is ook veel lichter werk dan graszoden leggen.

Nadelen van gras zaaien

Het kan maanden duren voordat een gazon gebruikt kan worden en zelfs dan is het in het begin nog niet helemaal gesloten. Er moet voorkomen worden dat vogels het zaad oppikken. Onkruid kan erin opkomen, maar is na een paar keer maaien verdwenen.

Voordelen van graszoden

Na het leggen van graszoden ziet het er meteen mooi uit. Het gazon kan vrij snel na het leggen gebruikt worden. Graszoden kunnen ’s winters gelegd worden als er weinig werk in de tuin is.

Nadelen van graszoden

Graszoden zijn veel duurder dan graszaad. Koop altijd graszoden van goede kwaliteit; beginnende tuiniers zien vaak het verschil niet tussen slechte en goede graszoden niet.

Graszoden moeten vaak van tevoren besteld worden. Na aankoop moeten de graszoden binnen enkele dagen gelegd worden. Als het te nat of te koud weer wordt, is het moeilijk graszoden te leggen. Leggen van graszoden is zwaar werk. De rollen zijn zwaar om te tillen en moeten vaak, soms zelfs door het huis naar achteren worden gebracht. Als het niet regent, moet veel water worden gegeven.

Wanneer gras zaaien?

De beste zaaitijd is is begin najaar als de grond nog warm is en er voldoende regen valt. Het is ook mogelijk om in het voorjaar te zaaien, maar dan moet het gras concurreren met onkruidzaailingen en de kieming en groei kunnen gehinderd worden door vorst. In de zomer zaaien kan ook, maar dan moet bij droogte voortdurend water gegeven worden. Graszaad heeft vochtige grond nodig om te ontkiemen. Als de grond droog is, geef dan een paar dagen voor het zaaien water en hark nog een keer.
Kies een windstille dag om te zaaien, zelfs door een klein beetje wind waaien de zaden weg waardoor ze ongelijk verdeeld worden. Zaai niet als het erg nat is omdat het zaad dan aan laarzen en de wielen van een zaaimachine blijft plakken. Hark voor het zaaien nog een keer goed zodat de grond goed los is en de zaden kunnen kiemen.

Controleer hoeveel zaad gebruikt moet worden. Meestal is dit 50 g/m2 maar dit kan variëren. Afhankelijk van het mengsel. Te dik zaaien veroorzaakt verwelkingsziekte en door te dun zaaien ontstaan kale plekken waar onkruid gaat groeien.

Met de hand zaaien

Verdeel het stuk en bereken hoeveel zaad er precies nodig is voor elk gedeelte. Verdeel het zaad in porties. Zaai in twee richtingen zodat het gelijk wordt verdeeld. Dek de rand van het toekomstige gras af met plastic om een rechte grasrand te krijgen en te voorkomen dat er zaad buiten het gazon valt. Later kan ook met een graskantensteker een rechte rand gestoken worden.

Gras zaaien met een strooiwagen

Door een strooiwagen wordt het zaad gelijkmatig in de goede hoeveelheid verspreid. Dek de randen af met plastic, duw de strooiwagen aan het eind van elke rij op het plastic om te voorkomen dat er bij het draaien zaad uit valt.

Na het zaaien

Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, gebruik bij droog weer een fijne sproeier. Loop zo min mogelijk over het gezaaide stuk en bescherm het zaad tegen de vogels met een net of een vogelverschrikker. Na 7-21 dagen moet het zaad opkomen. Als de plantjes ongeveer 6 cm hoog zijn moet het met een cirkelmaaier gemaaid worden. Maai elke keer op dezelfde hoogte.

Meer algemene informatie over gras zaaien vindt u hier

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten