Gazonmest

Wat is gazonmest eigenlijk?

Gazonmest is niets meer dan ‘voeding’ voor je grasmat. Door deze extra voeding zal je gazon beter gaan groeien. Je krijgt er een dichtere, dikkere grasmat voor terug!

We kennen drie verschillende soorten gazonmest

Tijdens de drie seizoenen dat het gras groeit, zal het extra bemesting nodig hebben. Er zijn verschillende soorten bemestingen die op het gazon toegepast kunnen worden:

Gazonmest kopen

Kunstmest

Er zijn twee kunstmestsamenstellingen algemeen verkrijgbaar bij tuincentra die geschikt zijn voor het gazon. Dat zijn 12-12-17 en 12-10-18. Deze kunstmest soorten bevatten de N.P.K.’s in een goede mengverhouding. Het is vrij agressieve mest die een snelle werking heeft in uw gazon.

Organische gazonmeststof

Organische gazonmeststof is beter voor het milieu dan kunstmest. Het is, zoals de naam al zegt, mest van organisch materiaal (plantenresten). De mest moet net als kunstmest ongeveer elke zes weken verspreid worden over het gazon. Groot nadeel van organische meststoffen is dat ze onder invloed van het weer de voedingsstoffen afgeven en bovendien afhankelijk zijn van het bodemleven. Hierdoor kan een zeer onregelmatige groei optreden tijdens het seizoen.

Meststoffen met mosdoder en onkruidbestrijdingsmiddel

Er zijn meststoffen die het doden van mossen en onkruid combineren. Deze meststoffen raden wij ten zeerste af. De onkruidbestrijding werkt doordat de onkruiden doorschieten dankzij de meststoffen en vervolgens verzwakt raken na het gras maaien. Wortels van het onkruid en soorten die laagblijvend zijn, worden zo niet gepakt. Mossen bestrijken zelden het gehele gazon, om die reden kunt u beter mossen plaatselijk bestrijden.

Waarom moet je gras bemesten?

Het is nodig om je gazon bemesten zodat je het van voldoende voeding kan voorzien. Door deze voeding zal het gazon aanzienlijk beter gaan groeien. Deze groei is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Het krijgt een donkergroene kleur.
  • Uw gazon krijgt een goede conditie.
  • Het bevordert het herstel van uw gazon.

Bemest om bovenstaande redenen regelmatig uw gazon. Onder regelmatig gazon bemesten verstaan we tijdens het groeiseizoen elke zes weken. Het groeiseizoen loopt vanaf maart tot en met november. Het is wel af te raden om in de eerste maand al mest te gebruiken. Hoewel het gras al groeit, gebeurt dit erg langzaam. Meststoffen zullen dus nog niet opgenomen worden. En om dezelfde reden is het af te raden in de laatste maand nog te bemesten.

Welke meststoffen heeft uw gazon nodig?

Om uw gazon van de juiste voedingstoffen te voorzien, dient u de volgende meststoffen (N.P.K.’s) te geven:

  • Stikstof (N), zorgt voor de groei van de plant.
  • Fosfor (P), zorgt voor de wortelvorming van de plant.
  • Kalium (K), geeft gras voldoende weerstand.
  • IJzer, geeft gras een donkergroene kleur.

Gazonmest kopen?