Wat is een tuinstijl?
De tuin beschouwen we als een onderdeel van de woning. De sfeer in de tuin dient dan ook enigszins afgestemd te worden op de woning of de omgeving ervan. Dit zorgt ervoor dat u in de tuin het juiste gevoel heeft om er te kunnen ontspannen. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat u een onrustig gevoel heeft wanneer u in de tuin bent. Om de tuin tot één geheel te maken stemmen we alle elementen in de tuin op elkaar af, het creëren van eenheid is een erg belangrijk onderdeel van tuinontwerp. De sfeer die in de tuin wordt opgeroepen wordt ook wel tuinstijl genoemd.
Hoe zijn de verschillende tuinstijlen ontstaan?
De vorming van verschillende tuinstijlen heeft te maken met ontwikkelingen in de geschiedenis van het tuinieren. Al in de tijd van de farao’s was men in Egypte bezig met het aanleggen van tuinen. Later hebben de Romeinen dit overgenomen waarna de Fransen in de tijd van de renaissance dit tot een vorm van kunst verhieven. Sindsdien is het principe van het vormen van een tuinstijl overal in de wereld terug te zien. Waar in het verleden de aanleg van een tuin alleen voor de adel was weggelegd, is in de vorige eeuw dit ook gangbaar geworden voor de normale burger.
Veel tuinstijlen die in het buitenland zijn ontwikkeld zien we tegenwoordig ook terug in de Nederlandse tuinen. Doordat het transport zich enorm heeft ontwikkeld, is het mogelijk plantensoorten en elementen voor in de tuin naar ons land te transporteren. Niet alleen denk ik dan aan de Franse en Engelse tuinen, maar meer nog naar de mediterraanse en Japanse tuinen. De tuinstijl wordt door allerlei tv-programma’s, tijdschriften en websites als Pinterest steeds belangrijker gemaakt. Vrijwel elke tuinbezitter maakt van zijn tuin een eigen paradijsje waar even ontsnapt kan worden aan de drukte van alle dag.
Welke verschillende tuinstijlen zijn er?
Het is lastig alle verschillende tuinstijlen te benoemen. Er zijn talloze namen bedacht voor verschillende tuinstijlen. Hieronder vindt u 18 verschillende populaire tuinstijlen:
- Klassieke tuin
- Moderne tuin
- Landelijke tuin
- Stadstuin
- Diervriendelijke tuin
- Ecotuin
- Boederijtuin
- Kleine tuin
- Natuurlijke tuin
- Kindvriendelijke tuin
- Lounge tuin
- Welnesstuin
- Bostuin
- Franse tuin
- Engelse tuin
- Cottage tuin
- Oosterse / Japanse tuin
- Mediterrane tuin
Landelijke tuin
De landelijke tuin heeft qua oorsprong veel overeenkomsten met de cottage tuin. De landelijke tuin is vaak wat ruimer opgezet met strakke borders. Deze zitten echter wel overvol met bloemen. Fruitbomen geven vaak invulling aan ruimtes aan de buitenkant van de tuin, die is afgeschermd met een grove haag.
Moderne tuin
De moderne tuin laat zich omschrijven als een strakke onderhoudsvriendelijke tuin waarin het terras een belangrijke plaats inneemt. Strakke bestrating, en duidelijke borderranden zorgen voor een moderne uitstraling. Een gemetselde vijverbak neemt vaak een prominente plaats in en is een echte blikvanger.
Franse tuin
De oorspronkelijke Franse tuin werd geschapen door André le Nôtre bij het kasteel van Vaux-le-Vicomte. Zijn tuin was gebaseerd op de Italiaanse renaissancetuin. Een groot kenmerk van de Franse tuin is het gebruik van symmetrie. In de Franse tuin zijn vele soorten heggen te vinden, met name van buxus. Een mooie Franse tuin vergt veel onderhoud om de strakke lijnen te behouden. Belangrijk is om de omgeving nooit uit het oog te verliezen. Veel oude Franse kastelen hebben nog steeds hun kasteeltuin in deze stijl.
Engelse tuin
Een tuin die veel weg heeft van een park, dat is een omschrijving voor de Engelse tuin. In deze tuinen wordt het gecultiveerde losgelaten en moet de tuin vooral een natuurlijke uitstraling hebben. Het gazon is hierin een onmisbare schakel en heeft een voorname rol in de tuin. Het gazon wordt voor de natuurlijke uitstraling omgeven door grote groepen bomen en struiken. Net als in de Engelse natuur vinden we in deze tuinen ook vaak waterpartijen.
Cottage tuin
Een cottage tuin is een echte bloementuin. Dit is ook het voornaamste waar deze tuinen op zijn gericht. In de gehele tuin zal geen plekje te vinden zijn waar niks groeit of bloeit. De bloemenzee die je vooral in het voorjaar en de zomer aantreft, is erg kenmerkend. Slingerende paden van oudbakken waaltjes of staptegels leiden je rond door de tuin waar ook een kleine moestuin niet misstaat. Het karaktervolle van de tuin wordt vaak extra benadrukt door oude potten met buxusbollen en roestig tuingereedschap. Allerlei rozensoorten mogen niet ontbreken en vingerhoedskruid dat vaak als onkruid wordt gezien, is hier een blikvanger tijdens haar bloeiperiode.
Japanse tuin
Een traditionele tuin in Japanse stijl is gericht op een paar belangrijke elementen. Water neemt een belangrijke plaats in, en tegenwoordig is dit meestal in de vorm van een koi-vijver. De vijver die omgeven is met grote rotsen en keien, wordt vaak doorkruist door een bruggetje dat via een pad leidt naar een houten theehuis. Ook de aanwezigheid van veel groenblijvende planten is erg kenmerkend. Deze planten dienen sterk gesnoeid te worden om krachtige vormen aan te brengen. Bamboe mag hier zeker niet ontbreken en ook de Ginkgo en Rhododendron zorgen voor de juiste sfeer. Over de hele wereld zijn tuinen, maar ook hele stadsparken in deze stijl ingericht.
Voorbeeld van een Japanse tuin
Pieter van Uden schreef voor tuinpedia.nl een artikel hierover: Japanse en Oosterse tuinen
Mediterrane tuin
Deze tuinstijl die we steeds meer zien, is gebaseerd op de omgeving van de Middellandse Zee. Vaak waan je jezelf weer even terug in Spanje, Italië, Griekenland of zelfs Marokko. Gepleisterde muren met witte of pastelkleuren en planten uit het Middellandse Zee-gebied zorgen voor deze sfeer. Vijgenbomen, olijfbomen maar ook palmbomen trekken vaak uw aandacht. In de winter vragen deze wel wat extra bescherming. Strenge vorst zijn de planten in deze tuinen namelijk niet gewend.