20.1 C
Utrecht
HomeArtikelen in beeldSnoeien een inleiding

Snoeien een inleiding

Snoeien is één van de onderhoudstaken van de tuin die het meest complex is. Maar waarom snoeien we, en is dit noodzakelijk voor de planten? Dit laatste is onjuist, de natuur gaat normaal gesproken gewoon haar gang en planten verwilderen op die manier.
Een goed voorbeeld hiervan is de wilg. Als deze niet geknot wordt zal deze een kruin krijgen die te zwaar is voor de stam. Deze zal op ten duur gaan scheuren, de takken die daardoor op de grond komen te liggen zullen echter wortels gaan maken en de wilg groeit ‘gewoon’ door.

Een plant zal dus gewoon doorgroeien en ook bloeien maar niet op de door ons gewenste manier. Gecultiveerde planten, planten die speciaal gekweekt zijn om als tuinplant te dienen, vragen meer onderhoud dan de natuurlijke gewassen. Dit komt omdat bij het cultiveren het beste van plantenrassen samen wordt gebracht. Deze planten nemen hierdoor een onnatuurlijke groei aan.

Het snoeien van planten kan echter ook de groei en uitloop van de plant bevorderen. Op deze manier verjong je de plant en gaat deze langere tijd mee. Een andere reden voor snoeien is de functie die een bepaalde groep beplanting heeft. Denk hierbij aan de diverse soorten hagen die de erfgrens aangeven of borders een strak aanzien geven. Anderzijds kan snoeien ook zorgen voor een dik ‘bladerdak’ dat zorgt voor de gewenste schaduw.

In de fruitteelt is snoeien een middel om te zorgen voor een betere oogst. Niet alleen kan het plukken van fruit gemakkelijk worden gemaakt, maar geeft de boom of struik meer en grotere vruchten als deze voldoende licht en ruimte heeft. Ook voorkomt het ziektes die de fruitbomen en teelt kunnen aantasten.

In de komende weken zal ik op de homepage onder het kopje tuinonderhoud meer informatie gaan aanleveren omtrent het snoeien van planten. Klik hier voor de pagina snoeien.

Ook is er op de pagina van Tuingereedschap een onderdeel snoeigereedschap. Klik hier voor de pagina snoeigereedschap

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten