1. Home
  2. Algemeen
  3. Beteugel bouw en betegelen
Beteugel bouw en betegelen

Beteugel bouw en betegelen

12
0

Niet alles de goot in

Natuurlijk zijn we allemaal blij met het aangelegde riool. Maar al vaak verdwijnt er ook zeer gewenst regenwater nu in het riool. Daardoor wordt dat niet alleen overbelast, het is funest voor het tekort aan grond-, en later, ons drinkwater. Ook door de klimaatverandering droogt onze grond meer en meer uit. Onderzoek daarom goed, of en zo ja welk hemelwater u niet in het riool kunt laten wegvloeien, maar aan uw tuin kunt geven.

Afkoppelen hemelwater

Denkt u bijvoorbeeld aan de hemelwaterafvoer van garages, schuren, bergplaatsen, later gemaakte overkappingen, veranda’s en serres. U kan wel eens voor verrassingen komen te staan, indien u berekend hoeveel m2 van uw perceel al bebouwd is. Al dat water verdwijnt nu  meestal via de straat in het riool, dat bij een fikse bui niet is berekend op zo veel waterafvoer ineens. Wellicht is het ook bij u mogelijk om al dat water, al dan niet indirect, ten goede te laten komen van uw tuin, door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen, waarmee u water verzameld om later uw borders en potplanten mee te voeden. Of naast uw garage, schuur of berging onder de grond een grote grindkist of-put te maken en te plaatsen waar u uw hemelwaterafvoer op aansluit. Zorg wel voor een overloop bovenaan en een bladafscheider net boven de bodem. Zo voorkomt u, dat er mogelijk te veel water op een (plat) dak kan blijven staan, waardoor het zou bezwijken onder de te hoge waterdruk. Hoe meer water u tijdelijk kunt bergen, om het later te gebruiken voor uw tuin, hoe beter, natuurlijk, maar door ook direct het water aan uw tuin geven draagt u bij aan een veel gezonder drinkwater.

Terrassen en opritten

We bouwen niet alleen meer kamers, serres en veranda’s  aan of bij onze woning, maar ook bestraten of betegelen we meer en meer rondom onze woningen, waardoor er kostbaar en schoon regenwater in het riool verdwijnt.Wel gezellig, dat extra terrasje achterin de tuin, voor de ochtendzon en fijn is het nieuwe vlakke extra grote terras aan de woning, met in cement gelegde tegels, maar ze brengen wel met zich mee, dat al het vallende water niet meer, of niet snel genoeg door de tuinbodem kan worden opgenomen.

Beteugel betegelen:

Om te beginnen via de bestrating van bijvoorbeeld, stoepen, opritten en terrassen. Wilt u al dat water ten goede laten komen aan het grondwater, dan kunt u het volgende overwegen:

Maak onder uw terras, of onder het niet te berijden deel van een oprit een of meerdere grindputten of -kisten. Breng een hemelafwateringsbuis hierin aan. Deze buis dient later bevestigd te kunnen worden aan een lijn- of roostergoot , die u later aan de rand van het  terras of de oprit op het laagste punt gaat plaatsen.wellicht dekt u de grindput af met waterdoorlatend worteldoek.om verzanding van de grindkist tegen te gaan.

 

Goed gevoel

U zal zien, dat wanneer alles op een correcte en voldoende wijze is gemaakt en aangebracht er niet alleen veel minder water naar de straat en dus in het riool zal vloeien, u uw omgeving alsmaar groener zal zien worden, omdat er een veel gezondere leefomgeving ontstaat, die ten goede komt aan insecten en vogels en niet te vergeten: U brengt hectoliters schoon regenwater naar ons drinkwater en voorkomt verdroging van de bodem. Daar is uiteindelijk iedere nakomeling bij gebaat.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close