Hovenier

Wat is een hovenier?

Zoals je op Wikipedia terug kunt vinden is een hovenier: Iemand die zich beroepshalve met tuinen en andere groenobjecten bezighoudt. Een hovenier is dus een persoon die bij u het onderhoud of de aanleg van de tuin kan verzorgen. Tevens kunt u bij een hovenier terecht voor het maken van een tuinontwerp. Een hovenier kan als geen ander uw wensen vertalen naar een mooi en praktisch tuinontwerp.

Wat doet een hovenier?

Iedere hovenier zal zijn of haar specialiteiten hebben, maar over het algemeen kun je bij een hovenier terecht voor:

 • Ontwerpen van een (bedrijfs)tuin
 • Grond- en graafwerkzaamheden
 • Leveren van zand, (tuin)aarde
 • Inrichting van de tuin
 • Aanleggen van bestrating
 • Het plaatsen van schuttingen
 • Onderhouden van tuin / gazon
 • Het aanplanten van de tuin

Waarom een hovenier?

Er is een aantal redenen waarom u zou kiezen voor het inhuren van een hovenier.

 • Tijdbesparing
 • Gebrek aan kennis
 • Gebrek aan creativiteit
 • Fysieke gesteldheid

Tijdbesparing

Goed werk heeft tijd nodig, luidt een oud gezegde. Dat geldt ook zeker in de tuin. Alleen het onderhoud is al bijna maandelijks een hele dagtaak. De aanleg van een tuin kost nog vele malen meer tijd. Dit is bijna onmogelijk te combineren met een normale baan. U lijkt wellicht goedkoper uit te zijn, als u het helemaal zelf doet. En misschien is dat wel zo, maar realiseer u dat het een hoop ergernis met zich mee kan brengen.

Kennis

Hoewel veel taken uiteindelijk ook door uzelf zijn uit te voeren, heeft u toch veel kennis nodig om aan klussen in uw tuin te beginnen. Snoeien is een vak op zich en ook het verdichten van de grond vraagt enige kennis. Een hovenier kan het allemaal: timmeren, bestraten, elektriciteit aanleggen en ook leidingen trekken. Een hovenier is een echte allrounder! Gebrek aan kennis zorgt ervoor dat u er veel langer over doet. Het kost u dus enorm veel tijd en dan weet u eigenlijk nog niet of u het wel juist hebt gedaan.

Gebrek aan creativiteit

Het ontwerpen of maken van een juiste indeling van een tuin vraagt om enige creativiteit. De één is goed met cijfers, de ander met taal. Hoveniers zijn sterk op creatief vlak. Het is niet erg je eigen tekortkoming af toe te erkennen. Op die manier kunnen uiteindelijk ook de mooiste dingen tot stand komen. Dus heeft u last van een gebrek aan inzicht en creativiteit, schroom niet het werk uit te besteden.

Fysieke gesteldheid

Werken met de handen buiten in de tuin is, behalve vanwege bovenstaande redenen, soms vanwege de fysieke gesteldheid niet voor iedereen weggelegd. Dit klinkt heel erg negatief, maar voor een dag in de tuin werken, heb je toch een behoorlijke conditie nodig. En dan komt daar de kracht nog bij voor het tillen en verplaatsen van zware voorwerpen, planten en het kruien met een kruiwagen. Dus onderschat het niet. Uw werkgever is niet blij met uw ziekmelding.

Wat kost een hovenier?

Een erkend hoveniersbedrijf zal gemiddeld tussen de € 35,- en de € 50,- per uur rekenen. Soms zit het uurloon in de kosten voor een “product” verwerkt. Zo betaalt u vaak voor een tuin0ntwerp een vaste prijs. In andere producten of diensten zit het uurloon verwerkt in een meterprijs. Voor het planten van een haag, het plaatsen van een schutting of het bestraten van uw tuin of het leggen van graszoden wordt vaak gerekend met meter- of vierkantemeterprijzen.

Waar vind ik een hovenier?

U kunt natuurlijk zoeken via Google naar een hovenier. Ook kunt u gebruikmaken van 1 of meerdere van de tientallen ‘offerte’ websites. U maakt een duidelijke opdrachtomschrijving en laat hoveniers u een offerte toesturen. Kijk eens op hovenier-offerte.nl.