Kunstgras leggen

Kunstgras leggen, kan ik dat zelf ook?

Wist u het al? U kunt zelf kunstgras leggen. Het is niet extreem ingewikkeld, maar er komt wel een en ander bij kijken. Wilt u toch liever kunstgras laten leggen? Kijk dan eens op  Kunstgrasbedrijven.nl, hier vindt u kunstgrasleggers in elke provincie.

Kunstgras leggen krijgt steeds vaker de voorkeur boven een echt gazon. Kunstgras heeft weinig onderhoud nodig, is duurzaam en heeft tegenwoordig een natuurlijke uitstraling. Daardoor lijkt het bijna op echt gras. Bij zelf kunstgras leggen zijn twee onderdelen van groot belang, namelijk de ondergrond en het soort kunstgras. Er zijn vele soorten kunstgras in omloop. Voor ieder doeleinde is een geschikt soort kunstgras te vinden. De ondergrond van het kunstgras bepaalt de draagkracht en stabiliteit van het kunstgras gazon.

Is er een handleiding voor zelf kunstgras leggen?

Om kunstgras leggen mogelijk te maken voor u, vindt u hieronder een 7 stappenplan. In deze handleiding wordt u in 7 stappen begeleid in het leggen van kunstgras.

  1. Zorgen voor de juiste ondergrond
  2. De ondergrond verdichten en egaliseren
  3. Bepaal de kijkrichting
  4. Kunstgras uitrollen
  5. De naden van het kunstgras lijmen
  6. Het op maat maken van kunstgras
  7. Opborstelen met inveegzand

Stap 1: Zorgen voor de juiste ondergrond

Bij het kunstgras leggen is er logischerwijs een ondergrond nodig. In vaktermen wordt dit de onderbouw genoemd. Deze ondergrond zorgt voor de stabiliteit, waardoor het kunstgras mooi vlak en stevig op de plaats komt te liggen. Het doel van het kunstgras gazon bepaalt welke ondergrond u moet gebruiken. Er zijn 3 soorten ondergrond voor kunstgras. Deze 3 ondergronden zorgen voor een dragende, stabiele en drainerende basis. Boven op de ondergrond kan zogeheten valdemping geplaatst worden. Valdemping wordt vaak gebruikt bij speeltoestellen en zorgt voor een verende ondergrond. Voor een verdere uitleg over de ondergrond van kunstgras leest u de pagina: Kunstgras ondergrond 

Stap 2: De ondergrond verdichten en egaliseren

Bij deze stap bij het kunstgras leggen gaan we uit van het maken van een zandbed als ondergrond. Dit is zeker voor tuinen het meest geschikt. De laag witzand is minimaal 10 centimeter dik en dient nu verdicht te worden. Dit kunt u het beste doen door gebruik te maken van een trilplaat. Voordat met de trilplaat het zandbed wordt verdicht, zorgt u ervoor dat het zandbed grof wordt geëgaliseerd.

Na het verdichten gaat u de grond egaliseren. Bepaal de juiste hoogte op belangrijke punten, zoals direct tegen bestrating of aan een band. Met een waterpas wordt deze hoogte vervolgens overal doorgetrokken. Het kunstgras dient later waterpas te komen liggen. Leg als laatste het stabilisatiedoek, zodat u de bedding intact houdt en het kunstgras erover uitgerold kan worden.

Stap 3: Bepaal de kijkrichting

Kunstgras wordt geproduceerd met een vleug. De vleug is de richting waarin de kunstgras sprieten wijzen. Het kunstgras moet vanaf de zichtzijde (het terras/huis) in de vleug kijken.

Stap 4: Kunstgras uitrollen

Bij het kunstgras leggen moeten de rollen naar de langste zijde worden uitgerold, zo ontstaan de minste naden tussen de verschillende rollen. Indien één rol de gehele oppervlakte bedekt, heeft u geen last van naden. Aan alle kanten moet het kunstgras de bestrating overlappen, zodat de randen gemakkelijk ingesneden kunnen worden. Tussen de verschillende delen kunstgras moet een kier van 2 tot 4 mm zitten. Dit voorkomt dat het kunstgras bol komt te staan.

Stap 5: De naden van het kunstgras lijmen

Bij de naden tussen het kunstgras moet een lijmband geplaatst worden. Sla het kunstgras terug zodat er voldoende ruimte is tussen de rollen om de lijmband te plaatsen. Het ondertapijt moet schoon zijn, zodat er geen viezigheid op de lijmband komt. De lijmband kan anders losraken. Als de lijmband is gelegd, kan het kunstgras teruggeslagen worden. Let erop dat er geen kunstgras sprieten tussen de naden blijven steken. Als het kunstgras eenmaal ligt, moeten de naden worden aangedrukt op de lijmband. Gebruik hiervoor een plank en loop er rustig overheen.

