Tuinsproeiers
Tuinsproeiers zijn een belangrijk onderdeel voor de beregeningsinstallatie. Ongeacht de beplanting, ligging of het oppervlak van de tuin, met behulp van de juiste tuinsproeiers kan elk stukje van water worden voorzien. Tuinsproeiers dienen perfect afgestemd te worden op uw tuin, zodat het beregenen een wezenlijk onderdeel van het tuinonderhoud is. U heeft dan nauwelijks omkijken meer naar uw tuin. Doordat er voor elk doeleinde een specifieke sproeier beschikbaar is, dient hiervoor een nauwkeurig en doordacht plan gemaakt te worden voordat u begint met de aanleg.
Belangrijk voor u is het om te weten welke soorten tuinsproeiers er zijn. En welke factoren kunnen uw keuze voor een bepaalde sproeier positief of juist negatief beïnvloeden? Om u te helpen en te zorgen voor een perfect functionerende tuinberegening, staat hieronder een aantal vragen uitgewerkt met betrekking tot tuinsproeiers.
Tuinsproeiers – Welke soorten kennen we?
De keuze voor een bepaald soort sproeier heeft deels te maken met uw persoonlijke voorkeur. Grotendeels wordt dit echter bepaald door de vochtbehoefte van het te beregenen gedeelte van de tuin en de beplanting die aanwezig is. Er zijn verschillende tuinsproeiers. Hieronder staan ze voor u op een rij:
- Pop-up sproeiers
- Nevelsproeiers
- Druppelslang
Tuinsproeiers – Welke factoren hebben invloed op uw keuze?
Tuinsproeiers zijn er in allerlei verschillende vormen, maten en prijzen te vinden. Goedkopere systemen klinken vaak erg aantrekkelijk totdat er iets fout gaat. Vaak blijken goedkopere varianten kwetsbaarder doordat er met een minder goede soort kunststof wordt gewerkt. Bovendien zijn sproeiers van B-merken lang niet altijd universeel. Ze kunnen over een aantal jaar zomaar uit de schappen zijn verdwenen. Dit ten aanzien van de prijs-kwaliteitverhouding.
De overige factoren hebben vooral te maken met het doel waarvoor de beregening dient. Lastig te bereiken plaatsen zoals heggen of smalle borders langs paden of terras kunnen het beste met een druppelslang worden bewaterd. Zo heeft u er geen last van, maar krijgen de planten toch de juiste hoeveelheid water. Bloembakken of potten kunnen eventueel met speciale clips van water worden voorzien. Deze kunnen uit het zicht de bloembak of pot in worden geleid, waardoor uw tuin er toch netjes uitziet. Druppelslangen geven erg doelgericht water. Er komt geen druppel op de verkeerde plek terecht. Nadeel is dat er erg veel slang nodig is voor een gering oppervlak.
Wilt u grotere oppervlakten van water voorzien, maar staan er kwetsbare planten in die erg mooie bloemen hebben? Dan doet u er goed aan nevelsproeiers te plaatsen. Deze vernevelen het water waardoor het zacht neerdaalt tussen de planten en bijvoorbeeld kwetsbare rozen intact laat. Ze hebben een veel groter bereik dan druppelslangen die ook geschikt zouden zijn. Nevelsproeiers worden geproduceerd met verschillende kopjes. Hierdoor kunnen ze in een hoek van 90 graden, een hoek van 180 graden of helemaal rond sproeien. Ze zijn niet verstelbaar. U dient dus vooraf de juiste hoek van vernevelen te bepalen.
Als laatste zijn er de pop-up sproeiers. Deze worden onder druk van het water omhoog gestuwd en verdelen dan het water over een groot oppervlak. Door het pop-up principe kunnen ze netjes weggewerkt liggen in de bodem van uw tuin. Met name voor toepassingen in het gazon zijn ze uitermate geschikt. Als de beregeningsinstallatie uit staat, liggen ze verzonken in het gazon waardoor ze het gazon niet ontsieren. Ook tijdens het maaien kunt u er gewoon overheen met de grasmaaier. Pop-up sproeiers kunnen overigens ook verhoogd in de border worden geplaatst. Dankzij telescopische gedeelten kunnen ze “meegroeien” met uw beplanting en zullen ze in de toekomst planten niet beschadigen. Pop-up sproeiers dienen handmatig worden ingesteld. Ze kunnen helemaal rond draaien, maar indien gewenst ook een veel kleinere draai maken.
De aanschaf en de werking van tuinsproeiers is onderdeel van het gehele onderhoud aan uw tuin. Maar er is meer. Het zijn niet alleen de tuinsproeiers die hiervoor verantwoordelijk zijn. Op de pagina Onderhoud tuinberegening vindt u nog meer informatie over hoe u uw tuin na het aanbrengen van de beregeningsinstallatie in een goede staat kunt behouden.