Onderhoud van de tuin in april: eerste week
Als vervolg op het tuinonderhoud in maart, deze maand april.
Snijd stekken van kruidachtige overblijvende planten. Maai gazons. Bespuit perzikbomen tegen luis. Bemest frambozen, zwarte bessen en loganbessen. Plant asperges. Poot aardappelen. Zaai peterselie. Ga door met het zaaien van half winterharde eenjarige planten. Zaai tomaten, selderij en knolselderij.
Onderhoud van bloemen in april week 1
Enkele kruidachtige planten kunnen nu gekweekt worden van genomen stekken. Dit geldt o.a. voor ridderspoor, flox, lupine, helenium. Al deze gedijen goed van jonge loten, die onder de grond zijn afgesneden, dicht bij de kroon van de plant. Bij ridderspoor en lupine is het heel belangrijk diep weg te snijden, want hogerop is de groei hol of cilindrisch en de stek zal niet gemakkelijk wortels krijgen. Dompel de stekken in bewortelingspoeder en zet ze in een koude broeibak. Zo’n koude broeibak kunt u zelf maken door een vrij diepe, bodemloze houten kist direct op de tuingrond te zetten. Meng turfmolm en zand met de aarde, leg een laag zand bovenop en plant de stekken 8 à 10 cm uit elkaar. Geef ruim water, bedek de broeibak met een stuk glas en plaats die niet in de felle zon.
Gazons moeten nu geregeld gemaaid worden en de randen goed bijgeknipt. Als dit werk vrij geregeld wordt gedaan voordat het gras te lang is geworden, zal het niet nodig zijn het gemaaide gras weg te halen, want dit verdort spoedig en wordt opgenomen in de grond.
De Zuidafrikaanse chincherinchee, Ornithogalum thyrsoides, is de laatste jaren heel populair geworden en is niet alleen decoratief, maar geeft ook mooie snijbloemen. De witte bloesem, met een bruingroen hart, komt aan 60 cm lange stengels en de smalle bladeren zijn maar half zo lang. Hij is niet winterhard in ons land en de bollen moeten in oktober uit de grond gehaald worden, op een koele, droge plaats bewaard en in deze tijd van het jaar herplant. Ik maak voor de bollen een vore van 10 tot 12 cm diepte, en strooi daar zand in. De bollen moeten 5 tot 8 cm van elkaar liggen en bedekt worden met aarde. Kies een zonnige plaats en met goede afwatering. De bloei is laat in juli, in augustus en september.
Onderhoud van fruitbomen- en struiken in april week 1
Het is altijd de moeite waard om aan muren groeiende fruitbomen met de hand te bestuiven, als zij in volle bloei staan. Dit kan men doen door de boom te doen trillen of de open bloemen met een konijnenstaart of een borstel van kameelhaar te bestuiven. Kijk of er luis op het perzikblad zit en spuit voordat het omkrult.
Als de zwarte bessen nog niet bespoten zijn, moet dit nu gebeuren met malathion tegen de grote knoppenmijt.
Leg tussen de rijen frambozen, zwarte bessen en loganbessen goed gerotte stromest, compost of turfmolm. Dit dient niet alleen om de plant te voeden, maar ook om de wortels te beschermen en ze vochtig te houden.
Onderhoud van groenteplanten- en bedden april week 1
Het is nu de tijd om asperges te planten, in enkele rijen, later moet er aarde overheen, net zoals bij aardappelen. De grond moet goed geprepareerd zijn door diep uit te graven en goed te bemesten. Het beste is eenjarige planten te nemen en van nieuwe planten mag pas na twee jaar geoogst worden.
Spruitjes, die eerder in een broeibak of kas gezaaid zijn, kunnen nu uitgeplant worden in de koude grond. Zet ze 10 tot 16 cm van elkaar, zodat ze de ruimte hebben om zich flink te ontwikkelen.
Onderhoud van kasplanten- en stekken in april week 1
Deze week moeten op zijn laatst half winterharde eenjarige planten gezaaid worden. Veel zaailingen van vroegere zaailingen moeten nu uitgeplant worden en sommige van de meest uitgegroeide kunnen zelfs afzonderlijk in potten worden gezet.
