Kunstgras kopen

Kunstgras kopen – mooi en onderhoudsvriendelijk

Als u een onderhoudsvriendelijk gazon wilt, dan doet u er goed aan om voor kunstgras te kiezen. Welke keuze maakt u bij het kunstgras kopen? Niet alle soorten kunstgras zijn kwalitatief even goed of even geschikt voor de door u gekozen bestemming. Waar moet u op letten? Graag helpen wij u op weg met de juiste informatie.

Waar kunt u kunstgras kopen?

Kunstgras is op erg veel plaatsen te koop. Doordat kunstgras booming business is, vinden veel verschillende bedrijven deze branche interessant. Gelukkig voor de consument bieden deze producenten van kwalitatief goed kunstgras dit niet zomaar overal aan. Zij willen het product vaak niet associëren met goedkoop of een prijsstunter. Het is fijn dat kunstgras ook erg goedkoop ingekocht kan worden. Maar ben verstandig en ga voor kwaliteit toch altijd naar een specialist. Zo is een bouwmarkt gespecialiseerd in bouwmaterialen en niet in kunstgras. Specialisten in kunstgras vindt u eenvoudig op de volgende websites: www.kunstgrasbedrijven.nl of op www.kunstgras-gids.nl.

Kunstgras kopen – waar moet u op letten?

Aangezien kunstgras niet erg goedkoop is, doet u er goed aan om enigszins voorbereid op pad te gaan. Kunstgras kopen is geen alledaagse bezigheid. Daarom helpen wij u op weg naar de juiste keuze. Waar moet u op letten bij de aankoop van kunstgras?

 • Welke verschillende soorten kunstgras zijn er?
 • Welke kwaliteitsverschillen zijn er bij kunstgras?
 • Wat zijn de prijzen voor kunstgras?
 • Hoeveel vierkante meters kunstgras moet u bestellen?
 • Kan ik het kunstgras buiten bekijken in een showtuin?

Welke verschillende soorten kunstgras zijn er?

Kunstgras wordt op veel verschillende manieren geproduceerd en verwerkt. Het biedt vele varianten en zijn geschikt voor enorm veel doeleinden. Het product kunstgras heeft zich enorm ontwikkeld. Hierdoor is het geschikt gemaakt voor allerlei sporten zoals hockey, voetbal, rugby en tennis. Uit deze sporten is het als ondergrond inmiddels ook niet meer weg te denken.

Voor het kunstgras kopen is er voor de particuliere markt een onderscheid gemaakt in twee verschillende soorten kunstgras:

 • Sierkunstgras
 • Speelkunstgras

Sierkunstgras

Sierkunstgras is niet geschikt om te betreden. Het heeft andere soorten vezels, die bij dagelijks gebruik erg snel zullen slijten. De grassprieten komen dan plat te liggen en zullen hun kleur en stevigheid verliezen.

Speelkunstgras

Zoals de naam al doet vermoeden, is speelkunstgras is wel geschikt om te betreden. Het is zo gemaakt dat het intensief gebruikt kan worden, zonder dat het snel zal slijten. Bij de aankoop van een kunstgras gazon wordt vaak tien jaar garantie geboden.

Welke kwaliteitsverschillen zijn er bij kunstgras?

Bij het kunstgras kopen zit het verschil ‘m vaak in de kwaliteit, bijvoorbeeld in de kunstgras vezels. Het kwaliteitsverschil heeft een aantal oorzaken:

 • Hoeveelheid vezels
 • Kleurvastheid
 • Garantie

Hoeveelheid vezels

Het meest kostbare aan het kunstgras zijn de grassprieten. In de wereld van kunstgras worden dit vezels genoemd. Als er betere vezels worden gebruikt, gaat de prijs tegelijk met de kwaliteit omhoog. Maar ook de totale lengte aan vezels per vierkante meter zijn bepalend voor prijs en kwaliteit.

Bij het tuften van kunstgras wordt een draad van kunstgras vezels met een soort naaimachine in het kunstgras gemaakt. Deze draad van kunstgras heeft een aantal grassprieten. Eén inzet van de naald kan wel 8 grassprieten opleveren, maar bij een mindere kwaliteit ook slechts 4.

