Graszoden

Wat zijn graszoden?

Om te beginnen, wat zijn graszoden precies? Een graszode is een stuk opgerold gazon. Graszoden worden ook wel grasmatten of grasrollen genoemd. Een graszode is een stukje gazon dat door een machine is afgesneden bij de kweker. Een graszode bestaat uit grasplantjes die met hun worteltjes ook zand bij elkaar houden. Graszoden kunnen in verschillende formaten worden geleverd. Ook is het mogelijk om verschillende soorten gras op een rol te kopen. De zoden zijn erg populair bij particulieren, bedrijven en sportclubs. Het leggen van graszoden geeft erg snel resultaat. Dat betekent bijvoorbeeld voor een voetbalclub, dat zij na een week het veld al weer kan gebruiken. Ook veel particulieren kiezen voor graszoden, omdat zij hun gazon al na twee weken in gebruik kunnen nemen.

Wat leest u in dit artikel?

Verderop in dit artikel leest u meer over:

  • Verschillende soorten graszoden
  • Wanneer u graszoden het beste kunt leggen
  • Voorbereidingen van de ondergrond voor gras
  • Hoe u het beste gras kunt leggen

Hoe worden graszoden gekweekt?

Graszoden worden gekweekt op zandgronden. Het klimaat in Nederland is uitermate geschikt voor het kweken van de graszoden. Nederland is dan ook groot in het kweken van gras. Het kweken van de graszoden bestaat uit een aantal processen die hieronder worden omschreven.

  1. Voorbereidingen op het inzaaien
  2. Inzaaien
  3. Onderhoud
  4. Oogsten

1. Voorbereidingen op het inzaaien

Allereerst begint men met het frezen van de ondergrond. De grond wordt op die manier weer luchtig gemaakt, dit maakt het mogelijk voor het gras om zich goed te wortelen. Bovendien zorgt het voor een goede drainage van de bodem. Dit is niet alleen belangrijk voor het gras maar ook voor het onderhoud en oogsten van de graszoden. Natte velden kunnen de werkzaamheden met de grasmaaiers en later de snijmachines enorm dwarsbomen. Vervolgens wordt de grond gelijkmatig verdicht en genivelleerd. Met behulp van een laser, die communiceert met de tractor met sleepbak, wordt het hele veld vlak gemaakt.

2. Inzaaien van een gazon

Als de grond perfect klaar ligt, wordt het gehele veld machinaal ingezaaid. Voor het inzaaien gebruikt men een zaaimengsel dat afgestemd is op het type graszoden dat men wil kweken. Het siergazon heeft duidelijk een andere samenstelling dan een speelgazon. Meer informatie over de verschillende zaaimengsels leest u op de pagina Graszoden soorten. Voor het inzaaien gebruikt men ongeveer 2 kg graszaad per 100m2.

3. Onderhoud van het gras

Het onderhoud tijdens het kweken van de graszoden bestaat grotendeels uit dezelfde werkzaamheden als bij uw eigen gazon. Ook hier moet tijdig gemaaid, bemest en beregend worden. Afwijkend is dat de velden regelmatig gerold worden. Met een machinale wals wordt er voor gezorgd dat de graszoden geen oneffenheden hebben. Ook onkruid en ongedierte worden bestreden. Deze worden uit de graszoden geweerd door het graszodenveld met bestrijdingsmiddelen te bespuiten.

4. Oogsten van verse graszoden

Het oogsten wordt met grote machines gedaan. Deze machines hebben slechts een bestuurder nodig, de rest gebeurt automatisch. De bestuurder rijdt de graszodenmachine langs een rechte strook over het veld. De machine snijdt vervolgens een dunne strook gras af. Deze loopt over een band de machine in. Daar wordt de graszode op de juiste lengte gemaakt, opgerold en op een pallet gestapeld. Nadat er 80m2 is opgestapeld, onderbreekt de machine kort het snijden. De volle pallet wordt achtergelaten op het veld en vervolgens begint men met de volgende. Op de pagina met Graszoden films kunt u zien hoe het oogsten van graszoden in zijn werk gaat.

Op welke ondergrond worden de zoden gekweekt?

Alle graszoden worden op zandgronden gekweekt. Dit is om een aantal redenen.

  • Zandgronden draineren erg goed, wat het bewerken van de velden eigenlijk altijd mogelijk maakt.
  • Zandgrond is erg fijn en korrelig, daardoor is de grond goed bewerkbaar om een mooie vlakke ondergrond te maken.
  • Zandgronden bevatten niet extreem veel voeding, daardoor is dit erg goed te doseren en krijgen de graszoden de perfecte bemesting.

Hoe lang liggen de graszoden op het land?

Een graszode is na een teelt van 12 maanden volledig volgroeid. Het kan echter voorkomen dat de graszoden pas later van het veld worden gehaald. Eerder oogsten is uitgesloten, omdat de wortels de graszode dan nog niet bij elkaar kunnen houden.

Er zijn graszodenkwekers die netten in de graszoden verwerken. Deze graszoden worden dan niet door de wortels van het gras, maar door het net bijeen gehouden. Deze graszode kunnen vroeger dan na 12 maanden geoogst worden.

Waar worden graszoden gekweekt?

Zoals hierboven al is omschreven, worden graszoden uitsluitend op zandgronden gekweekt. Om die reden worden de graszoden slechts in twee gebieden op grote schaal gekweekt. In Midden-Limburg en in het noorden van ons land. Ook de lage grondprijzen in de desbetreffende regio’s maakt het mogelijk om op grote schaal graszoden te kweken. De grootste graszodenkwekerij die ons land kent, heeft 200 hectare grond. Dat komt ongeveer overeen met ongeveer 400 voetbalvelden.

Hoelang kun je graszoden bewaren nadat ze zijn geoogst?

De graszoden zijn na de oogst beperkt houdbaar. De rollen gras kunnen zolang ze opgerold liggen gaan broeien. Het gras verstikt dan en begint weg te rotten. Van een rottende graszode komt een onaangename geur en de matten worden geel van kleur. In het vroege voorjaar en late najaar is de grond koud, de graszoden gaan dan minder snel broeien. De grasmatten zijn dan 48 uur houdbaar. Als de temperatuur wat hoger ligt, dan zijn de graszoden slechts 24 uur houdbaar.

Er valt genoeg te vertellen over graszoden en het leggen ervan. Bent u benieuwd? Gaat u graszoden bestellen? Dan leest u op de pagina  graszoden leggen staat nuttige informatie als u op het punt staat graszoden te leggen. Misschien ziet u het niet zitten om dit karwei helemaal zelf te doen. De pagina Graszoden laten leggen biedt allicht een oplossing voor u.

Auteur van deze pagina