Kunstgras onderhoud

Kunstgras onderhoud – wat zijn uw taken?

Ondanks dat u een kunstmatig gazon hebt laten aanleggen, dient u ook aan kunstgras onderhoud te doen. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en neemt niet zoveel tijd in beslag als een normaal gazon. Maar u ontkomt er niet aan. Af en toe zult u toch het veld moeten betreden en enig onderhoud moeten plegen. Want na verloop van tijd krijgt mos een kans en ook blad zal regelmatig verwijderd moeten worden. Onderhoud aan kunstgras bestaat uit de volgende taken:

  • Borstelen
  • Blad verwijderen
  • Mos in uw kunstgras
  • Instrooizand aanvullen
  • Kunstgras reinigen

Kunstgras onderhoud – borstelen

Naarmate uw kunstgras vaker wordt betreden, zult u merken dat de grassprieten (de vezels) plat komen te liggen. Hierdoor krijgt uw gazon een wat matte uitstraling. Dit probleem kun je uitsluitend voorkomen door het niet te betreden. Dit is vaak niet wenselijk en dus dient u hier wat onderhoud aan te plegen. Door met een veger of hark tegen de ligrichting van de vezels in te gaan, komen deze weer overeind te staan. Voor grotere kunstgrasvelden is het een aanrader om een veeg- of borstelmachine aan te schaffen. Dit verlicht de werkzaamheden. Anders zou het waarschijnlijk fysiek te zwaar zijn. Het borstelen zorgt ervoor dat het kunstgras weer de uitstraling krijgt die het had!

Kunstgras onderhoud – blad verwijderen

Gedurende de verschillende jaargetijden laten planten in de omgeving hun blad en naalden vallen. Doordat u een kunstgras gazon heeft, blijft dit vaak liggen en wordt dit zeker niet verteerd. Het is erg belangrijk om dit toch te verwijderen. U bent wellicht geneigd dit een tijdje te laten liggen. U hebt geen tijd of denkt: “Ach, wat kan het voor kwaad”. Toch is er een reden waarom deze werkzaamheden moeten worden verricht. Deze plantenresten zijn voor andere planten vaak een kiemplaats. Kleine soorten onkruid en grassen gebruiken deze plantenresten om op te groeien. Het tijdig verwijderen van bladeren voorkomt dit en is erg eenvoudig met een bladblazer of zuiger.

Kunstgras onderhoud – mos in uw gazon

U kunt het zich waarschijnlijk niet voorstellen. Maar in de loop der tijd zal er, net als in een natuurlijk gazon, mosvorming ontstaan in uw kunstgras. Dit is echter zeer gemakkelijk te bestrijden. Er zijn diverse producten voor verkrijgbaar die u opgelost over uw gazon dient te ‘sproeien’. Via de volgende link komt u bij één van deze producten: Omniclear

Kunstgras onderhoud – instrooizand aanvullen

Intensief gebruik van uw gazon zorgt er vaak ook voor dat er wat instrooizand verloren gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het laten leeglopen van een zwembadje of een flinke regenbui. Om ervoor te zorgen dat het instrooizand zijn functie niet verliest, is het af en toe nodig dit aan te vullen. Of dit nodig is, kan goed worden gezien bij het opborstelen. Als de vezels niet meer goed overeind komen te staan, zult u instrooizand opnieuw moeten invegen. Bijkomend voordeel is dat het hierdoor ook stabieler zal blijven liggen en het gewicht de mat op zijn plek houd.

Kunstgras onderhoud – reinigen

Ontlasting van uw huisdieren, plak en etensresten kunnen uw perfecte kunstgras mat verpesten. Het verwijderen en wegspoelen van de vuiligheid zorgen vaak voor de oplossing. Is het vuil wat hardnekkiger? Dan kunt u het best schoonmaakmiddelen gebruiken. Let er wel op dat er geen chloor of bleekmiddel in aanwezig is. Dit kan ervoor zorgen dat het kunstgras haar glans en kleur verliest en dit zou zonde zijn!

Hoe dan ook, het hebben van een mooie en deugdelijke kunstgras gazon gaat niet zonder slag of stoot. Het onderhoud vergt over het algemeen niet veel tijd. Het is echter wel nodig dit met enige regelmaat uit te voeren. Op deze wijze hebt u het meest en het langst plezier van uw kunstgras gazon.