Vijverbak

Wat is een vijverbak?

Een vijverbak is een voorgevormde vijver. Het gebruik van vijverfolie is dus niet nodig. Indien u kiest voor het maken van een vijver middels een vijverbak bent u erg snel klaar. De vijverbak wordt kant-en-klaar geleverd en is zelfs op maat te bestellen. Vijvers die voorzien moeten worden van bodemdrains of andere aansluitingen onder water, kunnen uit een stuk vervaardigd worden. U bent op die manier verzekerd van waterdichte aansluitingen. Als het gat voor de vijver is gegraven, kan een vijverbak in een half uur geplaatst zijn, zodat het vullen met vijverwater kan beginnen.

Waar is een vijverbak van gemaakt?

Vijverbakken worden over het algemeen van twee verschillende materialen gemaakt:

 • HDPE
 • Polyethyleen

HDPE

HDPE is de afkorting van High Density Polytheen en is gemaakt van aardolie. Het is een stug maar erg sterk soort plastic dat ondoorzichtig is. Het wordt niet alleen gebruikt voor vijvers maar ook voor plastic zakken, emmers, flessen en speelgoed. Het staat bekend om de lange levensduur en de waterafstotende eigenschap.

Polyethyleen

Dit is het meest gebruikte kunststof ter wereld. Na verhitting is het bewerkbaar en op die manier worden de voorgevormde vijvers dan ook gemaakt. Zodra het afkoelt, neemt het weer een vaste vorm aan. Het is enorm taai en sterk, maar bezit wel enige elasticiteit. Dit maakt het product enorm geschikt. Met name in vorstperiodes kan het ijs dat zich aan het oppervlakte bevindt probleemloos druk uitoefenen op de wanden van uw vijver.

Wat zijn de voordelen van een vijverbak?

 • Eenvoudig te installeren en aan te leggen
 • Uv-bestendig
 • Verkrijgbaar in vele soorten en maten
 • Sterk materiaal, dus weinig kans op lekkages
 • Weinig onderhoud
 • Mooi af te werken dankzij harde randen

Hoe plaatst u de vijverbak?

Het plaatsen van een voorgevormde vijver(bak) is erg eenvoudig. Dit betekent echter niet dat het licht werk is. De volledige inhoud van de vijverbak dient uitgegraven te worden of tenminste het gedeelte dat onder de grond geplaatst wordt. Grote hoeveelheden grond zijn in uw eigen tuin waarschijnlijk lastig te verwerken. Dit betekent dat u de grond moet gaan afvoeren.

De stappen die u dient te volgen met betrekking tot het plaatsen van de vijverbak zijn de volgende:

 1. Bepaal de grootte van de vijver
 2. Bepaal de hoogte van de vijver
 3. Schaf de vijverbak aan
 4. Markeer de afmetingen van de vijver
 5. Graaf het gemarkeerde gedeelte af tot de juiste diepte is bereikt
 6. Maak de bodem waterpas
 7. Plaats de bak in het gat
 8. Vul de vijverbak met water