Bestrating onderhoud

Bestrating onderhoud

Bestrating onderhoud – Het verharden van de tuin is voor velen niet alleen een manier om een terras, oprit en paden aan te leggen. Ook zorgt dit ervoor dat je minder onderhoud aan een tuin hebt. Planten kunnen in bakken of potten makkelijker in toom worden gehouden en onkruid wieden wordt tot een minimum beperkt.

Toch zul je zien dat ook tussen en op de bestrating algen, mossen en onkruid hun weg vinden. Onderhoud van bestrating is een taak die toch zo haar tijd vergt. Vooral in de natte periode van het jaar zal er groene aanslag op uw verharding ontstaan. In het voorjaar en in de zomer schiet het onkruid op haar beurt tussen de voegen uit. Als je even niet oplet, verandert je verharding zo toch in een kleine wildernis. Bovendien kan dit door de gladheid van de algen nog gevaren opleveren ook. Oneffenheden in je bestrating kunnen ook voor gevaar zorgen. Denk bijvoorbeeld aan opstaande stenen.

Onderhoud van bestrating is dus een vereiste. Gelukkig is dit meestal vrij eenvoudig en vergt dit aanzienlijk minder tijd dan het onkruidvrij houden en snoeien van de tuin. Het onderhoud aan de bestrating bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Groene aanslag verwijderen
  • Onkruid verwijderen
  • Oneffenheden herstellen
  • Mieren bestrijden

Bestrating onderhoud – groene aanslag

Algen en mossen zorgen voor groene aanslag op je tuinbestrating. Er zijn meerdere manieren om dit tegen te gaan. De oorzaak, vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin, is vaak niet weg te nemen. Het probleem oplossen gelukkig wel. Bij menig tuincentrum of boerenbond zijn middeltjes te koop die de algen en mossen doden. Vaak wordt ook de hogedrukreiniger hierbij gebruikt. Chemische middelen zijn vaak erg effectief maar belastend voor het milieu. Ecologische varianten zijn er ook en hebben tegenwoordig nagenoeg hetzelfde resultaat. Uit de categorie Grootmoeders Recepten wil ik u de volgende middelen niet onthouden:

  1. 5 eetlepels soda 
  2. 5 eetlepels groene zeep
  3. 10 liter water.

Gooi dit vervolgens over uw tegels en laat het een uur lang inwerken. Vervolgens kunt u met een harde bezem de groene aanslag eenvoudig verwijderen.

Schoonmaakazijn kunt u onverdund of 1:1 mengen met water en aanbrengen op de tegels. Door de krachtige werking van het azijn zal de groene aanslag oplossen. Na een goede schrobbeurt en afspoelen met leidingwater zullen uw tegels er weer als vanouds uitzien!

De hogedrukreiniger zou ik af willen raden. Het spuiten van water onder grote druk verwijderd weliswaar de aanslag, maar beschadigt ook het oppervlak van de verharding. Hierdoor wordt het in de toekomst makkelijker voor algen en mossen om zich opnieuw hieraan te hechten. Bovendien kun je zeker de poreuze stenen dusdanig beschadigen dat deze scheuren of afbrokkelen.

Bestrating onderhoud – onkruid verwijderen

Het bestrijden van onkruid tussen uw bestrating kan op verschillende manieren:

  • Ouderwets met de hand
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Verbranden
  • Onkruidbezem

Ouderwets met de hand

De beste maar meest tijdrovende manier is om ouderwets met de hand en een aardappelschilmesje de pollen onkruid en mos weg te snijden of te trekken. Op deze manier neem je de meeste wortels mee en heeft u het langste plezier van uw werk. Een oude driehoekige verfschraper kan bij bepaalde soorten bestrating ook een handig gereedschap zijn. In periode van droogte is onkruid makkelijker weg te trekken.

Bestrijdingsmiddelen

Het bestrijden van onkruid met bestrijdingsmiddel zorgt voor snel resultaat. Het doodt het onkruid, maar verwijdert het niet. Je zult vervolgens toch nog aan de gang moeten om het onkruid definitief weg te halen. Doordat de wortels kapot zijn gegaan is dit echter wel een stuk makkelijker. Nadeel is dat het vaak milieubelastend is en bovendien dubbel werk geeft.

Geweldige onkruiddoder: azijn 3,5 liter, zout 1/2 kopje en flinke scheut afwasmiddel.

Verbranden

Verbranden van onkruid geeft hetzelfde resultaat als het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het doodt de plant en zorgt ervoor dat de planten met wortels makkelijker te verwijderen zijn. Maar het laat het onkruid zelf gewoon zitten.

Onkruidbezem

Er zijn ook speciale onkruidbezems te koop. Deze hebben stalen haren waarmee je het onkruid weg ‘veegt’. Onkruid verwijderen op deze manier is een stuk lichter dan op de knietjes. Wortels blijven vaak wel achter wat ervoor zorgt dat het vaak snel weer terug komt.

Bestrating onderhoud – oneffenheden herstellen

Er zijn vele manieren waardoor bestrating toch oneffenheden gaat vertonen. Uitzettend water tijdens de vorst, verzakkingen in de ondergrond en mollen zijn veel voorkomende problemen. Niet altijd heeft dit per definitie te maken met slecht vakwerk. Het herstellen van bestrating is vaak een stuk goedkoper dan het opnieuw bestraten. Enkele steentjes zijn vaak ook prima zelf te herstellen. Voor grotere oppervlaktes of grote tegels is het vaak toch een aanrader een expert of stratenmaker erbij te halen.

Bestrating onderhoud – mieren bestrijden

Deze kleine ijverige beestjes kunnen een ware plaag zijn voor je bestrating. Continu halen ze zand omhoog en zorgen ervoor dat je bezem nooit opgeborgen kan worden. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn overal te koop en lossen dit probleem prima op. Kokend water heeft vaak ook een prima uitwerking maar dan moet dit wel het nest in kunnen lopen. Let wel op dat bestrijdingsmiddelen niet de bestrating aflopen het gazon in. Dat kan lelijke kale plekken geven.