Een bekend probleem bij tuinbezitters met een vijver is het groen worden van het vijverwater. Door het ontbreken van een evenwicht groeien de algen erg snel en kleurt het vijverwater helemaal groen. Vaak liggen hier problemen aan ten grondslag waaraan u niet direct iets aan kunt veranderen. Dan kan een uv-filter de oplossing zijn!
Wat is een uv-filter?
Een uv-filter bestaat uit een waterdichte koker met twee uiteinden. Dit zijn de in- en uitgangen voor water. Binnen in de koker zit een uv-lamp waar het water langs loopt. Deze lamp doodt de algen als het water langs de lamp wordt gepompt.
Hoe sluit u een uv-lamp aan op uw vijver?
Aan de uiteinden zitten aansluitpunten waar u vijverslangen met behulp van slangklemmen op kunt bevestigen. Hierdoor wordt het mogelijk de filter aan te sluiten op een vijverpomp. De uv-filter heeft een in- en uitgang. Plaats de uv-filter altijd voor een vijverfilter. De volgorde moet dus zijn:
- Vijverpomp pompt het water op
- Uv-filter doodt de algen
- Vijverfilter filtert het water
- Het water komt terug in de vijver
Nu u de volgorde weet, wordt het mogelijk de uv-filter aan te sluiten door het volgen van de volgende stappen:
- Sluit vijverslangen aan
- Maak de aansluitingen waterdicht
- Plaats de vijverpomp in het water
- Plaats de uv-filter en de vijverfilter uit het zicht
- Maak een aansluiting van de vijverfilter op de vijver
- Zet de vijverpomp en uv-filter aan
- Controleer de druk en werking van de lamp
1. Sluit de vijverslangen aan
Op alle producten die u nodig hebt, zitten aansluitingen voor vijverslangen. Het zijn holle kokers, waarschijnlijk met een geribbelde structuur waar u vijverslangen op kunt aansluiten. Kijk op de verpakking welke dikte vijverslang u nodig hebt.
Schuif eerst de slangklemmen (2 stuks per slang) op de slang en schuif deze vervolgens op de aansluitingen van de diverse producten. Verbind alle apparaten met vijverslangen en slangenklemmen.
Tip: Het aansluiten van de vijverslang gaat gemakkelijker als de uiteinden in een bak met heet water hebben gelegen.
2. Maak de aansluitingen waterdicht
Door slangklemmen aan het uiteinde van de slang stevig dicht te draaien, maakt u een waterdichte aansluiting. De schroeven vallen in de groeven van de slangklem en door te draaien wordt de klem aangetrokken.
3. Plaats de vijverpomp in het water
Plaats de vijverpomp in het water; doe dit op een dieper gelegen stuk van de vijver. Om goede circulatie te krijgen, plaatst u de pomp zo ver mogelijk van de plek waar het water later weer terug de vijver in gaat.
4. Plaats de uv-filter en vijverfilter uit het zicht
De twee filters bieden niet het fraaiste zicht in uw tuin. Bij voorkeur werkt u deze dus weg uit het zicht. Schroef en timmer een bak in elkaar of maak slangen lang genoeg om ze uit het zicht te plaatsen.
5. Maak een aansluiting van de vijverfilter op de vijver
Het water dient vanuit het filter terug de vijver in te stromen. Deze aansluiting kan op meerdere manieren gemaakt worden:
- Vijverslang in het water hangen
- Vijverslang op een waterval aansluiten
- Vijverslang op een fontein aansluiten
Zorg er in alle gevallen voor dat ook hier de vijverslang zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken wordt.
6. Zet de vijverpomp en uv-filter aan
Door de stekker van de vijverpomp en de uv-filter in het stopcontact te steken, wordt het filtersysteem in werking gezet. Het groene vijverwater met algen wordt langs de lamp geleid, waarna de dode algen in de vijverfilter achterblijven.
7. Controleer de druk en werking van de lamp
Als laatste controleert u of het systeem waterdicht is. Controleer alle aansluitingen die zich boven water bevinden op lekkage. Als laatste kijkt u of de hoeveelheid water die uit de filter komt voldoende is. De werking van de lamp moet binnen enkele dagen al zichtbaar zijn. Na twee weken is de vijver kraakhelder!
Waar moet u op letten bij het aansluiten van een uv-filter op uw vijver?
- Omloopsnelheid
- Sterkte lamp
- Filterbak schoonmaken
- Lamp jaarlijks vervangen
Omloopsnelheid
Als het water te snel langs de uv-lamp wordt geleid, zal de werking minimaal zijn. De algen krijgen dan te kort uv-licht en sterven niet af. De lamp heeft dan geen effect.
Sterkte lamp
Koop een lamp die qua sterkte overeenkomt met de inhoud van uw vijver. Een lamp die goedkoper is en te weinig capaciteit heeft, kan de hoeveelheid water niet helder krijgen.
Filterbak schoonmaken
De filterbak is er om de dode algen op te vangen. Indien u niet tijdig het filter schoonmaakt, dan zullen de dode algen terug de vijver in stromen. Daar zullen ze neerslaan op de planten en de bodem, hetgeen een erg lelijk gezicht is!
Lamp jaarlijks vervangen
De uv-straling van de lamp neemt naarmate de lamp langer aanstaat af. Om voldoende straling te hebben, dient u de lamp elk jaar te vervangen.