Ook is deze tijd geschikt om zaad te zaaien van tomaten, die begin juni kunnen worden uitgeplant. Tomaten, die in een gematigd warme kas gegroeid zijn, kunnen nu gezet worden in potten van 9 cm met compost, bij een temperatuur van 16°C.
Zaai zaad van Mimosa pudica, kruidje-roer-me-niet, waarvan de bladeren zich dadelijk sluiten bij de geringste aanraking. De opgekomen planten kunnen eind mei in potten gezet worden.
Grevillea en jacaranda zijn twee andere planten, die om hun mooie bladeren in de kas worden gekweekt en die nu moeten worden gezaaid. Plant zaailingen van knolbegonia’s en gloxinia’s uit in bakken met compost en houd ze in de schaduw bij een temperatuur van 18°C.
Zaai selderij en knolselderij in de kas om planten te hebben, die in juni geprepareerde bedden uitgeplant worden. Knolselderij, een variëteit van selderij met knolvormige wortels, is een uitstekende groente om soepen en andere gerechten te kruiden. De wortels moeten in de herfst uit de grond gehaald worden en koel bewaard.
Onderhoud van de tuin in april: tweede week
Zaai nieuwe gazons. Plant lathyrus en tweejarige planten. Snoei forsythia’s. Plant clematis. Haal loten weg van perziken en abrikozen. Bespuit kruisbessenstruiken en perenbomen. Zaai asperges en worteltjes. Hoog erwten en tuinbonen op met aarde. Zaai meloenen en komkommers. Bind wijnranken op.
Onderhoud van bloemen in april week 2
Deze tijd van het jaar is geschikt om gras te zaaien voor gazons. Let op het weer en zaai het graszaad zodra de aarde redelijk droog is en korrelig. Het zaaibed moet goed in orde zijn en gelijk gemaakt door harken. Het graszaad moet zo gelijk mogelijk over het oppervlak worden gezaaid en ingeharkt. Zwarte katoen over de grond gespannen, houdt de vogels weg.
Het is heel belangrijk goed graszaad te kopen, dat zo min mogelijk raaigras bevat. Een goede zaaiverhouding is 40 gram zaad op 1 m2. Ook moeten thans lathyruszaailingen geplant worden, in enkele of dubbele rijen, 24 cm van elkaar en ook 24 cm tussen elke plant. Om mooie bloemen te krijgen is het het beste om iedere plant langs een enkele stok te laten groeien en de sterkste loot aan de basis van iedere plant te kiezen en gedurende het hele seizoen van tijd alle zijloten te verwijderen. Lange stokken moeten worden gebruikt om de planten te steunen en een sterk rasterwerk tegen de wind. Er is nog tijd om allerlei winterharde eenjarige planten te zaaien, maar hoe eerder hoe beter.
Als tweejarige planten, zoals duizendschoon, klokjes en vingerhoedskruid in de herfst of in maart nog niet waren geplant, kan dat nu nog gebeuren, waar ze moeten gaan bloeien, maar stel het niet uit. Uitgebloeide forsynthia’s moeten gesnoeid worden. Snijd de takken die hebben gebloeid weg en behoud alle jonge stengels, want die geven het volgend jaar de beste bloemen. Houd de struiken in vorm, als u snoeit.
Nu moet clematis worden geplant en schaf zo mogelijk in pot gekweekte aan.
De hele maand door kan men nog gladiolenknollen planten.
Onderhoud van fruitbomen- en struiken in april week 2
Loten met knoppen van perziken en abrikozen moeten nu weggesneden worden. Bij waaiervormige bomen moeten alle loten verwijderd worden, die tegen de muur aan de achterkant van de takken groeien en ook de loten aan de voorkant van de takken van de muur af. De beste loten die behouden kunnen blijven, zijn die aan de uiteinden van de takken.
Zet stolpen over aardbeien om het rijpen van vroege vruchten te bevorderen.
Bespuit kruisbessen met Californische pap tegen meeldauw.
Perenbomen kunnen er ook mee bespoten worden juist vóór de bloei, maar als de bomen al in bloei staan, wacht er dan mee tot de kroonbladeren afvallen.
