Home Robotmaaier

Robotmaaier

Algemene informatie over de robotmaaier

Automatische gazonmaaier, robotgrasmaaier overal bedoelen we robotmaaier. Door ons drukke leven hebben we steeds minder tijd te besteden in onze vrije tijd, zo ook in de tuin. En dus wordt daar steeds meer op ingespeeld. Zo zijn onderhoudsarme tuinen nog steeds in opkomst, en krijgt kunstgras meer dan ooit de voorkeur boven echt gras. Om tijd te besparen zien we ook steeds vaker dat consumenten kiezen voor een robotmaaier. Het maaien van gras is een klus die tijdens het groeiseizoen van het gras wekelijks veel tijd kost. Het tevoorschijn halen, maaien, gras afvoeren en weer opbergen kost bij een gazon van 100 m2  toch al snel een uur. Als je ervan uit gaat dat uw gazon gedurende 32 weken gemaaid dient te worden, kost dit u bijna een volledige werkweek. Er zou gekozen kunnen worden voor kunstgras, maar voor veel tuinbezitters blijft natuurgras de voorkeur krijgen.

Voor die particulieren is een robotmaaier absoluut een oplossing. Hierdoor heeft u totaal geen omkijken meer naar het maaien van uw gazon. Uw robotmaaier kan gedurende het hele seizoen uw gras maaien, ook als het gras wat hoger staat. Bovendien zorgt het ook voor het versnipperen van bladeren, takjes en zelfs dennenappels. Robotmaaiers maken veelal gebruik van de mulch maaitechniek. Dit betekent dat het gemaaide gras nog verder wordt gesnipperd, waarna het klein gemaakt weer terug het gazon op wordt geblazen. Daar zal het verteren en omgezet worden tot voedingsstoffen voor het gras.

Wat is een robotmaaier?

Een robotmaaier is in het kort samengevat een grasmaaier die zelfstandig en draadloos opereert. Een robotmaaier kan volledig zelfstandig het gras voor u maaien, en dient zelfs niet aangezet te worden om te beginnen met maaien. Robotmaaiers bewegen zich zelfstandig over uw gazon en keren tijdig terug naar het basisstation om op te laden. Door de robotmaaier in te stellen via een menu, wordt deze dagelijks geactiveerd om het gazon voor u perfect te maaien.

Hoe zien robotmaaiers eruit?

Robotmaaiers lijken enigszins op een stofzuiger, maar dan zonder voet en slang. De robotmaaiers hebben meestal twee wielen aan de achterkant die aangedreven worden. Deze kunnen zowel voor- als achteruit draaien. Een zwenkwiel voorop zorgt ervoor dat hij elke kant uit kan draaien die nodig is om het gazon te maaien. De meeste modellen hebben een kunststof kap aan de bovenkant. Aan de onderkant zitten de messen die het gras maaien.

Hoe werken robotmaaiers?

Robotmaaiers werken meestal binnen een afgebakend gebied. Dit gebied bakent u af door bij de installatie een grensdraad rondom uw gazon aan te brengen. De robotmaaier kan dankzij die draad het oppervlak van het gazon herkennen en daarbinnen opereren. Er zijn echter ook modellen die een sensor hebben aan de onderkant, waardoor deze kan registreren of het apparaat zich op het gazon begeeft.

Voordelen robotmaaier

 • Tijdsbesparend, ook als u geen tijd heeft een perfect gazon
 • Nooit meer handmatig maaien
 • Dankzij mulch methode direct bemesting van gazon
 • Geen afval, gemaaid gras hoeft niet opgeruimd te worden
 • Verschillende modellen geschikt voor alle maten gazons
 • Geluidsarm, u heeft geen last van lawaai tijdens het maaien
 • Kan ook maaien bij nat gazon
 • Energiezuinig

Het grootste voordeel is, dat het u enorm veel tijd bespaart. Bij een gazon van 100 m2  rekenden wij uit dat het om circa 32 uur gaat op jaarbasis. Aangezien robotmaaiers veelal gekocht worden voor gazons van een groter oppervlak, kunt u zich voorstellen dat de tijdbesparing vele malen groter zal zijn.

Het niet afvoeren van gemaaid gras vraagt wellicht om enige toelichting. Waar veelal geadviseerd wordt om het gemaaide gras af te voeren doet een robotmaaier dit niet. Deze versnippert het gras dusdanig dat het erg snel zal verteren en dus niet bij zal dragen aan het vormen van een viltlaag. Het versnipperen van het gras wordt ook wel mulch maaien genoemd.

Welke merken robotmaaiers zijn er?

Hoewel er steeds meer robotmaaiers komen, onderscheiden we momenteel een zevental merken:

Op welke eigenschappen moet ik letten bij de aanschaf?

Doordat veel producenten van robotmaaiers zich willen onderscheiden ten opzichte van elkaar, zijn de diverse modellen op een aantal vlakken onderscheidend. Een robotmaaier moet er uiteindelijk voor zorgen dat uw gazon goed gemaaid wordt en daarvoor zijn een aantal eigenschappen bepalend:

 • Prijs
 • Geschikt voor welk formaat gazon
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
 • In staat om ongelijk gazon te maaien
 • Gewicht
 • Alarm

Welke robotmaaier is als beste getest?

Een onderzoek uitgevoerd door onze zuiderburen leverde het volgende testrapport op:

Robotmaaiers Prijs m2 gazon Alarm Regensensor Normaal gras Nat gras Lang gras Oneffen gazon Helling Geluid Batterij Verbruik Eindscore
Robomow Ms1000 € 1599,- 1000 Perfect Perfect Perfect Perfect Perfect Goed Goed Perfect 8.2
Viking MI 632 € 2349,- 1000 Perfect Perfect Perfect Goed Perfect Goed Goed Redelijk 8.2
Ambrogio L85 Evo € 1599,- 1200 Goed Goed Goed Goed Redelijk Goed Redelijk Redelijk 6.4
Robomow RC304 € 1099,- 400 Goed Goed Slecht Redelijk Perfect Perfect Redelijk Perfect 6.3
AL-Ko Robolinho 100 € 1450,- 700 Redelijk Goed Redelijk Redelijk Goed Perfect Redelijk Goed 6.1
Ambrogio L50 Evo € 1599,- 800 Goed Goed Zeer slecht Slecht Redelijk Redelijk Redelijk Redelijk 5.9
Bosch Indego € 1699,- 1000 Goed Slecht Goed Goed Perfect Redelijk Slecht Perfect 5.9
Gardena R40Li € 1349,- 400 Redelijk Slecht Redelijk Redelijk Redelijk Perfect Slecht Perfect 5.5
Husqvarna 308 € 1799,- 800 Redelijk Slecht Redelijk Redelijk Redelijk Perfect Slecht Perfect 5.5
Gardena R70Li € 1699,- 700 Redelijk Slecht Redelijk Redelijk Redelijk Perfect Slecht Goed 5.4

Youtube toont een video waarin men laat zien hoe een vijftal merken functioneert op 5 exact dezelfde en speciaal aangelegde gazons.

De makers van deze test kwamen ook met een winnaar uit de bus.

 

 

Installatie van de robotmaaier

 • Zoek een goede locatie voor het plaatsen van het basisstation
 • Plaats begrenzingskabels rondom uw gazon
 • Leg geleidingsdraad zodat de robot de weg terug vindt
 • Sluit beide kabels aan op basisstation
 • Start het maaien

Zoek een goede locatie voor het plaatsen van het basisstation

Bij voorkeur kiest u een centrale plek op uw gazon voor het plaatsen van het basisstation. De maaier kan op die manier gemakkelijk terug komen om op te laden. U hoeft de robot dan nooit zelf te verplaatsen. Bovendien verbruikt de robot dan ook minder stroom!

Plaats begrenzingskabels rondom uw gazon

Om ervoor te zorgen dat de robot perfect weet waar de grenzen van het gazon zijn, dient u een draad te leggen als afbakening. Dit kan op twee manieren. U kunt de draad met meegeleverde pinnen vastzetten op het gazon. De draad zal snel verzonken in uw gazon komen te liggen. Een andere optie is om de draad onder of in uw gazon te leggen. Op die manier heeft u er in de toekomst minder last van. U dient voor bepaalde werkzaamheden dan wel te onthouden of te markeren waar de draad loopt. Robotmaaiers blijven aan de binnenkant van de draad rijden, maar nemen nog wel een strook van 10 tot 20 centimeter mee die aan de buitenkant ligt. Lees goed de instructies zodat de lijn op de juiste afstand van de buitenkant van het gazon ligt.

Installatie van robotmaaier

Leg geleidingsdraad zodat de robotmaaier op afgelegen stukken komt

Indien uw gazon niet aanééngesloten is, kan de robotmaaier met een geleidingsdraad van en naar deze afgelegen stukken gazon worden geholpen. Hierdoor zorgt u ervoor dat de robot de messen niet slijt op uw bestrating, vlonders of een ravage aanricht in uw border.

Sluit beide kabels aan op het basisstation

Omdat er meer dan voldoende kabel wordt meegeleverd, dient u de bekabeling in te korten en vervolgens aan te sluiten. Pas als het circuit rond is, kan de robot de route bepalen en het maaien voor u verrichten.

Start het maaien

U zult zien dat zodra u alle voorgaande stappen hebt gevolgd het starten van de maaier vrij eenvoudig is. Via een menu kunt u de maaibeurt starten. Het gazon zal dan voor u gemaaid worden!

 

Technologische ontwikkelingen van de robotmaaier

Vast maaischema

De meeste menu’s van de robotmaaiers maken gebruik van een vast maaischema. U kunt eenvoudig instellen op welke dag van de week en op welk tijdstip het maaien gedaan dient te worden. Zo kunt u de robot zo instellen dat u altijd een strak gazon hebt in het weekend.

Regensensoren

Bij regen is het, net als met een handmaaimachine, lastig gras maaien. Het gras plakt en kan niet goed klein gemaakt worden. Grote plakken met nat gemaaid gras die het gazon kunnen verstikken tot gevolg. De nieuwste robotmaaiers hebben ingebouwde sensoren die de machine het maaien uit laat stellen bij regen.

Diefstalpreventie met alarmsysteem

Zoals veel dure spullen zijn ook robotmaaiers gevoelige producten voor diefstal. Aangezien ze buiten staan zijn ze vrij eenvoudig mee te nemen. Om deze problemen te verhelpen zijn er tegenwoordig beveiligde versies te koop. Een pincode en alarmsysteem moeten diefstal voorkomen.

Bediening via een app

De meest geweldige ontwikkeling is het hebben van een app waarmee je de robotmaaier op afstand kunt besturen. Met de app kunt u het automatisch maaien onderbreken. U kunt dus de robotmaaier opdracht geven om nu te gaan maaien of om juist het maaien te onderbreken. Handig als u bijvoorbeeld visite buiten wilt ontvangen op het moment dat de robotmaaier met zijn ronde bezig is. U kunt er zelfs voor kiezen de robot met de hand te besturen, net als een op afstand bestuurbare auto. Ook de instellingen kunt u op de app wijzigen. En indien het diefstalalarm afgaat, ontvangt u bericht op uw telefoon!

 

Verwante artikelen

Grasmaaiers

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close