Men kan bij het tuften de machine ook zo afstellen, dat het aantal aanzetten van de naald per vierkante meter wordt vermeerderd of verminderd. Ook dit heeft invloed op prijs en kwaliteit. Hoe dichter en voller de mat is, hoe beter de kwaliteit van het kunstgras.

Kleurvastheid

Kunstgras kopen is niet moeilijk. Maar je moet wel weten waar het aan moet voldoen. Kunstgras van goede kwaliteit is kleurvast. Tijdens het productieproces worden UV-stabilisatoren aan de kunststof korrels toegevoegd. De kwaliteit van deze UV-stabilisatoren is bepalend voor de tijd dat het kunstgras de kleur behoudt. Hoewel de kleurvastheid vooraf lastig is vast te stellen, is dit wel een erg belangrijk kwaliteitsverschil. De duur van de garantie verraadt vaak de kwaliteit.

Garantie

Op kwalitatief goed kunstgras durft de leverancier langere tijd garantie te geven. Garantie op verkleuring en UV-degradatie krijgt u doorgaans voor een periode tussen de 6 en 11 jaar. De hoeveelheid zonlicht heeft invloed op de duur van deze garantie. In ons land krijgt u logischerwijze een langere garantie op hetzelfde product als in Zuid-Europa.

Ondanks de beperkte garantie heeft kunstgras vaak een levensduur die vele malen langer is. Het zal niet voorkomen dat een maand na het verstrijken van de garantie het product uit elkaar valt of direct verbleekt.

Kunstgras kopen – wat zijn de prijzen?

De prijzen lopen als gevolg van de verschillen in kwaliteit enorm uiteen. U kunt al een kunstgras gazon hebben tegen een prijs van rond de € 20,- per m2. In het duurdere segment kunnen de prijzen oplopen tot € 40,- per m2. Wilt u kunstgras kopen dat u intensief kunt gebruiken en ook nog eens de uitstraling van echt gras heeft? Dan zult u vaak uitkomen in het duurdere segment.

Als u besluit het kunstgras te laten leggen door een bedrijf, dan kost dat zo rond de € 10,- per m2.  Een kunstgras gazon van 25 m2 komt in de goedkoopste klasse uit op een bedrag van € 750,-. Indien u kiest voor het duurdere segment dan moet u rekenen op € 1250,-. Het is een hele investering, maar u heeft er zeker 10 jaar plezier van en vooral geen omkijken naar.

Kunstgras kopen – hoeveel vierkante meters moet ik bestellen?

Bij het kunstgras kopen dient u exact te weten hoeveel m2 u dient te bestellen. Dat aantal vierkante meters kunstgras dat u moet bestellen, komt vaak niet overeen met het oppervlakte dat u met kunstgras bedekt wilt hebben. Dit komt door een tweetal oorzaken:

 • Snijverlies
 • Vleug

Snijverlies ontstaat door een aantal verschillende redenen. Allereerst wordt kunstgras doorgaans geproduceerd op rollen met een breedte van 4.00 meter. Dit geeft dus een aantal beperkingen. Bovendien hebben we bij kunstgras te maken met een vleug. Ondanks het invegen met strooi- of brekerzand blijft het kunstgras een bepaalde kant uit staan. Hierdoor is het belangrijk dat het gras altijd met de vleug dezelfde kant uit wordt gelegd. Het mooiste is als u in de vleug kijkt. De vleug wordt in de achtertuin dan ook naar de woning toe gelegd.

U kunt dus niet simpelweg het oppervlakte uitrekenen om het juiste aantal vierkante meters te bestellen. Een gazon dat de afmetingen heeft van 3.40 meter breed en 7.30 lang heeft een oppervlakte van 24,80 m2. Door de afmetingen op de rol bestelt u 4.00 meter maal 7.30 meter wat in totaal 29.20 m2 is. U heeft dan een snijverlies van 4.40 m2

Ik wil het kunstgras buiten bekijken in een showtuin. Kan dat?

Voor het kopen van kunstgras is het verstandig bij verschillende bedrijven een kijkje te nemen in de showtuin of samples op te vragen. Per producent worden er tientallen soorten kunstgras geproduceerd. U kunt dus kiezen uit een gigantisch groot aanbod. In een showtuin krijgt u een betere indruk, doordat u een groter oppervlak kunstgras kunt bekijken. Ook liggen er dan vaak verschillende soorten naast elkaar waardoor u ze eenvoudig kunt vergelijken.