Houten schutting – van privacy verzekerd
Een houten schutting is een erfafscheiding die je nooit hoeft te snoeien of water te geven en die in elk seizoen helemaal dicht is. Dat is ideaal. En daarom blijven schuttingen populaire erfafscheidingen. Ze zijn goed voor heel veel privacy. Wie een mooie schutting plaatst, brengt bovendien extra sfeer in zijn tuin. Maar wat is wijsheid? En wat zijn de mogelijkheden?
Houten, rieten of stenen schutting
Er zijn heel veel verschillende soorten schuttingen. De traditionele schutting is vervaardigd van hout. Vaak bestaan ze uit staanders met kant en klare houten panelen. Daarnaast kan een schutting opgebouwd worden met horizontale rabatdelen (planken die dankzij een messing-en-groef-verbinding in elkaar vallen). En wat ook helemaal in is: de schutting met gepotdekselde planken, liefst uitgevoerd in traditioneel boerenzwart. Een herinnering aan de zwart geteerde schuren van ooit…
Een alternatief met een nog natuurlijker uitstraling, zijn de matten van heide, riet, wilgentenen of bamboe. Erfafscheiding en tuin gaan dan op een natuurlijke wijze in elkaar over. Dit type schutting heeft één nadeel: de levensduur is over het algemeen beperkt. Ze zijn gevoeliger voor rot. Dat geldt niet voor schuttingen van gaaswerk, gevuld met split. Deze gaan jarenlang mee. Het plaatsen is echter beduidend minder eenvoudig en qua uitstraling passen ze zeker niet in elke tuin.
Let op de kwaliteit!
Het is heel gemakkelijk om naar de bouwmarkt te rijden en daar schuttingpanelen te kopen. Maar dat is niet altijd de beste keuze. Voor een tijdelijke schutting is dat prima. Maar als u jarenlang met uw schutting wilt doen, gaat de kwaliteit het verschil maken. Een van de kenmerken waar u dan op moet letten, is de dikte van het hout. Iedereen kent de panelen van gevlochten latten. Spotgoedkoop, maar ze zwabberen al bij elke zuchtje wind. U kunt beter kiezen voor panelen die zijn vervaardigd van hout dat minstens 12 mm dik is.
De keuze is vervolgens groot. Kiest u voor verticale of horizontale planken? Wilt u dichte panelen, om en om geplaatste planken of halfopen panelen? Gaat u voor getoogde of rechthoekige panelen? Het is een kwestie van smaak.
Zelf een schutting plaatsen
Het plaatsen van een schutting is niet heel moeilijk. U hoeft niet erg handig te zijn om dit te kunnen. Het is cruciaal dat de palen in een rechte lijn staan – en bovendien volledig waterpas. Elke kleine afwijking is na het bevestigen van de panelen onherroepelijk zichtbaar. U krijgt dan een ‘golvende’ schutting of een erfafscheiding die uit het lood staat. Een lang touw en een waterpas zijn dan ook onmisbaar!
Wilt u dat de schutting keurig in het gelid blijft staan, dan is het verstandig om rond de palen wat beton te storten. U graaft een gat op de juiste diepte, plaatst de paal en vult het gat met snelbeton. Let erop dat u nu de paal exact waterpas zet. Het blok beton aan de voet zorgt ervoor dat de schutting straks bestand is tegen de wind.
- Meet de totale lengte van de schutting op en deel dit door de breedte van de panelen. Zo weet u hoeveel panelen u moet bestellen.
- Bepaal de positie van de eerste paal. En meet vervolgens waar de volgende palen moeten komen te staan. Een touw tussen de eerste en laatste paal zorgt ervoor dat ze in een rechte lijn staan.
- Graaf of boor gaten van 30 cm diep voor het plaatsen van de palen.
- Plaats de palen in de gaten en zet ze vast in snelbeton.
- Controleer met behulp van het touw en een waterpas of de palen even hoog zijn.
- Boor telkens op dezelfde hoogte gaten voor de schuttingsteunen. Gangbaar is een hoogte van 30 cm en 160 cm vanaf de grond.
- Schroef de schuttingpanelen vast op de bevestigde steunen. Gebruik een waterpas om ze recht te hangen.
Een schutting thuis laten bezorgen
Om een schutting te kopen hebt u geen auto met aanhanger nodig. Die tijd is voorbij: u kunt complete schuttingen via internet bestellen, waarna ze thuis worden afgeleverd. Let erop dat u meteen de benodigde bevestigingsmaterialen bestelt, zodat u na aflevering aan het werk kunt. Succes ermee.