HomeNieuwsHeesters

Heesters

Heesters zijn tuinplanten en zijn er in allerlei soorten, maten en vormen. Maar wat is nu een algemene omschrijving van een heester? Op internet zie je verschillende omschrijvingen die elkaar deels overlappen. U begrijpt dat het veelal op hetzelfde neer komt.

Een heester of een struik is eigenlijk een houtige plant. Dat komt omdat de heester zich net boven in de grond – en soms al in de grond – gaat vertakken. Hierdoor kunnen ze redelijk dik en omvangrijk worden. Het aparte van de heester is, dat hij niet over een stam beschikt. Dat zie je wel terug bij een boom, maar bij een heester – die normaal gesproken niet zo hoog reikt – is dat niet het geval.

Heesters – welke soorten?

Als we bepaalde sites op internet raadplegen, merken we dat er enorm veel soorten heesters zijn. Het is haast onmogelijk om ze allemaal op te noemen. De meest grove verdeling tussen heesters kunnen we als volgt maken:

  • Heesters die in de winter kaal zijn en dus hun blad hebben verloren
  • De groenblijvende en bladhoudende heesters

Maar ook op andere manieren valt er een onderscheid te maken tussen de bestaande heesters. Ook qua groeiplaats, manier van groeien en de mogelijke toepassingen valt er onderscheid te maken tussen de verschillende heesters of struiken.

Heesters – waar planten we ze?

Vanwege het enorme aantal soorten heesters is het lastig per soort aan te geven waar in de tuin ze moeten worden geplant. Voor u als liefhebber van heesters is het daarom belangrijk om bij aankoop op de etiketten te kijken. Daarop staat telkens aangegeven wat de beste plek in de tuin is voor de betreffende heester.

De ene heester staat graag in de volle zon. Een andere heester wil daarentegen liever wat meer in de schaduw staan. Ook de grondsoort en bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad van de bodem spelen een voorname rol als het gaat om het bepalen van de juiste plek voor de heester in uw tuin. Het is echter wel zo dat de meeste heesters geschikt zijn om ze te planten onder de normale omstandigheden.

Heesters – wanneer planten we ze?

Heesters kunnen het best worden geplant in de herfst en in de winter. Het is dan wel belangrijk dat u daarvoor een vorstvrije periode uitkiest. Juist deze periodes zijn gunstig voor heesters, omdat de planten dan in rust zijn. Ze worden bij het verplanten dan minder gestoord, wat de kwaliteit van de heester ten goede komt.

Na het planten dient u nog wel goed te zorgen voor de zojuist aangeplante heesters. Het gevaar zit ‘m vooral in watertekort en de daaruit voortvloeiende uitdroging. Let daar dus op. Maak het de plant gemakkelijk en voeg de juiste hoeveelheid compost toe. De plant kan pas op eigen voeten staan als de wortels ver genoeg in de grond zijn doorgedrongen.

Mocht u graag iets meer willen weten over het snoeien van heesters, kijk dan eens op de pagina Tuinplanten snoeien.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten