1. Home
  2. Algemeen
  3. Circulaires Economie – hergebruik materiaal
Circulaires Economie – hergebruik materiaal

Circulaires Economie – hergebruik materiaal

21
0

Duurzaam

Niet alleen nieuwe materialen kunnen duurzaam zijn. Juist het hergebruiken van bestaand materiaal is een duurzame gedachte. Spullen die worden hergebruikt gaan nog een tweede leven mee, wellicht langer dan waarvoor ze in eerste instantie zijn gebruikt. Te denken valt daarbij aan het hergebruik van planten, struiken en bomen in uw tuin. maar ook hergebruiken van bijvoorbeeld bestrating en dergelijke, voor de bouw van een nieuwe vijver of zithoek in uw tuin kan als voorbeeld dienen.

 

Hergebruikte materialen brengen een mindere belasting van het milieu met zich mee (minder productie van nieuw materiaal, minder aan- en afvoer, afvalverwerking ) maar ook groenafval kan worden hergebruikt. Bijvoorbeeld door takken op te stapelen of te vlechten tot een houtwal of afscheiding. Of creëer een hoekje, waarin u door mulchen van houtsnippers en bladeren later een laag in de border van deze snippers verwerkt. zo’n laag biedt bescherming en voedsel aan insecten, vogels en kleine dieren en draagt bij aan een gezonde biodiversiteit en onderdrukt ook eventuele plagen en ziekten.

Upcycling

Een nieuwe functie geven aan oude materialen noemen we ook wel “Upcycling”. Zo kunt u oude bestrating, takken en stenen kan ook denken aan sloop- en resthout, oude bouwmaterialen en allerhande gebruiksvoorwerpen. Zelfs van flessen kunt u een muurtje bouwen.

Wie waagt, die wint.

Het creatief bedenken een nieuwe functie is een uitdaging. Stapelmuurtjes of steenkorven van oude stenen geven een karakter, alsof het er jaren staat. Met behulp van een stenenknipper knipt u oude stoeptegels door, waarmee u schitterende muurtjes kan creëren. Dakpannen, fungerend als borderrand of muurafwerking hebben iets unieks. Resthout wordt een onderdeel van een tuinafscheiding, stoel of vogelhuisje. Een zinken teil, gehalveerde regenton of wijnvat, stenen trog, badkuip is sfeervol en zelfs geschikt voor het aanleggen van een minivijver. Zolang deze maar waterdicht is en geen schadelijke stoffen afgeeft. Bedek ze eventueel met vijverfolie. Een grote boomstam zo verzagen, dat u er een schitterende tuinbank aan heeft. U zal zien dat hergebruik veel sfeer en harmonie in uw tuin brengt.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close