Stap 6: Het op maat maken van kunstgras

Als de naden vast zitten gelijmd, kunnen de randen ingesneden worden. Zorg ervoor dat het kunstgras niet meer kan bewegen. Zet het kunstgras vast met haringen of gebruik zware objecten. Het kunstgras moet aan de onderkant, de rug, gesneden worden. Zo kunnen er makkelijk rechte lijnen worden getrokken. Druk het kunstgras aan bij de zijkanten na het insnijden, waar nodig moet er bijgesneden worden.

Stap 7: Opborstelen met invulzand

Nu het kunstgras is geplaatst, moet er kwartszand ingeveegd worden. Het zand zorgt voor voldoende gewicht op het kunstgras, zodat het niet meer verschuift. Invulzand zorgt voor een langere levensduur en voor een natuurlijke aanblik van het kunstgras. Het invulzand moet goed ingeveegd worden, doe dit met een harde bezem. Veeg het zand tegen de vleug in, het zand zakt eerder en u borstelt direct de sprieten omhoog. Als het zand gelijkmatig is verdeeld, kan het kunstgras gazon in gebruik worden genomen.

Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig voor het kunstgras leggen?

Benodigde gereedschappen

  • Plank/Waterpas – om de ondergrond te egaliseren
  • Stanleymes – om de randen in te snijden
  • Harde bezem – om het invulzand in te vegen

Eventueel huren voor een beter resultaat:

  • Trilplaat – om de ondergrond af te trillen

Benodigde materialen

  • Kunstgras
  • Valdemping
  • Strooizand
  • Stabilisatiedoek
  • Haken
  • Lijmband

Lees op de pagina Kunstgras materialen meer over de producten die nodig zijn bij het leggen van kunstgras of het eenvoudiger maken.

Kunstgras leggen – welk soort kiest u?

De keuze van het soort kunstgras is een bepalende factor voor uw gazon. Wat zijn de doeleinden van het gazon, welke kleur kunstgras wilt u en wilt u lange of korte vezels? Indien u een specifieke wens heeft voor uw kunstgras gazon, dan is er voor iedereen wel een mogelijkheid. U kunt uw wens doorgeven aan de leverancier. Zij geven u een advies op maat.

Kunstgras leggen – welk type? Deze keuze is afhankelijk van de bestemming van het gazon. We onderscheiden 2 verschillende typen kunstgras:
• speelkunstgras
• sierkunstgras

Speelkunstgras

Speelkunstgras is een sterke kunstgrassoort die uitermate geschikt is voor een hoge gebruiksintensiviteit. Het kunstgras heeft een hoge sierwaarde en natuurlijke uitstraling. De vezels zijn erg sterk en zacht en daarom ideaal voor spelende kinderen. De kleurkeuze is eindeloos, u kunt uw gewenste kleur bij uw leverancier opgeven.

Sierkunstgras

Sierkunstgras wordt voornamelijk gebruikt als het gazon niet betreden wordt en het een sierelement in uw tuin is. Sierkunstgras heeft een mooie groene kleur, een fijne structuur en het is bijna niet te onderscheiden van echt gras. De kleur van het sierkunstgras is van groot belang. Kies daarom voor een kwalitatief sterke soort waarbij de kleur lang blijft behouden. Meer informatie over de verschillende soorten kunstgras vindt u hier: Kunstgrassoorten

Waar kunt u kunstgras kopen?

Ik wil kunstgras leggen, maar waar kan ik het kopen? Kunstgras kun je in bijna elke woonplaats kopen. Een overzicht kun je vinden op de volgende website van kunstgrasbedrijven. De verkoper is een dealer van één van de grote producenten van kunstgras. Van een producent heeft de dealer verschillende typen kunstgras in huis, waarvan er ook stalen aanwezig zijn. Bij kunstgras is er altijd heel duidelijk een prijs-kwaliteitverhouding aanwezig. Goedkoop kunstgras heeft kwalitatief mindere vezels die minder dicht op elkaar zitten en korter zijn dan de duurdere soorten. Houd er rekening mee dat je het kunstgras nog in wilt borstelen en dus de lengte niet zo blijft als dat hij nu lijkt.

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling en productie van kunstgras. Het is dan ook aan te raden kunstgras van eigen bodem te kopen. Het verschil zit in de kleurvastheid van de vezels. Bovendien blijven de vezels langer mooi, doordat er betere materialen zijn gebruikt bij de productie in vergelijking met buitenlandse imitatieproducten.

Bronnen

Gras en Groen Kunstgras – Den Bosch

Onderhoud kunstgras

Op de pagina onderhoud kunstgras vindt u advies over het onderhouden van uw kunstgras gazon.