Rode peper kweken

Rode peper kweken – wat is rode peper?

Rode peper kweken komt overeen met het kweken van langwerpige chilipepers. Het is slechts een andere benaming. De rode pepers behoren toe aan de nachtschadegewassen waar bijvoorbeeld ook aardappelen toe behoren. De planten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en de vruchten hebben een extreem pittige smaak. De zaden zijn vaak nog pittiger en worden dan ook vaak verwijderd.

Rode peper kweken – hoe ziet het eruit?

De rode peper is langwerpig en kleurt pas rood als ze rijp zijn. Voor die tijd zijn ze groen en hebben ze een gladde buitenkant. In de vrucht bevinden zich talloze witte zaden, net als bij een paprika.

Pepers kunt u buiten kweken in de tuin. Net als bij de paprikaplant is de peper afkomstig uit een warmer klimaat. In ons klimaat komt de plant normaal gesproken niet tot het vormen van vruchten. Dit kan echter wel bereikt worden door de plant al in februari binnen te zaaien. Het seizoen wordt op die manier verlengd en zo kunt u toch nog genieten van talloze rode pepers.

Wanneer kunt u rode peper zaaien?

Het zaaien van de peper doet u al in februari. De zaden ontkiemen bij een temperatuur boven de 18 graden. Op een warme vensterbank of in een verwarmde kas zullen de plantjes snel groeien. Maak de grond vochtig voordat u de zaden erin stopt en lichtjes afdekt met een dun laagje grond.

Wanneer kunt u rode peper uitplanten?

Zodra de plantjes hun tweede pasar blad maken, moeten ze worden verspeeld. Haal de plantjes voorzichtig uit het zaaibed zonder teveel worteltjes te beschadigen. Plant ze vervolgens iets dieper terug in de grond zodat de plant stevig staat. Het buiten uitplanten kan plaatsvinden, zodra het lekker warm weer begint te worden. Een minimale buitentemperatuur van 20 graden is toch wel aan te raden. Eind mei is dus een geschikt moment.

Wanneer kunt u rode peper oogsten?

Na het uitplanten zullen vanzelf de eerste knoppen en dus pepers zich beginnen te vormen. Zodra deze vruchten rood kleuren kunt u ze gaan oogsten en zijn ze te gebruiken in heerlijke kruidige gerechten.

Tips bij het kweken van rode peper

Kweek de pepers eens in een pot. De vruchten die in de plant hangen, zien er fantastisch uit. Pepers kunnen binnen op een zonnige plek ook in de winter worden gekweekt.