Tuinmuren

Tuinmuren

Tuinmuren zijn de meest ideale voorziening om privacy te garanderen. Ze zijn te allen tijde dicht, als constructie stevig en ze lenen zich bijzonder goed als achtergrond voor verschillende typen planten. Vanwege de kosten en goede alternatieven zijn tuinmuren steeds minder populair.  Oplossingen met groene hagen en tuinschermen zijn vele malen goedkoper dan de bouwkundige constructie van een tuinmuur.

Muren voor planten

Door de dichtheid van de tuinmuur ontstaat er vlak voor de muur een luwte die klimatologisch voor planten heel interessant kan zijn. Zeker als die muur ook nog eens op het zuiden ligt, zal hij zich uitermate goed lenen voor de aanplant van soorten die graag meer warmte hebben. Druiven bijvoorbeeld groeien veel beter tegen een zuidmuur dat tegen een muur op het westen. Ook de rijping zal beter tot stand komen door de warmte die van de muur afstraalt. Maar ook andere plantensoorten als de Vijg en vorstgevoelige planten als de Lavatera groeien goed in de luwte van de muur, net als windgevoelige planten zoals de stokroos. Verder geeft een tuinmuur een ideaal houvast aan klimplanten, die moeiteloos langs een muur geleid kunnen worden en zich ook over de muur een weg zoeken.

Muren als constructieve elementen

Soms worden muren in de tuin als architectonisch object gebruikt, bijvoorbeeld als overhang van een terras naar de rest van de tuin. Of in de tuin zelf als markering van een belangrijke lijn. In de meeste gevallen zijn die muren veel lager en dienen ze puur als middel om de belijning van een tuin goed vast te leggen. Zo’n muur kan gebruikt worden om een ornament op te zetten of grote potten. Maar een lage muur is ook een prima fundament voor een pergolaconstructie of een ander bouwwerk.

Soms dienen muren als overgang van een hoger naar een lager gelegen deel in de tuin. In die situaties zijn in de muur meestal trappen voorzien. Omdat de muur als grondkering dient, moet hij wel voldoende stevig zijn. Een halfsteensemuur is zeker niet bestand tegen een redelijke gronddruk en is ook optisch minder mooi. Een keermuur moet zeker een steen breed zijn, maar anderhalfsteens kijkt nog stoerder. Maar hoe dikker de muur hoe duurder, ook omdat een groot deel van de kosten ondergronds zit, soms gemetseld maar meestal als betonfundering.

Oude stenen muur

Als muren over een grotere lengte gemaakt worden, zullen ze voorzien moeten worden van verstevigingen die ervoor zorgen dat de muur op den duur niet wordt weggedrukt. Penanten of steunberen kunnen hiervoor zorgen, deze hoeven overigens helemaal niet lelijk te zijn. Doordat ze op regelmatige afstand terugkomen, zijn ze juist een welkome onderbreking en tussenliggende stukken komen nog beter tot hun recht. Een andere technische toevoeging bij rechte lange muren zijn dilatatievoegen, die ervoor zorgen dat de muur in de lengterichting zijn trek- en duwkrachten kan opvangen. Maar als een muur een dergelijke omvang krijgt, is het verstandig om hem bouwkundig te laten uittekenen en berekenen.