20.1 C
Utrecht
HomeNieuwsKoi karpers

Koi karpers

Wat zijn koi karpers?

Veel mensen die visliefhebbers zijn en een vijver in hun tuin hebben zijn vrijwel allemaal bekend met de vis genaamd koi karper. Een koi karper is een zeer geliefde vis omdat deze in zeer veel en zeer mooie kleuren verkrijgbaar zijn. Een koi karper ook wel Japanse koi genoemd kan een lengte tot ongeveer 80 cm bereiken en kan tot wel 40 jaar oud worden. Er bestaan grote verschillen tussen deze koikarpers. Zo zijn er vele verschillende soorten op de markt die in zeer veel verschillende kleuren en kleurpatronen verkrijgbaar zijn. Het maakt deze vis mede hierom zo bijzonder. Er zijn vele mensen die de perfecte koi proberen te kweken. Hierbij kan men denken aan een perfect kleurpatroon en perfecte lichaamsvorm. Voornamelijk in Japan worden veel ´visschoonheidswedstrijden` gehouden. Wanneer een koi de juiste kleur en kleurvormen bezit kan deze zeer veel geld waard zijn. De prijzen van een koi beginnen bij enkele tientallen euro´s en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro´s. De hoogste prijs die ooit voor een koi betaald is, was 250.000 dollar.

Hoe zien koi karpers eruit?

Een koi karper is een vissoort die een lengte tot ongeveer 80 cm kan bereiken. De koi karper kent veel kleurvariëteiten en kleurpatronen. De vorm van een koi karper kan men vergelijken met een gewone Europese karper maar dan met de mooie kleuren. Op de mond van een koi karper zijn 4 baarddraden aanwezig. Aan de baardraden is een karpersoort dan ook zeer herkenbaar.

Wat voor eisen stellen koi karpers aan de vijver?

Het houden van koi karpers is een vijver is vaak lastiger dan wanneer u een vijver heeft met bijvoorbeeld alleen maar goudvissen. Het is belangrijk dat er een goed biologisch evenwicht in uw vijver ontstaat om zo de koi karper de ideale leefomgeving te geven. Een zeer belangrijk punt is dat waterplanten en een koi vijver niet samen gaan. De karpers wroeten de planten namelijk los waardoor het water troebel kan worden. Er wordt dus aangeraden om geen planten in het water te plaatsen. Daarnaast dient het water zeer schoon te zijn. Er dienen zeer goede filters op de vijver aangesloten te worden die het water minimaal één keer per uur rondpompt en verschoont. Ook het gebruik van een UV of ozon filter aangeraden. Deze filters doden namelijk de algen in de vijver. Tot slot is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in de vijver aanwezig is. Dit zuurstof kan men creëren door zuurstofpompen in de vijver te plaatsen.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten