Kunstgras materialen

Een gazon dat er altijd perfect uitziet, wie wil dat nou niet? Met het aanleggen van een kunstgras gazon komt dat erg in de buurt.Maar hoe gaan we het aanpakken? Gaat u dat kunstgras er helemaal zelf in leggen? Of laten we een specialist komen, zodat we weten dat het er perfect in ligt? Tja, soms is dat een lastige afweging. Natuurlijk mag u het zelf proberen te doen. Maar het is een pittige klus. En altijd blijft dan de vraag hangen: “Mmm…heb ik het nou wel goed gedaan?”

Hoe dan ook, als u besluit het helemaal zelf te doen, zorg dan voor de juiste materialen. Zonder deze materialen is het ondoenlijk de klus zelf te klaren. Dus kijk hieronder goed naar welke materialen u in huis dient te hebben. Zorg er in ieder geval voor – mocht u ze al enige tijd in uw schuur hebben liggen – dat het materiaal deugdelijk is. Wij wensen u alle succes.

Welke kunstgras materialen heb ik nodig voor het leggen van kunstgras?

Door te werken met de juiste kunstgras materialen komt uw wens een stap dichterbij. Voor het leggen van kunstgras heb je de volgende materialen nodig:

  • Stabilisatiedoek
  • Kunstgrashaken
  • Lijmband
  • Instrooizand

Kunstgras materialen – stabilisatiedoek

Bij het maken van de onderbouw van kunstgras wordt de laag witzand afgetrild. Hierdoor krijgt de ondergrond, net als bij bestratingen, de juiste stevigheid. Om ervoor te zorgen dat de ondergrond mooi stevig blijft, gebruiken we stabilisatiedoek. Dit komt als een laag tussen de bedding en het kunstgras. Vlak eerst de ondergrond af en leg dan het stabilisatiedoek. Doordat het doek erg stevig en dicht geweven is, krijgt onkruid niet de kans hier doorheen te groeien. Het biedt dus een extra bescherming tegen oneffenheden en houdt onkruid uit uw gazon.

Kunstgras materialen – kunstgrashaken

Na het leggen van het kunstgras op de ondergrond is het aan te raden het kunstgras vast te zetten in de grond. Zijkanten van het kunstgras zijn kwetsbaar en kunnen op gaan krullen en omhoog staan. Door het kunstgras met haken vast te zetten, voorkomt u dit probleem. U kunt het beste om de halve meter en op elke hoek een kunstgrashaak in de grond steken. Deze kunstgrashaken kunnen dusdanig ver de grond in gestoken worden dat ze niet meer zichtbaar zijn.

Kunstgras haken

Kunstgras materialen – lijmband

Kunstgras wordt geproduceerd op rollen van 4 meter breed. Hiervan bent u afhankelijk tijdens het leggen van kunstgras. Een gazon kan het beste een breedte hebben van 4 meter of een veelvoud daarvan. Bij alles wat afwijkt moet u gaan snijden. Een gazon dat breder is dan 4 meter,  gaat uit meerdere delen kunstgras bestaan. Om dit tot één geheel te maken, moet u het gazon met behulp van lijmband aan elkaar vastmaken. Het gebruik van lijmband vereenvoudigt het leggen. U hoeft geen lijm te mengen en u kunt leggen in alle weersomstandigheden.

Lijmband

Kunstgras materialen – instrooizand

Een ander product dat u nodig hebt bij het leggen van kunstgras is instrooizand. Het instrooizand wordt gebruikt voor drie doeleinden:

  1. Kunstgras vezels omhoog laten staan
  2. Geven van stabiliteit aan het kunstgras gazon
  3. Bevat geen voeding voor kunstgras

De kunstgras vezels liggen door de manier van produceren plat. Door het kunstgras met instrooizand in te vegen en vervolgens op te borstelen gaat het kunstgras omhoog staan. Het geeft de vezels stevigheid en laat ze recht staan. Door het gewicht geeft het instrooizand nog meer stabiliteit. Per m2 kunstgras moet u 10 kg instrooizand gebruiken. Voor uw totale gazon loopt het gewicht dus aardig op. Het instrooizand bevat geen voeding wat het onmogelijk maakt voor onkruid om zich te nestelen in het kunstgras.