Bestrating leggen
Bestrating leggen is een onmisbaar onderdeel van het aanleggen van een tuin. Paden zijn nodig om je door de tuin te kunnen bewegen zonder zanderige schoenen te krijgen. Dit laatste is een erg herkenbaar probleem voor iedereen met een nieuwbouwwoning. Je kunt je huis pas echt schoon houden als de bestrating in de tuin gelegd is. Een terras is naast het bestraten van paden een ander onderdeel van de bestrating. Wie wil er nou niet in de lente- of late herfstzon van zijn tuin kunnen genieten?
De bestrating leggen van uw tuin hangt samen met de beoogde stijl of sfeer. Dit bepaalt samen met het budget voor een groot gedeelte de keuzes die gemaakt dienen te worden. De bestrating is een duurzaam en kostbaar onderdeel. Zorgvuldig te werk gaan is dus noodzakelijk. Leg je het terras in beton of cement. dan is er vaak geen weg terug.
Bestrating leggen – tuinpaden
In elke tuin zijn er paden aanwezig. Ook als u ze zelf niet aanlegt, ontstaan deze door betreding. Om belangrijke plekken in de tuin met elkaar te verbinden, zijn deze paden nodig. Een poort, de schuur en het terras zijn belangrijke punten die vanuit de achterdeur bereikbaar moeten zijn via een pad.
Ook kunnen de paden bijdragen aan de vormgeving van de tuin. Ze kunnen de tuin of borders in vakken verdelen. Maar ze kunnen ook voor extra diepte zorgen door één rechte lijn van voor naar achter in tuin te vormen. Om het pad voor de gebruikers gemakkelijk betreedbaar te maken, dient een pad minimaal 60 centimeter breed te zijn.
Bestrating leggen – terrassen
Echt genieten van de sfeer in onze tuin doen we vaak vanuit de luie stoel. Het terras is dus onmisbaar om in de tuin te kunnen ontspannen en genieten. Maar niets is zo vervelend als een wiebelende stoel of tafel en de afwezigheid van de zon. Er moet dus van tevoren goed worden nagedacht over de locatie en de te gebruiken materialen en werkwijze. Ook het formaat van het terras is erg belangrijk. Elke persoon die plaatsneemt heeft ongeveer twee vierkante meter terras nodig. Voor een normaal terras voor zes personen dient al snel twaalf m2 aangelegd te worden.
Bestrating leggen – opritten
Om de auto bij het huis te parkeren is een oprit vaak onmisbaar. Maar welke afmetingen heeft een oprit nodig en wat moet ik doen zodat deze niet verzakt als ik er met de auto erover heen rijd? Een gewone parkeerplaats heeft de breedte van 2,5 meter. Vaak moet er nog een fiets langs kunnen of container. Dan heeft u al snel 3 tot 3,5 meter breedte nodig. De tegels die u uitkiest, hebben een minimale dikte van 4 centimeter nodig om niet te scheuren of breken onder het gewicht van uw auto.
Bestrating leggen – soorten bestrating
- Natuursteen bestrating
- Betonnen bestrating
- Gebakken stenen
Natuursteen bestrating wordt vervaardigd uit natuurlijke gesteentes. Het uithouwen, slijpen en transport van dit vaak zware gesteente is een kostbaar geheel. Dat zorgt ervoor dat het vaak ook de duurste vorm van bestrating is. Doordat elke steen uniek is, zorgt dit wel voor een erg mooi geheel. Natuursteen is in bijna elke maat verkrijgbaar van 10 cm x 10 cm tot stenen van één vierkante meter. Let wel op dat er vaak verschillende diktes zijn waardoor het leggen hiervan echt gedaan dient te worden door een vakman of stratenmaker.
Betonnen bestrating is een stuk goedkoper dan natuursteen en heeft ontzettend veel mogelijkheden. Deze in de fabriek vervaardigde bestrating is in alle formaten en vele kleuren verkrijgbaar. Het voordeel van betonnen bestrating is dat alles van hetzelfde formaat is en dezelfde hoogte heeft. Dit zorgt voor een groter gemak bij het leggen.
Gebakken stenen zijn gemaakt van klei. Verschillende soorten klei worden vermengd en zorgen voor een mooi product. Deze steentjes hebben een natuurlijke uitstraling en zorgen voor een mooie authentieke uitstraling van de tuin. Door de samenstelling van de klei houden ze weinig vocht vast en zijn daardoor vorstbestendig. Bovendien zijn ze slijtvast doordat ze door een speciaal bak- en uithardingsproces zijn gegaan.
Bestrating leggen – welke materialen heb ik nodig?
Naast wat standaardgereedschap als een schep, hark, waterpas en een kruiwagen heb je nog meer gereedschap nodig. Deze gereedschappen kun je vinden op de pagina bestratingsgereedschap.
