Hoe zien grondspots eruit?
Om in de avond wat extra sfeer in uw tuin te creëren, kan men gebruikmaken van tuin- of buitenverlichting. Veelal worden hiervoor grondspots gebruikt. Grondspots zijn er in allerlei maten, vormen en kleuren. Het voordeel van een grondspot is dat je deze onopvallend in uw tuin kunt plaatsen. Zo kunt u wel genieten van het mooie licht zonder dat er een lelijke spot in uw tuin staat. Men maakt meestal onderscheid in twee hoofdgroepen grondspots. Zo kent men de prikspot (bovengronds) en de grondpot (ondergronds). Deze spots kennen allebei hun voor- en nadelen. Zo wordt de prikspot vaak gebruikt bij zachte tuingrond. Hij kan zijn licht in iedere gewenste richting uitstralen. Het fijne van een prikspot is dat deze makkelijk te verplaatsen is. Het voordeel van een grondspot is dat deze in de grond wordt geplaatst, zodat deze bijna niet zichtbaar is. Het nadeel is echter dat deze lastiger te verplaatsen is.
Waarvoor dienen grondspots?
Grondspots als buitenlampen zorgen ervoor dat bepaalde delen van uw tuin in de avond verlicht kunnen worden. Veel mensen plaatsen de spots op plaatsen waar het licht goed tot hun recht komt. Dit is bijvoorbeeld langs een vijver, onder een boom, bij waterornamenten, bij het terras etc. De spots zorgen voor een zeer mooie sfeer in uw tuin zodat u ook in de avond van de tuin kunt genieten. Per spot kan worden bekeken of led verlichting toe te passen is.
Hoe installeer je grondspots?
Om grondspots in uw gehele tuin te installeren is een lastig karwei. Het is vooral lastig wanneer de tuin al is aangelegd en u daarna pas bedenkt dat u spots in de tuin wil. Vooral het wegwerken van de bekabeling is niet gemakkelijk. Voordat u begint met de aanleg van de tuin is het dus verstandig om na te denken over de bedrading in uw tuin. Wanneer u geen ervaring heeft met elektriciteit en bekabeling, dan kunt u het beste een installateur om hulp vragen.
Hieronder staan vier aandachtspunten waar men rekening mee moet houden bij de aanleg van grondspots:
- Zorg voor een goede bekabeling in uw tuin op de plekken waar u de grondspots wilt plaatsen. Bekijk of de bekabeling goed aansluit op de dichtingwartel van de grondspot, zodat deze aangesloten kan worden.
- Zorg ervoor dat rondom de grondspot geen water kan blijven staan.
- Gebruik een flexibele EXVB-voedingskabel met aan het uiteinde een dichtingwartel die u kunt aansluiten op de elektriciteitskabels in uw tuin.
- Zorg ervoor dat – wanneer u een lampje in de grondspot hebt geplaatst – de rubber sluiting goed is ingevet zodat deze waterdicht is.