Konijnenhok

Iedereen kent het, zo’n lief pluizig beestje in de achtertuin. Meestal in een houten hok met of zonder uitloopren. Wat beweegt mensen nu toch om een konijntje (want daar hebben we het over) in hun tuin te hebben? In dit artikel gaan we dit bespreken. U vindt hier alle informatie die u nodig heeft wanneer u een konijn en konijnenhok wilt aanschaffen.

Een konijnenhok

Konijnen zijn gezelschapsdieren die graag buiten zijn. Omdat niet elke tuin het toelaat om een weide voor de konijnen te realiseren, is er een oplossing; een konijnenhok in alle soorten en maten. Een konijnenhok biedt uw konijn een veilige schuil-, rust- en speelplaats. Vooral in bosachtige gebieden zijn er veel roofdieren die het op deze dieren gemunt hebben. Zorg er dus voor dat het hok, stevig en stabiel en niet zomaar kapot te krijgen is. Een konijnenhok bestaat bij voorkeur uit een nachthok en een ruime speelplaats. Het nachthok moet tochtvrij zijn en voldoende plaats bieden om te kunnen overnachten. De speelplaats moet voldoende plaats bieden om te kunnen lopen, springen en spelen. Normaal is dit ongeveer 0,75 – 1 m2 per konijn. Een konijnenhok biedt een veilige omgeving. Wanneer konijnen vrij los kunnen lopen in de tuin, zult u eerder last krijgen van konijnenziektes.

Verschillende soorten konijnenhokken en hun onderhoud

Konijnenhokken zijn er te kust en te keur. Vaak worden konijnenhokken gemaakt van hout, maar ook kunststof wordt steeds vaker gezien. Het voordeel van kunststof is, dat dit bijna geen onderhoud vergt. Hout daarentegen moet regelmatig behandeld worden voor een lange levensduur. Let goed op de gebruikte houtsoort. Geïmpregneerd hout is duur, maar wel degelijk en vraagt weinig onderhoud. Dennenhout  wordt ook vaak gebruikt en is veel goedkoper. Dit hout vraagt wel om een jaarlijkse behandeling om het hok mooi te houden. Elk houten konijnenhok moet voor gebruikt behandeld worden met tuinbeits.

Schoonmaken van het hok

Een konijnenhok dient 1 keer in de week schoongemaakt te worden. Verwijder de vuile bodembedekking en maak het hok schoon met een vochtige doek. Gebruik hier eventueel kooireiniger voor. Nadat het hok schoongemaakt is, kan er nieuwe bodembedekking geplaatst worden. Reinig ook elke week het drinkflesje en de voerbak. Er zijn verschillende soorten konijnentoiletten verkrijgbaar die het schoonmaken van uw hok vereenvoudigen. Doet uw konijn zijn behoefte in de toilet, dan scheelt het u aannemelijk wat werk. Een konijn produceert ook vocht, dit is soms te zien door schimmeluitslag op het hout. Als u hier op tijd bij bent, is het goed te behandelen. Breng een scheutje chloor aan op een vochtige doek. Wrijf daarna de schimmelplekken in. Chloor doodt de schimmel en maakt het hout weer in goede staat. Nadat u chloor gebruikt heeft in het hok, moet het hok minimaal 1 uur luchten.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een konijnenhok

De volgende punten zijn erg belangrijk om op te letten wanneer u een konijnenhok aanschaft:

  • Het gebruikte materiaal
  • De ruimte voor het konijn in het nachthok en de speelruimte
  • De afmetingen (dit hangt af van de grootte van het konijn, het aantal konijnen wat u wilt gaan houden, waar wordt het hok geplaatst en of het beschut staat)

Wat kost een konijnenhok?

De prijs van een konijnenhok hangt van veel verschillende punten af. Als eerst draait het natuurlijk om het gebruikte materiaal. Daarnaast is vanzelfsprekend ook de grootte van het konijnenhok bepalend. Vanaf €100,- heeft u vaak al een leuk hok voor een konijn. Ook tweedehands is er heel wat te krijgen. Dit is vaak nog goedkoper, maar kan ook veel problemen geven. Wanneer u een tweedehands konijnenhok koopt, zorg er dan voor dat uw konijn het hok niet in gaat, voordat het goed gereinigd is. Het kan namelijk zijn dat de vorige eigenaar het hok weggedaan heeft, omdat het konijn overleden is. Maar wie vertelt u dat er nog honderden bacteriën in het hok aanwezig zijn?!

Trends

Een groeiende trend is het konijnenhokappartement. Dit luxe konijnenhok bestaat uit twee aaneengesloten verdiepingen die onderling met elkaar zijn verbonden, maar ook van elkaar kunnen worden afgesloten. Zo kunnen de konijnen op elk moment met elkaar spelen, maar hebben ze tegelijk ook hun eigen verblijfplaats in het konijnenhok. De konijnenhokappartementen beschikken over alles wat een konijn nodig heeft, van ren tot voerbakken. Sommige van deze hokken beschikken zelfs over een balkonnetje, zodat het konijn met mooi weer buiten kan verblijven.

Een andere trend is het verven van een konijnenhok, vooral leuk voor uw kinderen. Het houten konijnenhok is goed geschikt voor het verven of krijten van het konijnenhok. Gebruik hierbij schoolbordverf of stoepkrijt. Zo kunt u telkens weer nieuwe kleuren aanbrengen op het konijnenhok. Het leuke aan schoolbordverf is, dat dit kan worden gecombineerd met krijt. Zo kunt u teksten op uw net gemaakte tekening schrijven en weer makkelijk uitwissen.

Wat u verder nog moet weten

Zoals u weet zijn konijnen echte knagers. Als u een konijnenhok van hout aanschaft, koop dan ook direct anti-knaagstrips erbij. Zo beschermt u de randen van het hok tegen de tandjes van uw konijn. Konijnen zijn echte gezelschapsdieren, wanneer u maar 1 konijn wilt, bedenk dan wel dat u voldoende tijd een aandacht aan het konijn moet besteden. Wanneer u 2 konijnen neemt, hebben de konijnen al veel minder aandacht van mensen nodig. Let wel op dat de ruimte in het hok dan zeker twee keer zo groot moet zijn.

Bronnen

Dierenverblijf.com
Konijnen namen
Beslist.nl