Planten

Vaste planten

Een vaste tuinplant is een kruidachtige plant die te herkennen is aan de niet houtachtige stengels. Het is de verzamelnaam voor veel planten die overwinteren en elk jaar weer opnieuw uitlopen.

Klimplanten

Onder klimplanten vallen alle tuinplanten, die zoals de naam al zegt, omhoog groeien. Klimplanten onderscheiden zich, doordat zij omhoog groeien door gebruik te maken van objecten of planten in hun omgeving waaraan zij zich hechten. Dit kan door middel van wortels, maar vaak gebeurt dit door jonge uitlopers of ranken die zich om hun “steunpilaren” heen slaan.

Siergrassen

Onder deze noemer worden alle grassen geplaatst die een decoratieve waarde hebben voor de tuin. De laatste jaren geniet deze familie in toenemende mate van populariteit. Dit vanwege hun sierlijke groei en ze zijn zeer makkelijk in onderhoud.

Varens

Deze zeer oude familie is verspreid over de hele wereld te vinden. De varens die we veel tegen komen in ons klimaat gedijen uitstekend in bosrijke omgeving. Deze planten halen voeding uit dode plantenresten. Om die reden ziet u ze in het bos ook vaak op omgevallen boomstammen groeien.

Kruiden

Net als de siergrassen hebben ook kruidenplanten aan populariteit gewonnen in de afgelopen jaren. Het zelf kweken en op voorraad hebben van kruiden voor het gebruik in de keuken is hiervan de oorzaak.

Bamboe

Deze planten zouden ook in de groep siergrassen kunnen vallen. Ze komen immers uit dezelfde familie. De populaire planten veelal afkomstig uit Azië groeien prima in ons klimaat. Dit vormt ook meteen het grootste “probleem”. Nieuwe uitlopers zijn vaak door de gehele tuin terug te vinden. Het is dan ook aan te raden de bamboe in bakken te plaatsen of in te kapselen.