HomeAlgemeenCirculaires Economie - hergebruik materiaal

Circulaires Economie – hergebruik materiaal

Duurzaam

Niet alleen nieuwe materialen kunnen duurzaam zijn. Juist het hergebruiken van bestaand materiaal is een duurzame gedachte. Spullen die worden hergebruikt gaan nog een tweede leven mee, wellicht langer dan waarvoor ze in eerste instantie zijn gebruikt. Te denken valt daarbij aan het hergebruik van planten, struiken en bomen in uw tuin. maar ook hergebruiken van bijvoorbeeld bestrating en dergelijke, voor de bouw van een nieuwe vijver of zithoek in uw tuin kan als voorbeeld dienen.

 

Hergebruikte materialen brengen een mindere belasting van het milieu met zich mee (minder productie van nieuw materiaal, minder aan- en afvoer, afvalverwerking ) maar ook groenafval kan worden hergebruikt. Bijvoorbeeld door takken op te stapelen of te vlechten tot een houtwal of afscheiding. Of creëer een hoekje, waarin u door mulchen van houtsnippers en bladeren later een laag in de border van deze snippers verwerkt. zo’n laag biedt bescherming en voedsel aan insecten, vogels en kleine dieren en draagt bij aan een gezonde biodiversiteit en onderdrukt ook eventuele plagen en ziekten.

Upcycling

Een nieuwe functie geven aan oude materialen noemen we ook wel “Upcycling”. Zo kunt u oude bestrating, takken en stenen kan ook denken aan sloop- en resthout, oude bouwmaterialen en allerhande gebruiksvoorwerpen. Zelfs van flessen kunt u een muurtje bouwen.

Wie waagt, die wint.

Het creatief bedenken een nieuwe functie is een uitdaging. Stapelmuurtjes of steenkorven van oude stenen geven een karakter, alsof het er jaren staat. Met behulp van een stenenknipper knipt u oude stoeptegels door, waarmee u schitterende muurtjes kan creëren. Dakpannen, fungerend als borderrand of muurafwerking hebben iets unieks. Resthout wordt een onderdeel van een tuinafscheiding, stoel of vogelhuisje. Een zinken teil, gehalveerde regenton of wijnvat, stenen trog, badkuip is sfeervol en zelfs geschikt voor het aanleggen van een minivijver. Zolang deze maar waterdicht is en geen schadelijke stoffen afgeeft. Bedek ze eventueel met vijverfolie. Een grote boomstam zo verzagen, dat u er een schitterende tuinbank aan heeft. U zal zien dat hergebruik veel sfeer en harmonie in uw tuin brengt.

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten