Nadelen gras zaaien

Nadelen gras zaaien

Een nieuw gazon kan op twee manieren  aangelegd worden. Enerzijds door het zaaien van gras, anderzijds door het leggen van graszoden. Nadelen gras zaaien – wat zijn de nadelen ten opzichte van het leggen van graszoden?

Nadelen gras zaaien

  • Handmatig juist verdelen van graszaad is lastig
  • Onkruid komt sneller op dan gras
  • Duurt langere tijd voordat het in gebruik genomen kan worden
  • Grotere deskundigheid met betrekking tot onderhoud
  • Korter seizoen voor aanleg gazon
  • Bijzaaien vanwege kale plekken
  • Vogels eten zaden weg en nemen stofbaden

Nadelen gras zaaien – toelichting

Lastig om graszaad handmatig goed te verdelen

Graszaad is erg licht van gewicht en fijn van structuur. Dit maakt het lastig om een gazon in te zaaien. Bij het uitstrooien van graszaad is het niet eenvoudig het zaad op de juiste plek te krijgen. Wind verplaats het graszaad erg makkelijk. Met name zijkanten van een gazon zijn erg lastig in te zaaien.

Onkruid komt sneller op dan gras

Ondanks dat het graszaad vrij van onkruidzaden is, zal het voorkomen dat er onkruidzaden terecht komen op het gazon. Dit kan gebeuren voordat het wordt ingezaaid, maar ook nadien. Vervolgens zullen de onkruiden zich vaak sneller en tot een andere hoogte ontwikkelen. Hierdoor krijgt u in de eerste weken een erg lelijk beeld van uw gazon.

Duurt langere tijd voordat het in gebruik genomen kan worden

Twee weken na het leggen van graszoden moet u het voor de eerste keer gaan maaien. Na de eerste maaibeurt mag u het beschouwen als een normaal gazon. U kunt het dan direct gaan betreden. Kinderen zijn vaak ongeduldig en hoeven er niet langer van af gehouden te worden. Bij het zaaien van gras duurt het vele malen langer. Na twee weken begint het gras pas net te ontkiemen. Voordat het gazon mooi dicht gegroeid is, bent u vaak toch wel enkele maanden verder.

Ter vergelijking: kijk eens naar voetbalclubs. Zij zaaien de velden vaak eind mei in, en mogen dan pas eind augustus hun eerste wedstrijden erop gaan spelen. In de beste maanden van het jaar duurt het zelfs nog drie maanden.

Nadelen gras zaaien – grotere deskundigheid met betrekking tot onderhoud

Het onderhoud van gelegde graszoden is vrij eenvoudig:

  1. Geef ze de eerste veertien dagen dagelijks water.
  2. Maai na veertien dagen voor de eerste maal op een hogere stand.

Graszaad heeft een andere behandeling nodig:

  1. Geef tot twee weken na het ontkiemen voldoende water, maar spoel de zaden niet uit.
  2. Twee weken na het ontkiemen moet het sproeien beperkt worden tot 2 a 3 maal per week.
  3. Bemest het gazon twee weken na het ontkiemen als er geen zichtbare kale plekken zijn.
  4. Zaai bij als er kale plekken ontstaan.
  5. Wals het gazon aan als het een hoogte heeft van 5 cm.
  6. Maai de eerste keer als het 10 cm lang is de bovenste 3 centimeter af.
  7. Maai het vervolgens na een week tot 5 centimeter af.
  8. Maai het op de normale hoogte van 3 tot 4 centimeter.

Korter seizoen voor aanleg gazon

Graszoden kunnen vrijwel het hele jaar gelegd worden. Alleen vorst belemmert de aanleg van een nieuw gazon. Voor zaaien dient een bodemtemperatuur bereikt te worden van 10 graden. Dit is vanaf april tot in oktober.

Bijzaaien vanwege kale plekken

Waar graszoden eigenlijk altijd aanslaan, kan graszaad nog wel eens kale plekken achterlaten. Wind, uitspoelen, vogels en slecht verspreiden van zaad zijn hier oorzaken van. Zodra u ziet dat er kale plekken zijn, dient u extra graszaad te verspreiden.

Vogels eten zaden weg en nemen stofbaden

Veel vogelsoorten zijn verzot op graszaden. Zij zullen de kans niet laten liggen de graszaden op te eten voordat ze ontkiemen. Ook nemen vogels vaak stofbaden om zich te ontdoen van beestjes. De vogels laten hierdoor plekken achter waar geen graszaad meer te vinden is.

Nadelen gras zaaien – het zijn er genoeg om er in ieder geval rekening mee te houden. Kijk ook eens op Voordelen gras zaaien. Of bent u nog niet helemaal overtuigd van uw keuze? Op de pagina Gras zaaien onderhoud vindt u nog meer informatie hierover.