HomeGazon onderhoudVerticuteren van het gazon

Verticuteren van het gazon

Verticuteren is te vergelijken met het schoonharken van uw gras. Het kan plaatsvinden middels een verticuteermachine. Maar het is ook goed mogelijk om dit met de hand te doen. Daarvoor hebt u wel een speciale verticuteerhark voor nodig. Probeer het eens uit. U zult verbaasd zijn van al het ‘afval’ dat u van uw gazon af haalt. Om u te informeren over uw gazononderhoud en het fenomeen verticuteren, behandelen we de volgende drie onderwerpen:

  • Waarom verticuteren
  • Wanneer verticuteren
  • Hoe verticuteren

Waarom verticuteren

Na verloop van tijd ontstaat er op uw gazon een bepaald laagje, waardoor water, licht en lucht het gras steeds moeilijker bereiken. Zo’n laag noemen we een viltlaag. Deze laag ontstaat omdat er gedurende de tijd mos groeit, gemaaid wordt en onkruid de kop op steekt. Deze laag moet zo nu en dan worden verwijderd met een verticuteerhark. Tevens worden bij deze bezigheid de wortels van het mos doorgesneden, waarna uw gazon weer vrij kan ademen.

Wanneer verticuteren

Op zich is een dunne viltlaag helemaal niet erg voor uw gazon. Sterker nog, het is zeer nuttig. Want deze laag beschermt het gras tegen de hitte en het verlies van water. Maar vaak wordt deze laag te dik en is het ronduit hinderlijk voor de ontwikkeling van uw gazon. Het verticuteren kan het beste plaatsvinden in de maanden maart en augustus. Wanneer u in maart verticuteert, doe dit dan op een moment dat er van nachtvorst geen sprake meer is.

Hoe verticuteren

Er zijn twee manieren om te verticuteren. De beste manier is om hiervoor een verticuteermachine te gebruiken. Het is tenslotte een pittige klus. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen dit handmatig te doen. Maar realiseer u wel, dat wanneer u een groot gazon hebt, dit eigenlijk niet op een handmatige manier te doen is.

Bent u in het bezit van een klein gazon, gebruik dan gerust de verticuteerhark. U staat versteld van hetgeen u van uw gazon verwijderd. Maar ook bij een klein gazon kan het verticuteren als intensief worden beschouwd. Schrik niet van de staat van uw gazon nadat u het hebt geverticuteerd. Het ziet er vaak niet uit. Maar zo hoort het nu eenmaal en na een paar dagen heeft het gazon zich alweer keurig hersteld.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten