Tuinbestrating

Waarom hoort tuinbestrating thuis in de tuin?

De tuin bij uw woning moet ervoor zorgen dat u kunt genieten van een eigen stukje natuur. Een afgebakend deel dat bij uw woning ligt zorgt ervoor dat er een bepaalde mate van privacy ontstaat. Om te ontspannen heeft iedere tuin op zijn minst een terras nodig om buiten te zitten. Een terras kan opgesteld worden op diverse ondergronden, maar eigenlijk is alleen tuinbestrating hiervoor geschikt. Tuinmeubilair kan hier stabiel op staan en u kunt hier plaatsnemen zonder dat uw schoenen of kleding vies worden. Dit is een voorname reden waarom uw tuin een goede bestrating verdient.

Vanuit praktisch oogpunt zijn er meer redenen waarom bestrating altijd gewenst is in een tuin. Als er geen bestrating in de tuin aanwezig is, wordt uw spullen vuil en wordt zand mee de woning in genomen. Dit kan voorkomen worden door tuinpaden aan te leggen. Deze zorgen voor de verbinding tussen de woning en schuur, berging, terras, poort of oprit. Daarnaast is het veel gemakkelijker om bijvoorbeeld uw kliko via een tuinpad – en dus niet door het rulle zand – naar buiten te rijden.

De laatste reden om tuinbestrating aan te leggen houdt verband met de tuinstijl. Net als in de woning zelf vinden we het erg prettig als de tuin één geheel is en de sfeer of stijl op elkaar is afgestemd. In een moderne tuin horen geen oud gebakken waaltjes thuis. Vooral moderne tuinen vragen om grote tegels die direct de toon zetten in de tuin. Verder houden tuinarchitecten er vaak van met een lijnenspel te werken. Het gebruik van verschillende soorten bestrating draagt hieraan bij. Lijnen die evenwijdig lopen aan de gevel of parallel aan de woning zijn erg belangrijk, tuinbestrating speelt hier een belangrijke rol in.

Waar behoort het aan te voldoen?

Waar behoort bestrating minimaal aan te voldoen? Er zijn meerdere eisen die we stellen aan de bestrating in onze tuin. Hieronder vindt u een opsomming van onderdelen waar we eisen aan stellen.

  • Kleur, vorm en grootte van de bestrating
  • Kwalitatief goede bestrating
  • Afwatering van de bestrating
  • Goede afmetingen
  • Geen hobbels of kuilen
  • Onkruidvrij

De kleur, vorm en grootte van de bestrating.

Deze dient passend te zijn in het beeld van de rest van de tuin. Zoals eerder omschreven zorgt het type bestrating voor een bepaalde sfeer. Het formaat moet ook passend zijn. Een kleine tuin heeft geen grote tegels nodig, terwijl een grote landelijke tuin dit juist wel nodig heeft. Formele tuinstijlen waarin alleen maar met rechte lijnen gewerkt wordt, zouden verpest worden door ronde flagstone’s. Kortom genoeg voorbeelden hoe het mis zou kunnen gaan.

Kwalitatief goede bestrating

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de mate waarin de bestrating wordt belast. Intensief gebruikte paden dienen ook met sterke soorten bestrating gelegd te worden. Bijvoorbeeld tegels waarmee het terras wordt gelegd.

Afwatering van de bestrating

Om ervoor de zorgen dat bij regenval geen plassen komen te staan op de bestrating wordt er met afschot gewerkt. Dit betekent dat de tuinbestrating niet waterpas komt te liggen maar iets gekanteld. Hierdoor loopt het water weg naar het laagst gelegen punt. Belangrijk hierbij is dat de bestrating niet afloopt naar de woning toe. Bij hevige regenval zou dit gevolg kunnen hebben voor uw inboedel. Hetzelfde geldt ook voor uw schuur.

Goede afmetingen

Paden en terrassen hebben bepaalde afmetingen nodig om functioneel te zijn voor de tuinbezitter. Paden dienen altijd minimaal 90 centimeter breed te zijn. De afmetingen van een terras zijn afhankelijk van het aantal gebruikers. Elke zitplaats op het terras heeft minimaal twee vierkante meter nodig.

Geen hobbels of kuilen

Bestrating die goed gelegd is, heeft geen hobbels of kuilen. Tuinbestrating kan gaan verzakken als de ondergrond onvoldoende verdicht is. Hierdoor ontstaan opstaande tegels of verzakkingen. Ze kunnen leiden tot plassen water en ontsieren het aanzicht.

Onkruidvrij

Tuinbestrating wordt gelegd op een dikke laag witzand, indien nodig wordt deze nog ingeveegd met brekerzand. Dit alles zorgt ervoor dat er geen vruchtbare grond aanwezig is voor onkruid om zich daarin te gaan nestelen. Tuinbestrating dient onderhoudsarm te zijn waardoor uw vrije tijd hieraan niet hoeft te worden besteed

Hoe legt u tuinbestrating aan?

Door enige kennis op te doen en goed voorbereid aan de slag te gaan is het leggen van tuinbestrating een klus die u zelf kunt klaren. Een goede fysieke gesteldheid en inzicht zijn wel vereist. Wilt u de tuinbestrating laten leggen? Bekijk dan eens de pagina’s Bestrating laten leggen of Stratenmaker.