Onderhoud van groenteplanten- en bedden april week 2
Als asperges uit zaad worden gekweekt, dan is het nu de tijd om die buiten te zaaien. Kies een goed gedraineerde, open plek, waar de grond vruchtbaar is. De zaailingen zullen wortels maken, die groot genoeg zijn te groot; het is veel beter successievelijk te zaaien van begin april tot juli om voortdurend jonge bieten te hebben.
Winterharde kool kan gezaaid worden, ook savooiekool en broccoli.
Onderhoud van kasplanten- en stekken in april week 2
Denk eraan dat een licht vochtige atmosfeer nodig is in kassen waar perziken en gladde perziken groeien. Dit kan worden bereikt door ’s morgens vroeg te spuiten en de vloer vochtig te houden en als dat ’s middags bij zonnige weer kan worden herhaald, des te beter. Droge lucht bevordert ze om over een jaar in hun permanente bedden te kunnen worden geplant.
Ga door met hun zaaien van groente als sla, worteltjes, radijs en erwten, om steeds groente te kunnen oogsten. Vroeg gezaaide erwten, die al ontkiemd zijn, kunt u helpen door de grond aan weerszijden van iedere rij wat op te hogen; dit geldt ook voor tuinbonen.
Het is te vroeg om snijbonen te zaaien zonder enige beschutting, maar men kan ze veilig zaaien onder stolpen.
Zaai ook de kleine ronde bieten voor een vroege oogst. Maar zaai niet te veel tegelijk.
Zaai zaad van meloenen en komkommers. Zet twee zaden in een pot van 8 cm en later, als ze ontkiemd zijn, apart in een pot bij een temperatuur van 18 tot 21°C. Cantaloupemeloenen zijn een goede keus, want ze zijn geurig en gedijen goed in de kas, de broeibak of onder een stolp. Als in potten gerooide camelia’s uitgebloeid zijn, moeten ze in grotere potten worden verpot, als de potten, waarin ze staan, vol wortels zitten. Er is evenwel een voorbehoud, dat het als de planten eenmaal in 20 of 24 cm potten staan beter is wat van de oude compost af te schudden en ze in dezelfde pot terug te zetten met nieuwe compost. Hiervoor is speciale compost nodig, bestaande uit twee delen turfmolm, één deel kalkvrije leem en een deel grof zand.
Kaschrysanten die nu in broeibakken staan, moeten worden verpot in potten van 12 cm in goede teelaarde. Wijnranken in koude kassen moeten opgebonden worden aan de steundraden, zodra ze lang genoeg zijn.
Jonge planten van buitenchrysanten moeten worden overgebracht naar een koude broeibak en langzamerhand gehard worden.
Onderhoud van de tuin in april: derde week
Prepareer de grond voor chrysanten buitenshuis. Verwijder dode bloemen van narcissen en viooltjes. Leg rhododendrons en azalea’s af. Bespuit frambozen en appels. Poot aardappelen. Maak hangmandjes. Stut in potten groeiende lelies. Haal de zijscheuten van tomaten weg.
Onderhoud van bloemen in april week 3
Het is weldra de tijd om chrysanten voor borders te planten en de grond hiervoor moet goed geprepareerd zijn. Zet de planten zeker 45 cm van elkaar met een ruimte van 60 cm tussen de rijen om gemakkelijk te kunnen werken, als er gewied, afgesneden moet worden of knoppen verwijderd. Ik zet altijd eerst de stokken in de grond en plant daarna de planten en bind ze onmiddellijk vast.
Verwijder de bloemen van uitgebloeide narcissen of andere bolgewassen, vooral om zaadvorming te voorkomen en de groei van de bollen te bevorderen.
Ook is het verstandig dode bloemen van viooltjes weg te halen, voordat zij zaadhuizen hebben gevormd. Ik constateer dat in deze tijd van het jaar dikwijls bladluis op deze plant en op polyanthus verschijnt. Spuit met een insecticide zodra u ze waarneemt.
Profiteer van zacht weer om tere zomerplanten te harden, die nog niet vóór mei veilig kunnen worden uitgeplant. Een broeibak is hiervoor de beste plaats en op mooie lentedagen kunnen gedurende enkele uren de ruiten worden verwijderd.