Bestrating leggen – zandbed
Voor alle typen bestrating is allereerst een zandbed nodig. Voor dit zandbed gebruiken we witzand dat uitstekend geschikt is voor het verharden van de ondergrond. Daardoor komen de stenen stabiel te liggen en ontstaan er geen verzakkingen. Bovendien heeft het als voordeel dat er geen onkruid in groeit. Om het zandbed in de juiste afmetingen te krijgen, is het belangrijk dit uit te zetten. Meet alles zorgvuldig op en begin dan pas met graven. Voor terras en paden zorgen we ervoor dat er een zandbed komt van 10 centimeter. Voor de oprit, die meer belast wordt, is 20 centimeter nodig. Houd ook rekening met afschot, zodat er geen water op blijft staan en dit weg kan lopen. Per strekkende meter is dit 1 a 2 centimeter.
Om de bestrating aan de zijkant mooi af te werken, worden meestal opsluitbandjes gebruikt. Deze zijn goedkoop en erg stevig. Het nadeel is echter dat deze uitsluitend langs rechte zijden gebruikt kunnen worden en maar in twee verschillende grijstinten leverbaar zijn. Andere opties zijn: het in de lengte de grond in tikken van klinkers of het met cement afsmeren.
Bestrating leggen – verbanden
Het leggen van de bestrating kan op vele verschillende manieren plaatsvinden. Het leggen van bestrating op een bepaalde manier noemen we een verband. Hieronder staan de meest voorkomende verbanden opgesomd met een afbeelding.
- Blokverband
- Ellebogenverband
- Halfsteensverband
- Molenwiekverband
- Steensverband
- Vissengraadverband
- Wildverband
Ellebogenverband
Halfsteensverband Molenwiekverband Steensverband
Vissengraadverband
Wildverband
Bestrating leggen
- Verdichten ondergrond
- Hoogte bepalen en waterpas maken ondergrond
- Stenen op maat maken
- Invegen met brekerzand
Verdichten ondergrond
Bij een bestrating leggen dient u ervoor te zorgen dat de ondergrond voldoende verdicht is met een trilplaat. Inwateren kan ook voor dit effect zorgen, maar kost vaak meer tijd en is niet geschikt bij alle grondsoorten. Klei en leemachtige gronden laten water vaak slecht door en maken het leggen vaak onmogelijk.
Waterpas maken ondergrond
Met behulp van piketpaaltjes en een waterpas heeft u de hoogte bepaald van het zandbed. Strijk dit zandbed af met een waterpas, zodat de laatste oneffenheden weggewerkt worden.
Lijnen uitzetten
Bij bestrating leggen is er een aantal zaken waar u op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat bij het leggen van tegels of stenen er geen zand tussen de voegen komt. Dit drukt de bestrating als het ware uit elkaar en zorgt ervoor dat er geen mooi verband ontstaat. Bovendien gaat dit later voor problemen zorgen als onkruid zich daar gaat nestelen.
Betreed niet de bedding, deze is verhard en geëgaliseerd. Het betreden zorgt voor oneffenheden die met het aftrillen lastig te verwijderen zijn. Het kan dus zijn dat dit blijvend te zien is in het bestratingswerk.
Stenen op maat maken
Bij het leggen van klinkers of waaltjes is het gebruik van een stenenknipper onmisbaar. Om de stenen in het gewenste verband te krijgen, moet u stenen op maat maken. Bij het leggen van tegels en het afwerken van de bestrating in de lastige hoekjes – denk hierbij bijvoorbeeld aan de regenpijp – gebruiken we een slijptol of een slijptafel. Het is aan te raden beide aan te sluiten op het water. Hiermee voorkom je veel stofvorming. Met behulp van een rolmaat en merkkrijt teken je de stenen nauwkeurig af.
Aftrillen bestrating
Afhankelijk van de soort bestrating die je legt, moet je vervolgens gaan aftrillen. Alle soorten klinkers trillen we af. Hierdoor halen we de laatste oneffenheden uit de gelegde bestrating en zorgen we ervoor dat deze mooi en strak erin komt te liggen.
Invegen met brekerzand
Als alle bestrating erin ligt ga je het invegen met brekerzand. Dit zorgt ervoor dat de verharding vast komt te liggen. Doordat je het brekerzand in de voegen veegt, kunnen de klinkers niet meer bewegen. Bovendien is dit een vulling waar geen voeding in zit voor onkruid. Het kan wel zijn dat na een flinke regenbui het brekerzand tussen de bestrating in loopt. Breng dit dus royaal aan waardoor alle voegen mooi gevuld zijn. Als dit gedaan is, bent u klaar met het leggen van uw bestrating.
Bestrating leggen – onderhoud
Om blijven te kunnen genieten van uw mooie bestrating dient u onderhoud te plegen. Onkruid kruipt waar het niet kan gaan, is een oud gezegde. Ondanks dat u brekerzand heeft gebruikt, zal er op ten duur toch onkruid in uw voegen gaan groeien. Ook mos en algen zullen de uitstraling van uw bestrating verpesten. Op de pagina bestratingsonderhoud vindt u tips voor het mooi houden van uw paden en terrassen.