Groentezaden

Wat zijn groentezaden?

Planten kunnen zich verspreiden op twee verschillende manieren: namelijk door het maken van uitlopers en het maken van zaden/groentezaden. De plant maakt de zaden aan, nadat deze in bloei is geweest. Dit kan gebeuren door een vrucht te vormen waarin de zaden zich ophouden of door enkel zaad te vormen. Zaden bevatten een klein stukje code van de plant. Daaruit kan zich een nieuwe plant gaan ontwikkelen. Hiervoor moet het zaad wel op een plekje terecht komen waar zich gunstige omstandigheden voordoen. Zaden van groenteplanten zijn niet anders. Groentezaden kunnen stuk voor stuk een groenteplant worden. Ze hoeven enkel tijdig een gunstige omgeving te krijgen om te ontkiemen.

Van welke groenten zijn er zaden?

Vrijwel van alle groentesoorten bestaan er zaden. Er zijn echter groentesoorten die eenvoudiger op een andere wijze kunnen worden gekweekt. Groentesoorten die op een andere manier gekweekt worden zijn:

Kunt u alle groenten zaaien?

Deze vraag is eigenlijk al beantwoord hierboven. Ja, alle groentesoorten kunnen gezaaid worden. Het is echter aan te raden eerder genoemde soorten op een andere manier op te kweken. Aardappelen en uien worden aangepoot. Speciale pootaardappelen en pootuien kunt u aanschaffen. Hierdoor versnelt u het proces. Oogsten kan hierdoor al veel eerder. Aardbeien maken erg veel uitlopers waaraan nieuwe plantjes ontstaan. Deze verspreiding gaat erg snel en dus worden aardbeien als plant aangekocht.

Er is ook een aantal groenten die erg veel warmte nodig hebben om tot vruchtvorming te komen. Tomaten, paprika en pepers zijn hier voorbeelden van. Deze planten komen niet in ons klimaat voor. U kunt ze zaaien, maar dat zult u dan al in februari in een kas of binnen op de vensterbank moeten doen. Een alternatief is het aankopen van jonge plantjes. U heeft dan toch het plezier van de vruchten van de plant.

Hoe kunt u groentezaden bewaren?

Zaden van planten zijn zo ontwikkeld dat ze gedurende een langere periode hun kiemkracht behouden. In de natuur ontwikkelen ze zichzelf pas als de juiste omstandigheden zich voordoen. Vaak is dit pas het volgende jaar als de lente aanbreekt. Doordat de zaden zo zijn gemaakt, kunt u ze ook langere tijd bewaren. In gesloten verpakking blijven zaden twee jaar hun kiemkracht behouden. Eenmaal geopend zijn de zaden beperkt houdbaar. U dient ze dan wel op een koele donkere en droge plek te bewaren.

Waar zijn groentezaden te koop?

De zaden van de verschillende soorten groenten zijn op veel plaatsen te koop. Doordat het aanleggen van een moestuin erg populair is, worden de zaden op veel plaatsen aangeboden. Menig supermarkt heeft in het voorjaar een rek staan. Voor een groter aanbod gaat u naar de Boerenbond, een tuincentrum of surft u naar een webshop.

Bij de aanschaf kunt u kiezen uit het aankopen van een grote hoeveelheid zaden of juist een kleine hoeveelheid. Natuurlijk is alles afhankelijk van de grootte van uw tuin en de plannen die u daarmee hebt. Op internet zijn er diverse sites waar groentezaden tegen zeer schappelijke prijs kunnen worden gekocht, zeker als ze in een grotere hoeveelheid worden aangeschaft.

Waar menigeen niet aan denkt, is het volgende. Geef eens groentezaden cadeau! Zakjes met groentezaad zijn bij velen erg in trek. Niet alleen bij mensen die de gehele dag met hun vingers in de grond zitten, maar ook de minder actieve tuinbezitter vindt het ongetwijfeld leuk om op deze ludieke wijze verrast te worden. Probeer het eens uit. Koop tuinzaden van een uitstekende kwaliteit, met een snelle levertijd en met daarbij gratis zaai-instructies. Het is weer eens iets anders.