De groei van jonge penstemonplanten, die in broeibakken hebben overwinterd, moeten worden tegengehouden door de uitgroeiende toppen af te knijpen. Dit dient om volle, weelderige planten te krijgen.
Stekken van rhododendrons en azalea’s maken niet gemakkelijk wortels, maar deze planten kunnen vermeerderd worden door ze af te leggen in deze tijd van het jaar. Neem takken, die in het laatste jaar gegroeid zijn, die gemakkelijk tot op de grond kunnen worden gebogen en maak een gleuf halverwege door de stam aan de lagere kant waar die de grond raakt. Bestuif dit gewonde gedeelte met hormoonbewortelingspoeder en bevestig dit stevig in de grond. Een mengsel van turfmolm en zand, dat op die plek aan de aarde wordt toegevoegd zal de wortelvorming vergemakkelijken.
Als hebe-planten in de winter door de vorst zwaar geleden hebben, kunnen ze nu grondig worden gesnoeid.
Onderhoud van fruitbomen- en struiken in april week 3
Stro voor de aardbeien moet worden aangeschaft, maar behoeft pas over een week of twee op de planten te worden gelegd. Er zijn ook speciale aardbeimatten of bedekkingen van zwart polytheen.
Frambozen moeten worden bespoten tegen de frambozenkever. Als in de voorgaande jaren meeldauw is opgetreden, voeg dan een zwamdodend middel met corroïdaal koper toe aan het insecticide.
Als het droog weer wordt, zorg dan dat pas geplante fruitbomen en struiken geen gebrek aan water hebben.
Onderhoud van groenteplanten- en bedden april week 3
Witte peen uit zaad gekweekt zal nu uitgedund kunnen worden, de zaailingen ten minste 24 cm van elkaar. Zodra vroeger gezaaide uien en worteltjes opkomen, schoffel dan tussen de planten om de aarde lucht te geven en eventueel onkruid te verdelgen. Na het schoffelen zullen de planten waarschijnlijk worden bestookt door de uien- en wortelvlieg, bestuif dan tussen de rijen met een insecticide. Brassicazaailingen moeten van tijd tot tijd bestoven worden om aardvlooien te doden.
Poot nu aardappelen, geef ze veel ruimte en zet ze in nauwe voren uitgediept met een schop. Als de pootaardappelen uitspruiten, beperk de groei dan tot drie beste uitspruitsels op iedere knol. Overtollige uitspruitsels kunnen met de duim gemakkelijk worden verwijderd.
Prepareer voren voor klimbonen, die de volgende maand gezaaid of geplant worden, door de grond goed om te spitten en er veel goed gerotte mest of teelaarde onder te werken. Soms zaai ik het zaad in potten, één zaad in een pot van 8 cm. Ze kunnen ontkiemen in de kas, een broeibak of zelfs onder stolpen en de zaailingen kunnen eind mei overgeplant worden op de plaats waar ze verder moeten groeien. Uienplanten, gekweekt uit in december in de kas gezaaid zaad, kunnen nu uitgeplant worden.
Onderhoud van kasplanten- en stekken in april week 3
Nog meer groepen achimenes kunnen nu achtereenvolgens worden gekweekt. Begonia- en gloxiniaknollen kunnen nu in potten worden gezet.
Alle jonge loten van hoogstammige fuchsia’s moeten nu voor het laatst in hun groei belemmerd worden. Jonge fuchsia’s, gekweekt uit stekken, die in de herfst zijn afgesneden, om nieuwe hoogstammige planten te krijgen, zouden nu de vereiste hoogte moeten hebben bereikt om aan de top takken te ontwikkelen. Dit wordt bevorderd door de in het midden groeiende toppen af te knijpen.
Maak hangmandjes voor geraniums, lobelia’s, verbena en andere hangplanten. Hangende fuchsia’s zijn hiervoor ook heel geschikt. De mandjes moeten met mos bekleed worden en goede teelaarde rondom de wortels.
Steun in potten gegroeide lelies, maar pas op de bollen niet te beschadigen als de stokken in de pot worden gezet. Zaailingen van solanum moeten nu uitgeplant worden in potten van 8 cm in goede teelaarde.
