Vijveronderhoud
Om blijvend te kunnen genieten van een kraakheldere vijver zult u aan vijveronderhoud moeten doen. Niet alleen zal dit nodig zijn om blad en andere planten resten uit de vijver te verwijderen. Maar ook zult u regelmatig moeten kijken of er geen ongenode gasten in uw vijver aanwezig zijn. Vijvers die te warm worden, hebben vaak last van draadalg en uw vissen kunnen te lijden hebben onder de aanwezigheid van parasieten. Vijverplanten zouden altijd moeten groeien, ze staan immers toch in het water? Dit is absoluut niet waar. Verschillende factoren zijn van belang voor de groei van waterplanten. Zo hebben de planten genoeg zonlicht nodig, moet het water op de juiste temperatuur zijn en moeten er genoeg meststoffen in het water zitten.
Waterplanten en insecten
Net als bij de planten die op het land leven, komen er ook bij de waterplanten schadelijke insecten voor. Waterplanten zijn in de regel zeer sterk en ze zullen niet dood gaan als ze met deze insecten in aanraking komen. Ze ondervinden er echter wel schade van. Om deze reden is vijveronderhoud nodig om uw plantenleven in gezonde staat te houden. Van planten die aangetast zijn door insecten, raken bladeren misvormd of rotten weg. Vaak zullen de planten ook niet meer bloeien of raken de bloemknoppen (vooral bij waterlelies) aangevreten. De meeste insecten komen voor op de bladeren van de waterlelie. Zo kunnen deze bladeren, vooral tijdens warm weer, geheel onder de waterleliebladluis zitten. Deze bladluis komt ook voor op andere waterplanten, maar de waterlelie is er extra gevoelig voor. De waterleliekever is een bruine kever waarvan de larven schadelijk zijn. Deze beschadigen namelijk de opperhuid van de bladeren die vervolgens afsterven en wegrotten. De rest van de plant ondervindt geen schade. De waterleliemot komen slechts in kleine aantallen voor. Deze parasiet vreet kleine gangen in het blad waardoor deze afsterft. Ze kunnen bestreden worden door de aangetaste bladeren met steel en al te verwijderen.
Het bestrijden van insecten
Insecten in de vijver bestrijden met insecticiden of andere giftige stoffen is uit den boze. Ze mogen nooit in een vijver gebruikt worden, omdat ze het water snel zullen vergiftigen. In de vijver kunnen we eenvoudig allerlei natuurlijke vijanden van de insecten uitzetten. Vissen zijn meestal gek op de larven, maar ook op de insecten zelf en kikkers hebben meestal geen ander doel dan er zoveel mogelijk van op te eten. De bladeren die erg vol zitten met luizen halen we weg en de rest doen de vissen en de kikkers wel. Voor alle duidelijkheid wordt er nogmaals op gewezen dat de planten niet dood zullen gaan van insecten. De bestrijding ervan is dan ook geen echte noodzaak. Hebben waterplanten erg veel last van insecten en stoort dat erg, dan kunt u ze in laatste instantie een handje helpen. Haal ze er dan met mand en al uit en behandel ze buiten de vijver met een insecticide. Spoel ze na een dag grondig af met water en zet ze weer terug in de vijver.
De ziekten die voorkomen bij planten
Vijveronderhoud zult u ook moeten doen om een gezond plantenleven in de vijver te creëren en behouden. Bij waterplanten komen 2 belangrijke ziekten voor en dat is wortelrot en bladvlekziekte. Als alle planten er goed en florissant bijstaan terwijl er één plant langzaam wegkwijnt, dan is de oorzaak vrijwel altijd wortelrot. Het is dan het beste om de plant met wortel en grond te verwijderen. Het zal dan opvallen dat de wortels zijn veranderd in een slijmerige massa. Gooi deze plant weg en ga niet met allerlei chemische middelen aan de gang om hem alsnog te redden. Met de bladvlekziekte is het een ander verhaal. Het is een lastige en moeilijk te bestrijden ziekte die de planten van de hele vijver in snel tempo kan aantasten. De ziekte is te herkennen aan de donkere vlekken op de bladeren. Deze vlekken worden snel groter en uiteindelijk zal de hele plant afsterven. Verwijder een aangetaste plan zo snel mogelijk en ga niet met allerlei vergiften experimenteren. Het leven en het evenwicht in het water van de vijver kan er grondig door verstoord worden.
Hoe kunnen de algen het beste bestreden worden?
Voordat de algen bestreden worden, moet eerst een onderzoek uitgevoerd worden naar de oorzaak van de algenbloei. De belangrijkste oorzaak is vrijwel altijd een verstoord evenwicht. Deze verstoring kan een gevolg zijn van het feit dat er meststoffen in het water terecht zijn gekomen, dat er te weinig waterplanten in het water staan of dat de hardheid van het water niet goed is. Wordt de groei van de algen veroorzaakt door teveel meststoffen in het water, dan is de beste optie om de vijver helemaal leeg te pompen en deze goed schoon te maken. Test dan, voordat u de vijver met leidingwater vult, eerst de hardheid van het leidingwater en tref maatregelen als het water te zacht is. Als de vijver nog maar voor de helft gevuld is, dienen onmiddellijk de zuurstofplanten in de bodem gezet te worden. Begin daar niet te laat mee. Zorg dat er voldoende van deze zuurstofplanten in de vijver komen, zodat ze de strijd met de algen aan kunnen. Voorkom daarna dat er weer teveel meststoffen in de vijver terecht komen, bijvoorbeeld door te knoeien met potgrond tijdens het planten van de tuinplanten of doordat er teveel vissen in uw vijver zitten.
Hoe bestrijden van algen met chemicaliën?
Het is inderdaad mogelijk de algen met allerlei chemische producten te bestrijden en de vele folders en reclame-uitingen van verschillende fabrikanten getuigen daar ook van. Het is echter beter deze middelen niet te gebruiken, omdat dan niet alleen de algen maar ook veel nuttige bacteriën gedood worden en de oorzaak niet aangepakt wordt. Het is niets meer dan symptoombestrijding. Na een paar weken zal de vijver weer groen worden. Wilt u deze middelen toch gebruiken, pas ze dan zorgvuldig toe. Behandel de vijver ’s morgens met een algendoder en blijf in de buurt om de dode algen zo snel mogelijk te verwijderen. Door de meeste algendoders klonteren de algen samen en zijn dan makkelijk uit het water te scheppen. Doen we dat niet, dan is de kans groot dat er een tekort aan zuurstof in het water ontstaat waardoor de vissen naar lucht gaan happen en enkele dagen later sterven. Het is het beste in zo’n geval ook de waterval of de fontein continu te laten lopen. Groeien de algen snel door te weinig zuurstof in het water, plant er dan zuurstofplanten in. Is het water te zacht, voeg dan de juiste hoeveelheid vijverkalk of Maërl toe.