Goede buren, slechte buren
Kruidenplanten zijn een uitstekend middel om op biologische wijze plagen in uw tuin tegen te gaan. We spreken in dat geval van goede buren. Er zijn ook planten die elkaar erg slecht verdragen. Vaak willen de planten dan dezelfde grondstoffen gebruiken, en zal de ene plant de ander verdringen. We spreken dan van slechte buren. Kortom, op deze pagina leest u een nieuwe aflevering van Goede buren, slechte buren.
Door middel van geuren stoten sommige planten insecten af voor hun buren. Dat kan een positieve uitwerking hebben op hun buren. Het kan ook andersom werken als zij bijvoorbeeld door de wortels verkeerde stoffen afgeven. Ze kunnen elkaar dus verzwakken maar ook zeer zeker versterken. Denk eens aan de bekende afrikaantjes (Tagetes patula). Zij stoten wortelaaltjes voor hun buren af. Dus niet alleen bij mensen zijn er goede en slechte buren, ook in uw tuin speelt zich heel wat af.
Wat zijn goede buren?
Dille heeft door de geur die het afgeeft een positief effect op het weren van bladluis uit uw tuin. Planten die extreem gevoelig zijn voor bladluis kunt u dus helpen door dille langs of aan de voet van de plant te zetten. Verschillende soorten bonen en rode bessen hebben vaak last van bladluis en zijn om die reden goede buren van dille.
Bonenkruid heeft ook een positief effect op de hoeveelheid luizen in stam- en tuinbonen. Bonenkruid trekt juist weer luizen aan, waardoor ze niet in uw bonen maar in het kruid gaan zitten.
Karwij heeft een positief effect op het weren van schimmels. Het werkt perfect in combinatie met kool, aardappel, komkommer en rode biet. De planten zullen dankzij karwij minder last hebben van schimmels.
Borage is een kruid dat een enorme aantrekkingskracht heeft op bijen. De rijkelijk geurende en bloeiende plant trekt bijen aan die zorgen voor bestuiving van omliggende planten. Met name voor courgette is het een goede buur.
Oostindische kers zorgt ervoor dat bloedluis, rupsen en slakken uit de fruitbomen blijven. Ook mieren en zelfs muizen zullen uw fruit niet aantasten dankzij dit kruid. Het kruid huisvest alle insecten waardoor andere planten met rust worden gelaten. Bovendien heeft het erg mooie rode kelkbloemen.
Hysop, Salie en Tijm weren rupsen, luizen en slakken uit uw borders.
Lavendel is goed tegen mieren en luizen.
Pepermunt houdt koolvliegjes op afstand. Nuttig dus om aan te planten rondom of in de buurt van uw koolsoorten. Bovendien staat pepermunt graag naast tomaat, sla en wortel. Deze planten versterken elkaar in de groei door de stoffen die ze uitscheiden via hun wortels.
Basilicum is een plantje dat het ook goed doet in combinatie met tomaat. Beide hebben een warme beschutte standplaats nodig. De tomaat zorgt voor deze beschutting en geeft extra voedingsstoffen af.
Er zijn ook planten die elkaar helpen om een betere groei, vruchtopbrengst of voor een plaagbestrijding zorgen. Het is niet altijd zomaar te verklaren. Bij sommige combinaties is wetenschappelijk bewezen wat de werking is. Maar dat geldt bij lange na niet voor alle combinaties. Sterke combinaties zijn:
Aardappel en mierikswortel zorgen voor een betere opbrengst.
Bieten en uien bevorderen elkaars groei.
Radijs en sterrenkers voorkomt aardvlo.
Sla en Kervel zorgen voor mooie kroppen zonder luis
Prei, wortel en schorseneer voorkomen aantasting door de preivlieg
Tomaten en afrikaantjes tegen de witte vlieg
Klaver maakt kool onherkenbaar voor de koolvlieg
Wat zijn slechte buren van elkaar?
Naast goede buren zijn er ook planten die niet goed combineren. Ze verdringen of vergiftigen elkaar. Slechte combinaties zijn:
Karwij met venkel
Peterselie met selderie
Peterselie en tomaat
Dragon en lavas
Pepermunt en kamille
Er zullen ongetwijfeld nog meer combinaties te vinden zijn die op elkander een bepaalde uitwerking hebben. Bent u benieuwd? Tik in de zoekmachine eens ‘goede buren, slechte buren’ in. Zie het resultaat. U vindt dan genoeg combinaties die mogelijk betrekking hebben op de planten, bloemen, kruiden etc. die zich in uw tuin bevinden.