Van vroeg geplanten tomaten moeten de zijloten, die zich in de bladoksels hebben gevormd, worden weggesneden. Giet voorzichtig totdat de eerste vruchten zich hebben gevormd en goede tomatenkunstmest. Als de wijnranken langer worden, bind ze dan langzamerhand aan de leidraden.
Onderhoud van de tuin in april: vierde week
Plant dahliaknollen, penstemons en half winterharde pantoffelbloemen. Behandel sommige plaatsen in grasperken. Plant waterlelies. Beschut aardbeien. Bespuit pruimen. Haal knoppen uit de perzikbomen. Hoog vroege aardappelen met aarde op. Zaai suikermaïs en mergpompoenen. Plant half winterharde eenjarige planten en tomaten uit. Rem de groei van de wijnstok.
Onderhoud van bloemen in april week 4
Dahliaknollen kunnen nu veilig geplant worden, maar zet ze nogal diep in de grond, zodat de jonge scheuten niet tevoorschijn komen eer alle gevaar voor vorst geweken is. De knollen kunnen nu ook gesplitst worden mits er aan iedere knol een stuk stengel zit. Als zich al nieuwe scheuten hebben ontwikkeld, plant ze dan niet vóór eind mei of begin juni, want nachtvorst kan de jonge planten beschadigen.
Penstemons en half winterharde pantoffelbloemen, die in een broeibak overwinterd hebben, kunnen nu ook worden uitgeplant.
Als de zaailingen van winterharde eenjarige planten ontkiemd zijn, kies dan een regenachtige dag uit om te zien of er lege plekken in uw border zijn. Veel winterharde eenjarige planten kunnen uit de grond gehaald en verplant worden, zodat lege plekken kunnen worden opgevuld uit de plekken waar de zaailingen te dicht op elkaar stonden. Sommige soorten zoals eschscholzia en eenjarige papavers, die lange penvormige wortels hebben, verdragen verplanting niet goed. Zet ter ondersteuning takjes om de meest uitgegroeide planten.
Men kan beginnen met het behandelen van onkruid in de grasperken. De methode om overblijvend onkruid, als lidsteng en winde, te behandelen, kan zelfs gevolgd worden tussen struiken en andere planten als de selectieve onkruidverdelger er maar niet op waait. Waterlelies en alle andere soorten winterharde waterplanten kunnen in de loop van de volgende weken geplant worden. Het is niet mogelijk waterlelies te planten op het tijdstip dat u ze uit de kwekerij ontvangt. Zet ze zolang in water of in vochtig mos, totdat ze kunnen worden uitgeplant. Zaai op beschutte plaatsen zaad van statice, helichrysum en acrolinium. Deze kunnen in augustus worden afgesneden en gedroogd om ze in bloemstukken te gebruiken.
Onderhoud van fruitbomen- en struiken in april week 4
Als enkele aardbeiplanten gebruikt moeten worden om vroege uitlopers te krijgen voor vermenigvuldiging, mogen ze niet gaan bloeien. Haal de bloemknoppen weg, zodra ze te zien zijn. Overtuig uzelf dat de betreffende planten werkelijk gezond zijn, geen gele stippels of omgekrulde blaren hebben, wat op besmetting zou kunnen wijzen.
Aardbeien, die mogen gaan bloeien en vruchtdragen, moeten tegen late vorst beschut worden. Op koude nachten met kranten bedekken is al voldoende. Of u houdt stro bij de hand om dat licht over de planten te spreiden zodra er nachtvorst dreigt.
In deze tijd van het jaar is het heel belangrijk om de pruimenbomen in het oog te houden voor de eerste tekenen van aantasting door bladluis. Bespuit onmiddellijk als het ongedierte gezien wordt.
Voltooi het omknoppen van aan muren groeiende perziken, gladde perziken en abrikozen, zoals ik reeds heb beschreven. Let op insecten en gebruik onmiddellijk een insecticide, als aantasting te zien is.
Onderhoud van groenteplanten- en bedden april week 4
Zaad van schorseneren kan nu ook worden gezaaid.
Ga door met aardappelen poten en hoog de planten met aarde op, als de aardappels al te zien zijn. Dit beschermt ze tegen nachtvorst.
