Wat is een zwemvijver?
Een zwemvijver is letterlijk een vijver waarin u kunt zwemmen. Zwemvijvers zijn momenteel erg populair doordat een biologisch evenwicht wordt gecreëerd. Dankzij dit biologisch evenwicht is het toevoegen van allerlei middeltjes zoals chloor niet nodig. Het biologisch evenwicht in de vijver zorgt ervoor dat u kunt zwemmen in kraakhelder water. Dit evenwicht wordt gecreëerd door aspecten van de natuur toe te voegen aan een zwembad. Dit doet men door een biologisch filter te maken met behulp van moeras, oever en waterplanten.
Waarin verschilt een zwemvijver van een zwembad?
Zoals gezegd wordt er een biologisch filter aan de zwemvijver toegevoegd. Door een hoger gedeelte met een overstort of door gebruik van afscheidingen, worden de planten uit het zwemgedeelte gescheiden. U zult tijdens het zwemmen dan ook nooit last hebben van waterplanten.
Dankzij het filter zijn allerlei chemische middeltjes niet nodig. U heeft dus zuiver water dat zonder gevaar voor gezondheid ingeslikt kan worden. Ook rode prikkende ogen, na een duik in een zwembad met chloor, zijn hierdoor verleden tijd.
Waarin verschilt een zwemvijver van een gewone vijver?
Het grote verschil met een gewone vijver is, dat u er zonder aarzeling in kunt duiken om te zwemmen. Geen last van waterplanten en ondiepe gedeelten die het een gevaarlijke onderneming maken. Bovendien zijn vijvers niet bedoeld om er een duik in te nemen, zwemvijvers duidelijk wel.
Zwemvijvers dienen bewust in de zon te worden geplaatst zodat deze snel opwarmen waardoor het zwemwater een aangename temperatuur krijgt. Vijvers worden bij voorkeur in de halfschaduw geplaatst. Op die manier wordt snelle opwarming en dus de vorming van algen voorkomen.
Hoe werkt het biologische filter?
Het biologische filter wordt ook wel een plantenfilter of helofytenfilter genoemd. Op een basis van lavasteen worden allerlei plantensoorten geplant die ervoor zorgen dat meststoffen uit het vijverwater worden gefilterd. Dit zorgt ervoor dat algen geen voedingsstoffen hebben in het water. Hiermee wordt dus het evenwicht gecreëerd. Het water wordt vanuit de vijver door een pomp het plantenfilter ingepompt. Dit water wordt zowel vanaf de bodem als vanaf het oppervlak van het zwemgedeelte weggezogen. Op die manier wordt het zwemgedeelte van afval in de vorm van bladeren, insecten etc. ontdaan. Het grove afval wordt van het oppervlak weggezogen naar een skimmer. Hier blijft het afval achter in een opvangbak die u regelmatig moet legen. Op de bodem van het zwembad bevindt zich een zogenaamde bodemdrain, daardoor wordt het water aangezogen richting de filter.
Hoe wordt dit biologische filter gemaakt?
Het plantenfilter wordt gecentreerd op één plek aangelegd. De meest eenvoudige wijze is door een apart gedeelte te maken dat middels een overstort wordt verbonden met de vijver. Een andere manier is om middels een natuurlijke loop het water terug de vijver in te laten lopen. Onderin het biologische filter wordt het water de filter ingestuwd. Vervolgens gaat het door een bak met lavasteen weer omhoog. Waterplanten die wortelen in het lavasteen filteren ondertussen de meststoffen die mee vervoerd worden eruit. Op die manier ontstaat er kraakhelder zwemwater.
Welke waterplanten zijn geschikt voor het biologische filter?
Eerder is de naam helofytenfilter al gevallen, dit is een verwijzing naar de plantensoort die zich in het plantenfilter bevindt. Helofyten zijn waterplanten die winterhard zijn en waarvan de wortels zich geheel onder water bevinden. De plant die zich vervolgens vanuit de wortels vormt, kan wel boven het wateroppervlak uitkomen. Waterplanten die helofyt zijn en dus geschikt zijn voor het biologisch filter:
- Gele lis
- Lisdodde
- Kalmoes
- Groot zeegras
- Krabbescheer (is in mindere mate geschikt doordat deze in het water drijft)