De wilde kastanje of ook wel bekend als paardekastanje, Aesculus carnea ‘Briotii’, is een kruising tussen Aesculus hippocastanum en Aesculus pavia. Dit soort blijft kleiner en heeft een dichte kroon en kan een hoogte bereiken van maximaal 15 meter. Het blad is 5 tallig en circa 15 cm lang. In de herfst kleuren de bladeren geelbruin. Pas op een leeftijd van 8 jaar verschijnen de opvallende roze/rode bloemen. Deze zijn groter dan de Aesculus carnea. Er zijn ook varianten met witte bloemen. In de herfst verschijnen er niet eetbare vruchten; kastanjes
Bloeitijd: april/juni Bloesem roze/rood
Betula utilis
De witte berk of zilverberk, Betula utilis, heeft een regelmatig gevormde kroon. Hij staat bekend om zijn mooie bast die schilfert en daardoor een fraai accent aan de tuin kan geven. De zilverberk heeft roodbruine twijgen die iets behaard zijn. Het blad van de zilverberk is ovaal donkergroen. Deze berk is geschikt voor in de kleinere tuin. Maximale hoogte is 15 meter.
Bloeitijd: april/juni
Castanea sativa
De tamme kastanje, Castanea sativa, is een grote boom die wel 25-30 meter hoog kan worden. De zware stam draait om zijn as naarmate hij ouder wordt. Daardoor ontstaan er diep groeven die mee draaien. De jonge twijgen zijn donker groen maar kleuren snel bruin. De vruchten van de Tamme kastanje zijn eetbaar. Een groot voordeel van de boom is dat zijn bladeren de hele zomer mooi fris blijven ogen.
Bloeitijd: april/juni Bloesem roomkleurig
Fagus silvatica ‘Atropunicea’
Deze rode beuk, Fagus silvatica ‘Atropunicea’, dankt zijn naam aan de rode tot paarse bladeren. De rode beuk is op zijn mooist in het voorjaar met het fris gekleurde blad en een lichte beharing. Het blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Beuken leven in een symbiose van bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen oppervlakkig en hebben snel last van droogte. In het najaar worden de eetbare vruchten, de bekende beukennootjes, gevormd. Voor vogels en knaagdieren een belangrijke voedselbron.
Bloeitijd: juni
Fagus sylvatica var. purpurea
Fagus silvatica ’Purpurea pendula’ is een langzaam groeiende treurbeuk. Hij vormt geen doorgaande stam waardoor enten op een onderstam van vooraf bepaalde hoogte (bijvoorbeeld 2.50 m) of een stok doorkweken van laag geënte planten noodzakelijk is. De hoofdtakken van de beuk groeien naar beneden gebogen, jonge twijgen hangen los naar beneden. De rode tot paarse bladeren zijn ovaal tot eirond en 4 – 10 cm groot. Als solitairboom geschikt voor kleine tuinen.
Bloeitijd: juni
Fagus sylvatica
Deze loofboom komt van nature veel in Europa voor. De beuk doet het goed op grond die vocht goed doorlaten zoals leem. Op vochtige of juist droge zandgronden zal de beuk niet aanslaan. De beuk is uitstekend geschikt om te snoeien let wel op dat de bladeren kunnen verbranden bij snoei op een zonnige dag.
Bloeiperiode mei
Ficus carica
De vijgenboom, Ficus carica, heeft een grillige kroon met een afgeplatte bolle vorm, die in de loop van de jaren ontstaat. De Ficus carica heeft sierlijke bladeren. Hij heeft veel licht nodig. Ook ’s winters water geven. Zet hem op een beschutte plek. Door oostenwind kan hij vorstschade oplopen (tot gemiddeld – 10 graden). Oude bomen bevriezen nooit, maar er kan wel schade optreden. Als hij op een warme plaats staat, krijgt hij volop eetbare vijgen. De boom leent zich enigszins om gesnoeid te worden vanwege zijn open kroon.
Bloeitijd: april/juni
Ginkgo bilobaAnders dan de Nederlandse naam doet vermoeden is de Ginkgo afkomstig uit China. Begin 18de eeuw werd de boom naar Europa gebracht. De gekweekte bomen kunnen een lengte halen van ruim 20 meter daar waar de ongecultiveerde Ginkgo 40 meter lang kon worden.
Bloeiperiode juni/ juli
Juglans regia
De walnotenboom, De Juglans regia is een boom die een ronde vorm krijgt. Hij wordt 10-15 meter hoog, dus niet zo groot als het soort Juglans nigra. De boom is zelf bestuivend. De kogelronde vruchten zijn eetbaar. Snoei de Juglans regia niet in het voorjaar. Dan loop je gevaar dat de boom dood bloedt. Het is beter dit in het najaar te doen.
Bloeitijd: mei/juni
Knotwilg
Er zijn veel verschillende soorten wilgen. Eén ding hebben ze gemeen, de wilg is een boom die bij uitstek past in ons polderlandschap. Doet het uitstekend op vochtige gronden en is bekend vanwege het knotten. Knotten is noodzakelijk bij de wilg om uitscheuren van de stam te voorkomen. De takken kunnen worden gebruikt voor het maken van tuinschermen en manden. Van de stam worden klompen en papier gemaakt.
Bloeiperiode februari/ maart
Olea europaea
De olijfboom heeft 6000 jaar geleden de weg naar de middellandse zee gevonden via Palestina. Daar worden de bomen in grote getallen gekweekt voor hun vrucht de olijf. De bomen kunnen uitstekend gesnoeid worden maar dit is niet noodzakelijk. Olijfbomen geven vruchten op tweejarige uitlopers, en nadat ze vruchten hebben gegeven zullen ze dat op dezelfde twijgen niet meer doen.
Bloeiperiode mei
Platanaceae
De plataan is erg gemakkelijk te herkennen aan de bast. De stam van de boom bladert af waardoor en verschillende kleuren bast ontstaan. Deze niet inheemse boomsoort heeft kleine haartjes op het blad welke allergische reacties kunnen geven tijdens het snoeien. De plataan is erg geschikt om te leiden. In Zuid-Europa snoeit men ze vaak tot een dak wat beschutting tegen de zon oplevert.
Bloeiperiode mei/ juni
Prunus serrulata
Van nature komt deze boom uit de prunus familie voor in het oosten van Azië. De sierkers vraagt veel voeding en heeft behoefte aan een vochtige grond. Hij staat bekend om zijn prachtige roze bloesem en is daardoor geliefd bij vele.
Bloeiperiode april/ mei – Roze bloesem
Quercus Ilex
De steeneik, Quercus Ilex, is afkomstig uit Zuid-Europa en heeft als groenblijvende eik sierwaarde in uw tuin. Vaak ook als beschutting aangeplant in kusstreken. De boom is namelijk bestand tegen de zilte zeewind en de luchtvervuiling in de stad. In Nederland is de boom matig winterhard. De steeneik heeft slanke, dof grijsachtig bruine twijgen die voorzien zijn van wollige haartjes. Op de twijgen zitten kleine, geelbruine knoppen. De bladeren variëren in vorm van lang en smal tot eivormig. Ze zijn dik, leerachtig en lijken wel wat op de bladeren van de hulst (Ilex aquifolium). Er zijn bleke, goudgele katjes van 4 – 7 cm lang. De steeneik heeft een lichtgroene eikels die 1,5 – 2 cm lang zijn.
Bloeitijd: mei/juni
Quercus robur
De zomereik, Quercus robur, is een sterke boom. Robur betekent dan ook krachtig. De zomereik kan een hoogte bereiken van wel 25 tot 30 meter. De boom heeft een breed ronde kroon. Het blad is omgekeerd eirond tot lang ovaal en heeft 3 tot 5 paar lobben. De eivormige eikels van de Quercus robur staan 2 tot 6 bijeen. De Quercus robur prefereert een vochtige standplaats met een voedselrijke grond.
Bloeitijd: april/mei
Quercus rubra
Zoals de naam al zegt komt deze boomsoort uit Noord Amerika. Hier sinds de 19de eeuw aangeplant als sierboom. De Amerikaanse eik kan erg hoog worden en verdringt door zijn dichte bladerdak onder begroeiing.
Bloeiperiode mei
Robinia pseudoacacia
Deze uit Noord Amerika afkomstige loofboom komt sinds de 17de eeuw voor in ons land. Indien geplant in de juiste grond, zand- of lichte kleigrond, is het een snelle groeier. Vraagt om die reden veel snoei, snoeien kan gedaan worden door alle uitlopers terug te nemen tot op de stam. Ook zullen er vanuit de wortel nieuwe scheuten omhoog komen.
Bloeiperiode juni juli, witte bloesem
Tilia
De linde is inheemse boomsoort. Er zijn enkele zeer oude exemplaren bekend die een omtrek hebben van maar liefst 8 meter. In de zomer heeft de linde vaak last van bladluis die een stroperige vloeistof afscheiden. Auto’s die onder de linde parkeren worden hier enorm plakkerig en dus vies van. De linde wordt vaak gebruikt als leiboom wat vaak te zien is bij oude boerderijen. Daar werden lindes geleid om de zon weg te houden in de zomer en zo verkoeling te brengen.
Bloeiperiode eind mei/ juni