Gereedschap voor de kas

Gereedschap voor de kas

Voor een echte tuinliefhebber is een kas een echte droom. De mogelijkheden om planten te kweken worden ineens enorm uitgebreid. Er komt wel veel bij kijken, zoals speciaal gereedschap voor de kas. Maar allereerst zullen we u helpen met het maken van een keuze voor de kas. Wat voor kas moet het zijn? Verwarmd of onverwarmd? Er is een grote keuze vanaf de kas met zadeldak, de aangebouwde kas, de kas met broeibakken en ronde plantenkas.

De feiten:

  • De kas met zadeldak geeft de mogelijkheid om het grootste aantal planten onder de beste condities te laten groeien.
  • Een kas met broeibakken is goedkoop en laat veel licht door.
  • De aangebouwde kas bespaart u geld door een reeds bestaande muur te gebruiken.
  • De ronde plantenkas biedt de planten meer ruimte binnen een bepaalde oppervlakte dan een ander type kas.
  • Een serre of zonnelounge is eigenlijk een overdekte tuin, die net warm genoeg is om de vorst buiten te houden.

Een onverwarmde kas is vanzelfsprekend alleen geschikt voor winterharde planten of voor planten die in de winter weinig beschutting nodig hebben. Toch is deze kas heel bruikbaar voor:

  • Het kweken van zaaiplanten of half winterharde eenjarige planten
  • Om winterharde eenjarige planten in de lente in bloei te krijgen
  • Om heesters in potten te kweken
  • Voor vroeg bloeiende bollen en ook voor sla, tomaten en druiven

Een koude kas – minimumtemperatuur 4 °C. – biedt meer mogelijkheden om het hele jaar door bloeiende planten te hebben. Zo mogelijk moet er ook een kleine broeibak in staan. Natuurlijk is de warme kas – minimumtemperatuur 10 tot 13 °C. – beter en komt vooral van pas in de winter en het vroege voorjaar. Warmte kost echter geld en het verhogen van de temperatuur  in de kas van 4 tot 10 °C verdubbelt de elektriciteitsrekening. Elektriciteit is een schone en efficiënte manier van verwarmen, maar is duurder dan vaste brandstof, olie of gas.

Isolatiemateriaal

Behoud van warmte kan zeer worden bevorderd door tijdens de wintermaanden langs het glas doorzichtig polytheen aan te brengen. Uw verwarmingsrekening zal tot de helft verlaagd worden, maar het licht wordt er onvermijdelijk minder door.

Constructie

Een solide tablet van cement of asbestbekleding, bedekt met een kiezellaag om vocht binnen te houden voldoet het best. Constructies van latwerk zijn ook goed, maar hierdoor kan droge lucht om de planten circuleren en schept daardoor een minder goed groeiklimaat dan de anderen.

Broeibak

Een kleine, elektrisch verwarmde broeibak, die op de vensterbank kan staan met een minimumtemperatuur van 16 tot 18 °C., is een geweldig bezit.

Capillaire bewatering

Dit automatische bewateringssysteem, waarin het water door kanalen loopt in de kas onder een zandlaag, geeft de onervaren tuinier een veel nauwkeurigere beheersing van deze belangrijke functie dan door een gieter verkregen wordt. De planten nemen door capillaire werking vocht op, naar gelang ze dit nodig hebben.

Druppelbewatering

Dit gebeurt door een plastic slang met afvoerpijpjes die overeenkomen met de gemiddelde afstand tussen dicht bijeen staande potten. De slang is verbonden met een reservoir, dat als het vol is water afgeeft, zodat de planten of de aarde in de kas met geregelde tussenpozen een bepaalde hoeveelheid water krijgen. Minder nauwkeurig dan capillaire bewatering, maar toch bruikbaar.

Nevelverspreider

Dit apparaat maakt het wortel schieten van enten veel gemakkelijker. Een eenvoudig maar vernuftig apparaat zorgt ervoor, dat een nevel van fijne waterdeeltjes naar buiten komt, zodra de bladeren de neiging vertonen uit te drogen. Het voorkomt slap neerhangen.

Grondsterilisator

Het steriliseren van leem door stoom met een kleine elektrische sterilisator is de moeite waard als u zelf compost wilt mengen. U kunt dit ook doen door een emmer in een ketel kokend water te plaatsen en gedurende twintig minuten de temperatuur van de leem te verhogen tot 93 °C.

Spuiten

Een kleine handspuit is onontbeerlijk om schadelijke insecten en ziekten te bestrijden en om planten te besproeien als het heel warm is.

Bloempotten

Lichte, goedkope, stevige, gemakkelijk op te bergen en te reinigen plastic potten hebben tegenwoordig bijna overal de traditionele stenen potten vervangen. Het gieten van plastic potten vereist meer zorg, want de aarde droogt daarin langzamer op en ze zijn sneller met water verzadigd.

Zaaddozen

Deze worden ook van plastic gemaakt en zijn wat dat betreft even praktisch als de plastic potten.

Pootstok

Een pootstok voor de kas lijkt op een dik potlood en wordt gebruikt om gaten te maken voor zaaiplanten en stekken. Het uiteinde moet rond zijn en niet puntig, zodat er geen met lucht gevulde ruimte onder de planten of stekken ontstaat.

Zeven

De zeef die het meest nodig is heeft een maaswijdte van ongeveer 1 cm. Een fijnere is nodig om compost te mengen, die gebruikt wordt om zaden te bedekken.

Stampblok

Dit kunt u zelf maken. Het is een houten blok met een korte steel waarmee de compost gelijkgemaakt wordt en aangestampt vóór het zaaien.

Emmer

Een belangrijk hulpmiddel.

Labels

In allerlei soorten, van hout, van plastic en van metaal, verkrijgbaar.

Bindmateriaal

Raffia en een speciaal geprepareerd zacht en groen bindgaren voor de tuin zijn materialen die algemeen gebruikt worden.

Maatkan

Een maatkan met schaalverdeling bewijst grote diensten bij het mengen van vloeibare voedingsstoffen, insecticide en zwamdodende middelen.