Beregeningspomp

Beregeningspomp

Een beregeningspomp helpt u om de tuinplanten van voldoende vocht te voorzien. Gedurende een aantal perioden in het jaar is het te droog of te warm in ons land, waardoor u toch extra water dient te geven. Dit helpt uw tuin te floreren. Helaas worden hiervoor vaak duizenden liters aan schoon drinkwater verspild. Door een beregeningspomp te gebruiken, is dat niet langer nodig. Technische aspecten spelen dus een voorname rol in het geheel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de soort beregeningsinstallatie die u wilt gebruiken. Om u meer inzicht te geven met betrekking tot de beregeningspomp worden hieronder veelgestelde vragen beantwoord:

Beregeningspomp – welke bronnen kunt u gebruiken?

Schoon en relatief duur drinkwater verspillen in uw tuin is niet nodig. Er zijn diverse bronnen die water leveren voor uw tuin. De kwaliteit van dit water is van dien aard dat het uitstekend geschikt is voor uw tuinplanten. Maar welke bronnen zijn er nou eigenlijk?

  • Regenwateropslag
  • Oppervlaktewater
  • Grondwater

In ons land worden steeds meer nieuwbouwwoningen van een regenwateropslag voorzien. In België is dit al jaren verplicht. Regenwater wordt ondergronds in een soort tank opgeslagen en kan gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet maar ook voor het beregenen van uw tuin. Door een beregeningspomp aan te sluiten op de opslag kan dit uitstekend gebruikt worden in uw tuin.

Nederland staat bekend om de lage ligging, sloten en dijken. Dit zorgt ervoor dat enorm veel tuinen zijn omringt met water. Ook dit oppervlaktewater is geschikt voor het beregen van uw tuin. Een dompelpomp kan dit water naar uw tuinberegeningsinstallatie pompen zodat u een goedkope bron hebt.

Ook op plekken waar geen regenwateropslag of oppervlaktewater aanwezig is, kan de tuin van water worden voorzien, ook water dat niet uit de leiding komt. Grondwater biedt op die plekken uitkomst en kan vrij eenvoudig opgepompt worden. Er dient wel eerst een put te worden geslagen. Onder hoge druk van water wordt er een weg naar beneden vrijgemaakt, waarna een pijp de grond in kan. Deze pijp gaat zo diep de grond in tot het grondwaterniveau wordt bereikt. Nadeel van grondwater is dat het vaak ijzer bevat, waardoor er een roestaanslag achter kan blijven op planten en bestrating. Dit kan echter wel opgelost worden door het water te ontijzeren.

Beregeningspomp – welke pomp is geschikt voor uw tuin?

Het antwoord op deze vraag hangt samen met de hoeveelheid water die uw tuin nodig heeft en de plaatsing in de tuin.

Waterbehoefte

Om de hoeveelheid water te berekenen, gaat u uit van het aantal sproeiers dat u tegelijkertijd wilt laten draaien. De hoeveelheid water die de pomp kan leveren aan de installatie dient altijd groter te zijn dan de gecombineerde hoeveelheid die de sproeiers tegelijkertijd verbruiken. Dit klinkt lastiger dan het in de praktijk is. Indien u twee pop-up sproeiers heeft die 1000 liter water per uur verbruiken, heeft u een pomp nodig die minimaal 2000 liter per uur oppompt. Bereken dus altijd eerst de waterbehoefte van uw grootste groep aaneengeschakelde sproeiers. Alleen op die manier weet u zeker dat de pomp geschikt is voor uw tuin.

Stuwkracht

Houd er bij de aanschaf ook rekening mee dat het water over een bepaalde lengte omhoog gebracht dient te worden. Oppervlaktewater bevindt zich altijd lager dan het niveau van de tuin. Om het water naar het gewenste niveau te krijgen is er een bepaalde kracht nodig. Grondwater bevindt zich vaak nog dieper dan oppervlaktewater. Vraag na aan degene die de put slaat op welke diepte het water zich bevindt.

Geluidsniveau

Een aantal beregeningspompen staat er om bekend dat zij zeer geluidsarm zijn. Maar wellicht is dit helemaal niet nodig. Indien de put zich op een punt bevindt waar u of uw omgeving toch geen last van het geluid heeft, dan is het niet erg noodzakelijk hiernaar te kijken. Het zou u wellicht onnodig op hogere kosten jagen.

Energieverbruik

In de huidige tijd met hoge energieprijzen is het goed aandacht te besteden aan dit punt. Het zou vervelend zijn dat een installatie die moet zorgen voor een goedkopere manier van beregenen door de energiekosten enorm gaat tegenvallen.

 

Al met al valt er genoeg te vertellen over Tuinberegening. Laat u ook eens informeren over bijvoorbeeld Onderhoud tuinberegening.