Zet de staken voor klimbonen op; zaailingen kunnen tegen iedere steun worden geplant, maar het zaad kan ook direct in de grond worden gedaan.
Als u nog geen voren hebt gemaakt voor selderij, doe dit dan zo spoedig mogelijk. De mest heeft dan tijd om in de grond te worden opgenomen, voordat de selderij wordt geplant.
Schoffel voortdurend tussen alle gewassen waarvan de rijen duidelijk te zien zijn. Dit steeds lucht geven aan de grond en de beteugeling van onkruid zijn bijzonder nuttig.
Zaai suikermaïs en mergpompoenzaad in potten van 8 cm en zet deze in een broeibak in de tuin of onder stolpen. Het ruige type van de mergpompoen is het beste voor de gemiddelde tuin, want die verspreidt zich minder dan het type, dat geleid moet worden. Courgettes zijn ook heel goed en kunnen op dezelfde manier worden gekweekt.
Onderhoud van kasplanten- en stekken in april week 4
Veel half winterharde eenjarige planten zullen nu zo ver zijn, dat ze uitgeplant kunnen worden. Sommige groeien beter, als ze rechtstreeks in potten worden gezet dan in bakken waar ze geneigd zijn te gaan kwijnen. Bloempotten zijn nogal duur, maar potten van geperste turf of bitumineus papier of van zwart polytheen zijn heel geschikt voor veel van deze planten.
In deze tijd moeten zaailingen van tomaten uitgeplant worden nadat zij gehard zijn.
Op heldere, zonnige dagen zullen begonia’s, gloxinia’s en sommige andere planten in de schaduw moeten staan. Jonge loten van de wijnstok moeten worden afgeknepen tot twee bladeren voorbij de vruchtentrossen en als zich twee trossen vormen aan één zijtak, moet er één verwijderd worden. Van zij-aanwassen, die zich ontwikkelen, moeten de toppen worden verwijderd bij één blad en ranken moeten worden weggesneden.
Fuchsia’s moeten nu in grotere potten gezet worden in goede teelaarde.
Zaailingen van Begonia semperflorens moeten nu in potten van 8 cm gezet worden. Later worden ze gehard om ze vroeg in juni buiten te kunnen planten. Anders kunnen ze in potten blijven ter opfleuring van de kas, op het zonneterras of in de serre.
Hangbegonia’s, die vanaf eind maart zijn gekweekt, kunnen nu in hangmandjes worden gezet om te gaan bloeien. Het zijn ideale planten voor het zonneterras en de serre, maar denk eraan dat ze niet van de felle zon houden en midden in de zomer in de schaduw moeten staan.
Viooltjes en driekleurige viooltjes, gekweekt van in maart gezaaid zaad, moeten nu groot genoeg zijn om in bakken te worden uitgeplant en zijn in juni klaar om in de tuin te worden gezet.
Zet stekken van coleus in potten van 8 cm in goede teelaarde.
Dracaena’s, codiaeums (kroton) en rubberplanten (Ficus elastica) die te groot zijn geworden en lelijk, kunnen weer tot een geringere omvang worden teruggebracht door ze af te leggen.
Een snede van tweeëneenhalve centimeter wordt halverwege door de stam aangebracht op een geschikte plaats en die wond wordt behandeld met en hormoonbewortelingspoeder, met vochtig mos bedekt en tenslotte strak omwikkeld met polytheenfilm.
Een verbinding wordt dan gemaakt boven en onder de wond met raffia of bindgaren, zodat de beschutting goed op zijn plaats blijft en het mos vocht behoudt. In het mos zullen zich wortels vormen en wanneer er veel te zien zijn kan de stam juist onder het punt van afleggen worden afgesneden. De polytheen wordt voorzichtig verwijderd en de nieuwe plant in de kleinste pot gezet, die de wortels gemakkelijk kan bevatten.
Haal het mos rondom de stam niet weg, want dat zou de wortels, die erg broos zijn, kunnen beschadigen. Gebruik goede teelaarde voor de potten en na de eerste planting kunnen de nieuwe planten te zijner tijd worden verpot in potten van 12 of 16 centimeter.