HomeNieuwsGazonmest

Gazonmest

Wat is gazonmest

Om een perfecte grasmat in uw tuin te creëren dient men het gras goed te verzorgen. Sommige mensen denken hier heel gemakkelijk over, in de praktijk blijkt dit vaak toch wat lastiger te zijn. Een gazon wordt enkele keren per jaar gemaaid en moet daarna natuurlijk wel voldoende voedingstoffen in zijn omgeving hebben om weer te kunnen groeien. Een goede manier om uw gazon van de juiste voedingstoffen te voorzien is om het gazon enkele keren per jaar te bemesten. Deze gazonmest kunt u kopen bij een tuincentra bij u in de omgeving. Gazonmest is een mengsel van voedingstoffen en mineralen dat speciaal is samengesteld om een optimale groei van uw gazon mogelijk te maken. Enkele belangrijke voedingstoffen die in bijna alle gazonmest aanwezig is, zijn Stikstof, Fosfor en Kalium.

 • Stikstof:              Stikstof zorgt ervoor dat het gras snel groeit en een mooie groene kleur krijgt.
 • Fosfor:                Fosfor bevorderd de wortelgroei van het gras waardoor voedingstoffen beter/sneller kunnen worden opgenomen.
 • Kalium:              Kalium zorgt ervoor dat de celwanden van het gras worden verstevigd waardoor je een  sterke grasmat krijgt.

Welke soorten gazonmest zijn er

Er wordt bij de gazonmeststoffen onderscheid gemaakt in drie hoofdgroepen.

 •        organische meststoffen
 •        kunstmeststoffen
 •        organische minerale meststoffen.

Organische meststoffen bestaan uitsluitend uit natuurlijke producten. Dit betekend dat het producten van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Hierbij kan men denken aan beender, soja, algen en wieren. In de bodem worden deze stoffen omgezet tot voeding die de plant kan opnemen. Daarnaast bevorderd organische meststof ook het bodemleven waardoor vaak de bodemstructuur ook verbeterd en uw gazon zich beter kan wortelen.

Kunstmeststoffen zijn stoffen die niet van nature voorkomen maar in de fabriek worden geproduceerd. Deze stoffen lossen direct op in water en kunnen vrijwel direct worden opgenomen door het gras. Het voordeel hiervan is dat het gras direct zijn voedingstoffen krijgt en weer kan gaan groeien. Echter kennen kunstmeststoffen ook grote nadelen. Zo neemt het gras de voedingstoffen vaak in onjuiste verhoudingen op waardoor het gras te snel (geforceerd) gaat groeien en zij vaak vatbaarder zijn voor ziektes. Daarnaast spoelen de kunstmeststoffen zeer snel uit waardoor de kunstmest alleen op korte termijn zijn werk kan doen.

Organische minerale meststoffen zijn meststoffen die deels bestaan uit organische stoffen en deels uit kunstmest. In organische minerale meststoffen zitten meer organische stoffen dan kunstmeststoffen. Het voordeel van deze mix is dat de kunstmeststoffen vaak direct zijn werk doen terwijl de organische stoffen op langere termijn zijn werking zal hebben.

Hoe gebruikt men gazonmest

Wanneer u gazonmest koopt wordt er nagenoeg altijd een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Lees de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat goed door voordat u uw gazon gaat bemesten. Op de gebruiksaanwijzing staan de hoeveelheden mest die er per m² gazon bemest moet worden. Het is van belang dat deze verhoudingen worden aangehouden zodat men niet te veel en niet te weinig meststoffen toedient. In sommige gevallen zijn het korrels die over het gazon gestrooid moeten worden en soms dient men de meststof op te lossen in water en deze over het gazon te gieten.

Wanneer gazon mest te gebruiken

Gazonmest wordt veelal gestrooid in de maanden maart t/m oktober. Let er wel op dat na de bemesting het gazon goed nat gesproeid moet worden zodat de meststoffen kunnen oplossen en in de bodem kunnen trekken. Daarnaast voorkomt sproeien verbranding van het gras.

 

2 REACTIES

 1. als ik organische mest op mijn gras strooi, moet het dan daarna gaan regenen of moet ik het besproeien? Graag antwoord hierop ivm verbranden van het gras.

  • Wanneer je organische mest aan het gazon toedient hoeft dit niet beregent te worden.

   Er kan dan gewoon gewacht worden op een regenbui zodat de meststoffen intrekken in het gazon!

   MVG Loek Wenting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten