Home Graszoden kopen

Graszoden kopen

Waarom zou u graszoden kopen?

Graszoden kopen – waarom en waar moet ik op letten? Graszoden zijn razend populair. Logisch, want u heeft met graszoden direct resultaat en met goede instructies kan er met het leggen ervan bijna niets fout. Dat staat in groot contrast met het zaaien van gras. Het zaaien van gras kan zonder goede voorbereiding en uitvoering voor problemen zorgen. Onkruid weet vaak eerder de weg naar boven te vinden dan het gras. Het zal nog tijden uw gazon ontsieren. Met graszoden zijn deze problemen verleden tijd!

Dankzij de enorme populariteit bij tuinbezitters zijn graszoden op steeds meer plaatsen te koop. De ergernis van het zaaien, bijzaaien en maar wachten tot u het gazon kunt gaan betreden is niet meer nodig. Maar hoeft u dan helemaal nergens meer op te letten? Jawel dat dient u wel te doen! In onderstaand artikel wordt nauwkeurig beschreven op welke aspecten u dient te letten, om te zorgen dat u graszoden koopt met de juiste kwaliteit.

Graszoden kopen – waarin zit nou het verschil?

Kwaliteitsverschillen bij graszoden zijn groot. De kweekwijze van graszodenkwekers kunnen enorm verschillen. Wat zijn de verschillen en waar moet u op letten bij het kopen van graszoden?

  • Leeftijd van de graszoden
  • Netten in de graszoden
  • Zaaimengsel
  • Bemesting
  • Onkruid
  • Versheid
  • Insecten

Graszoden kopen – speelt de leeftijd van de zoden een rol?

Een groot verschil bij graszoden is de leeftijd. Vraag ernaar bij het graszoden kopen. Heeft het gras lange tijd rustig kunnen groeien, dan is de kwaliteit beter. Nadat de ondergrond voorbewerkt is, wordt deze ingezaaid met graszaad. Na verloop van tijd wordt het gazon voor de eerste keer gemaaid. Door het maaien gaat het gras zich beter wortelen. De betere graszoden komen van een graszodenveld waar ze minstens 12-14 maanden hebben kunnen groeien. Pas in het tweede jaar zijn de graszoden sterk geworteld en mooi dicht gegroeid. Dit komt onder andere doordat grasplantjes na het maaien uitstoelen. Na elke maaibeurt steekt het gras eerst energie in het aanmaken van nieuwe sprieten, daarna groeit het pas weer langer. Graszoden die al langer op het land liggen, zijn vaker gemaaid en dus dichter begroeid met gras.

Zitten er geen netten in de graszoden?

Bij het graszoden kopen is de aanwezigheid van zogenaamde netten van belang. Tuinbezitters die hun gazon reeds hebben vervangen, zijn wellicht bekend met dit fenomeen. Om graszoden eerder te kunnen oogsten, wordt gebruikgemaakt van een groen, plastic net dat in het gezaaide graszodenveld wordt verwerkt. Bij het oogsten zorgen deze netten dan voor extra stevigheid. Hierdoor kan de graszodenkweker eerder oogsten en heeft hij minder grond nodig om aan de vraag te voldoen. De graszoden zijn na een halfjaar op het oog al redelijk dichtgegroeid. Toch is de kwaliteit lager, doordat er minder wortels zijn die zorgen voor een snelle aangroei van het gras. Bovendien zit er plastic in de grond dat bij slijtage, verticuteren en vervangen naar boven zal komen. Voorkom deze problemen door goede sterke matten te kopen, zonder plastic netten er in verwerkt. De aanschafprijs van graszoden met een plastic net kan dan wel iets lager zijn, maar wij raden het u ten zeerste af.

Heeft u graszoden met het juiste zaaimengsel uitgekozen?

Er zijn verschillende zaaimengsels voor een gazon. Elk type gras heeft haar eigen specifieke kenmerken. Het graszoden kopen dient dus weloverwogen te gebeuren. Struisgras en roodzwenkgras zijn dé grassen voor het siergazon. In een speelgazon is veldbeemdgras met roodzwenkgras op zijn plaats. Zo bestaat het klassieke Engelse gazon uit 20% struisgras en 80% gewoon roodzwenkgras. Een speelgazon bestaat uit 50% veldbeemdgras, 20% Engels raaigras, 10% roodzwenkgras en 20% roodzwenkgras met fijne uitlopers. Mengsels met meer Engels raaigras groeien weliswaar sneller aan, maar geven niet zo’n fijne zode. Voor meer informatie over de verschillende soorten graszoden kijkt u op de pagina: Graszoden soorten

Zijn de graszoden voldoende bemest?

Een andere factor die invloed heeft op de kwaliteit is de bemesting. Bemesting is na het graszoden kopen iets waarop gelet moet worden. Er zijn verschillende voedingsstoffen die zorgen voor de groei van gras. De drie belangrijkste voedingsstoffen die uw gazon bemesten zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze worden als N.P.K. aangegeven op de verpakking. IJzer is ook een belangrijk element; hierdoor wordt het gras groener. IJzer stimuleert de groei niet en kan daarom het beste in de herfst toegediend worden. Voor een gezonde groei zijn ook andere mineralen nodig, maar in veel kleinere hoeveelheden. Graszoden van een goede kwaliteit kun je herkennen aan hun mooie donkergroene kleur. U zult ook zien dat direct na het leggen de graszoden een enorme groeikracht hebben.

Zijn de graszoden onkruidvrij?

In een goed onderhouden gazon krijgt onkruid geen kans. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de nieuwe graszoden. Mocht u bij het graszoden kopen onkruid aantreffen, dan weet u dat er iets niet goed is! Goed gekweekte graszoden zijn erg dicht gezaaid, hierdoor is er géén ruimte voor onkruid om zich erin te wortelen.

Graszoden kopen – vers van het land of reeds uitgedroogd?

Graszoden kunt u ook beoordelen op versheid. Hoe korter de matten van het land zijn, voordat ze gelegd worden, hoe beter het is voor het gras. Graszoden kopen die al langere tijd geleden gesneden zijn, is zonde van uw geld. U moet dan véél werk verrichten om deze schade te herstellen. Je kunt de versheid van graszoden op twee punten beoordelen.

Allereerst zijn verse graszoden vochtig en stevig aan de buitenkant. Door gesneden graszoden te lang te laten liggen, drogen ze uit aan de buitenkant. Ze verliezen hierdoor hun stevigheid. Bovendien zal het zand tussen de wortels los komen te liggen.

Het tweede punt is dat de graszoden verstikken. Zeker in warmere perioden is dit een proces dat erg snel gaat. Het verstikken is het begin van een rottingsproces, waarbij het gras begint af te sterven. Je kunt dit duidelijk herkennen. De graszoden kleuren daardoor geel en in later stadium zal er ook een onaangename lucht vanaf komen.

Graszoden kopen – met of zonder insecten?

Zitten er insecten in uw graszoden? Let er goed op. Want de aanwezigheid van insecten in de graszoden geven een indicatie over de kwaliteit van de graszoden. Regenwormen komen alléén voor in grond waar voldoende meststoffen aanwezig zijn. Graszoden waar wormen in zitten, hebben dus voldoende bemesting gehad en zijn gekweekt op voedingrijke grond.

Er zijn echter ook twee soorten insecten die een slechte kwaliteit aangeven en schadelijk zijn voor uw gazon en tuin. Engerlingen en emelten zijn larven die zich te goed doen aan de wortels van het gras. Koop absoluut géén graszoden als u deze beestjes ziet zitten. Deze beestjes zijn lastig te bestrijden. Deze wilt u absoluut niet in uw tuin hebben. Meer informatie over deze schadelijke insecten leest u hier: Emelten en Engerlingen

Comment(3)

  1. Dank u voor dit informatieve artikel! Nu heb ik net dit voorjaar graszoden laten leggen en kom er net achter dat er plastic net in zit. Ik ben mordicus tegen plastic in de natuur, maar wist niet van deze zaaimethode. Kan ik het net eruit halen, zonder de hele grasmat te vernielen?

  2. Hoe is het mogelijk dat dit is toegestaan! Iedereen is tegen zwerfplastic en door een gazon aan te leggen wordt je tuin belegd met plastic! Roerstokjes mogen niet meer, maar dit wel? Ongehoord.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close