Home Tuinverlichting Tuinverlichting – zonne-energie

Tuinverlichting – zonne-energie

Tuinverlichting – zonne-energie

Zonne-energie. Decennia lang wordt er al over gesproken. Maar wat betekent het eigenlijk? Zonne-energie is energie die we krijgen van de zon in de vorm van warmte en licht. Zowel mensen als planten maken er gretig gebruik van. Ook u waarschijnlijk. Tuinverlichting – zonne-energie, daar gaan we het eens over hebben.

Zonne-energie kunnen we onderverdelen in twee verschillende vormen. Enerzijds zijn er de zonnecollectoren, anderzijds de zonnepanelen. Het zijn de zonnepanelen die voor ons het meest interessant zijn, omdat u tenslotte van plan bent uw voor- of achtertuin van verlichting te voorzien. Panelen absorberen het licht, de batterijen laden op en de lamp gaat branden als het ’s avonds schemerig wordt.

Tuinverlichting – zonne-energie – Plaatsing

Als we zonne-energie willen gebruiken bij onze tuinverlichting, plaatsen we zonnepanelen op de betreffende verlichting. Deze panelen kennen diverse afmetingen. Niet alleen daken zijn hiervoor geschikt.  Zelfs op een eenvoudig spotje achter in de tuin – wat bijvoorbeeld dienst doet als leeslampje – kan een klein paneel worden geplaatst. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Het is een milieuvriendelijke en makkelijk toepasbare manier om elektriciteit op te wekken.

Plaatsing van een zonnepaneel op het dak is voor ons het meest bekend. Maar we kunnen de zonnecellen ook op minder logische plaatsen in onze tuin aanbrengen. De ontwikkelingen zijn wat dit betreft al zo ver, dat vele voorwerpen kunnen worden voorzien van zonnecellen. Het is niet alleen het buitenlampje dat hiervoor geschikt is, ook in bijvoorbeeld dakpannen of gevelpanelen kunnen zonnepanelen probleemloos worden geïntegreerd.

Tuinverlichting – zonne-energie – De mogelijkheden voor uw tuin

Passen zonnepanelen in mijn tuin? U dient wel even te kijken of de plaatsing ervan praktisch uitvoerbaar is. En als ik het dan plaats, geeft het dan de gezelligheid waar ik zo naar verlang? Het zijn enkele vragen die men van tevoren goed moet beantwoorden. Qua tuinverlichting is er op zonne-energie al veel mogelijk. Zo ook de Inbouwspots voor buiten. Maar het kan ook zomaar zijn dat de door u zo gewenste verlichting niet op zonne-energie verkrijgbaar is. Laat u van tevoren goed informeren over de mogelijkheden.

Tuinverlichting – zonne-energie – Subsidies en vergunningen

Voor het verkrijgen van subsidies is het raadzaam uw gemeente te raadplegen. Subsidies zullen waarschijnlijk alleen voor dakpanelen gelden. Voor de tuinverlichting op zonne-energie wordt doorgaans geen subsidie toegekend. Voor het plaatsen van zonnecollectoren of -panelen is geen vergunning nodig. Wel gelden enkele regels – deze staan in het bestemmingsplan – waaraan u zich moet houden.

Fabeltje over tuinverlichting zonne-energie

Veel mensen denken dat zonne-energie slechts kan worden opgewekt, als de zon schijnt. Nou, dat is niet waar. Ook als de zon niet schijnt, hebben zonnepanelen hun waarde. De panelen zijn niet in het geheel afhankelijk van zonlicht. Ook ‘gewoon’ licht wordt opgeslagen en zorgt voor de nodige energie.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close