HomeGras zaaienGras zaaien machinaal

Gras zaaien machinaal

Heerlijk. De lente is in aantocht. Als tuinier verheug je je al op alle werkzaamheden die in de tuin moeten gebeuren. Ook het gras moet nog worden gezaaid. Maar wat is nu de beste manier? En bij welk oppervlak is het raadzaam om te kiezen voor het machinaal zaaien van gras in plaats van het handmatig te doen?

Doe ik het met de hand of zal ik het machinaal doen? Veel is afhankelijk van de tijd en de zin die u hebt om het met de hand te doen. U begrijpt als geen ander dat het handmatig zaaien veel werk kan zijn, zeker als u beschikt over een flinke lap grond dat uiteindelijk als gazon moet gaan dienen.

Waarom gras zaaien machinaal?

Tja, het antwoord hebben we in bovenstaande alinea eigenlijk al gegeven. Veel is afhankelijk van de grootte van het aanstaande gazon. Daarbij speelt de hoeveelheid vrije tijd die u te besteden hebt ook een voorname rol. Maar niet alles heeft met de grootte van het gazon te maken.

Het machinaal zaaien kent enkele belangrijke voordelen. Bij het machinaal zaaien bent u er zeker van dat het graszaad keurig is uitgestrooid. Elke vierkante meter ontvangt de juiste hoeveelheid graszaad. Dat is wel zo belangrijk als u de latere dichtheid van uw grasmat als een groot goed beschouwt. Uw gazon wordt er tenslotte mooier door. Tevens wordt bij machinaal zaaien het zaad direct onder de eerste zandlaag geplaatst. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld vogels geen zicht hebben op de zaadjes en deze er dus niet meteen uit pikken.

Hoe wordt gras machinaal gezaaid?

Het machinaal gras zaaien omvat meer dan zomaar eventjes over de grond rijden met een machientje. Ook de voorbereidende werkzaamheden mogen namelijk niet worden vergeten. We zetten de werkzaamheden op een rijtje:

  • Verwijderen van het oude gazon en/of onkruid
  • Diep spitten van de grond
  • Egaliseren van de grond
  • Inzaaien van graszaad – al dan niet machinaal
  • Handmatig toevoegen van zaad bij randen

U merkt het. Er komt best een en ander bij kijken. Maak vooraf een planning – al dan niet in combinatie met uw financiële situatie – voor wat er voor u mogelijk is. Wellicht dat machinaal zaaien, en het uit handen geven ervan, kostbaar lijkt. Maar realiseer u dat wanneer u alles zelf doet, dit een aanslag kan zijn op uw tijd en uw gezondheid. Het handmatig omspitten van de grond kan behoorlijk zwaar en belastend zijn voor uw rug.

In gebruik nemen van uw gazon

U hebt gekozen voor het inzaaien van uw toekomstig gazon, en dus niet voor het leggen van graszoden. Prima keuze. Dat zorgt er echter wel voor dat u na het zaaien minimaal zes weken moet wachten voordat u het kunt betreden. Dat zorgt er tevens voor dat u gedurende deze zes weken de nieuwe grassprietjes telkens moet voorzien van de juiste hoeveelheid water. Dus ook na het inzaaien wordt van u enige betrokkenheid en aandacht verwacht.

Neem als voorbeeld een nieuw gazon bij een voetbalvereniging. U ziet het waarschijnlijk weleens als u langs een voetbalveld fietst. Eind mei ziet u dat een veld helemaal opnieuw is ingezaaid. Vervolgens mag dat pas in augustus worden betreden. Het geeft aan dat het inzaaien van gras en met name het geduld nadien met de nodige zorg moet worden bekeken. Wacht minimaal zes weken met het betreden van uw gazon, maar het is niet erg als u ook na die zes weken nog eventjes wacht met een intensieve betreding ervan.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten