Buxus snoeien

Buxus snoeien

Door de buxus te snoeien kunt u hem bijna in alle vormen laten groeien die u maar wilt. Deze eigenschap, in combinatie met het feit dat de struiken groenblijvend zijn, is het een erg geliefde tuinplant. Buxus haagjes zien we vaak terug in tuinen waar het lijnenspel erg belangrijk is of waar de borders afgeschermd dienen te worden. In een Franse tuin mag hij niet ontbreken, maar ook in de moestuin is de buxus onmisbaar. Een buxushaag creëert hier beschutting voor planten die uit de wind dienen te worden gehouden. Ook wordt onkruid zo uit uw borders of moestuin geweerd. Het is dus een plant die erg functioneel is in de tuin, maar ook een grote decoratieve waarde heeft.

Snoeiperiode

Algemeen advies bij normale buxussoorten (o.a. Buxus sempervirens, Buxus micr. Faulkner): snoei twee maal per jaar: begin mei en in augustus of september.

Bij de langzaam groeiende dwergsoorten is snoeien slechts één maal per jaar (in juni) nodig.

Dwergsoorten:

  • Buxus Green Velvet
  • Buxus sempervirens Suffruticosa
  • Buxus sempervirens Blauer Heinz
  • Buxus microphylla Herrenhausen

Als de heg de juiste vorm heeft bereikt, dan kunt u al het nieuwe blad eraf snoeien. Wilt u nog groei hebben, snoei dan de helft van het nieuwe blad eraf.
Helemaal niet snoeien is niet verstandig, de vorm wordt dan minder compact.

Buxus wolken geven een prachtig effect in uw borders

 

Tips bij het buxus snoeien

  • NIET bij zonnig weer i.v.m. kans op verbranding (dan even wachten totdat het donkerder weer is).
  • Heggenschaar regelmatig in emmer water dopen om het aankoeken van de schaar te voorkomen en zo het blad scherp af te kunnen knippen.
  • Bij grote/lange heggen is het makkelijker om elektrisch te snoeien; wel biologische heggenschaarspray gebruiken en géén kruipolie of iets dergelijks.
  • Bollen kunnen ook gesnoeid worden met een gebogen schaar. Hiermee is het makkelijker een bol mooi rond te snoeien.
  • Door het snoeiafval direct of binnen enkele dagen zoveel mogelijk te verwijderen, heeft u de minste kans dat het afgevallen blad gaat schimmelen en voor problemen kan zorgen.
  • Een kleed of een stuk dik plastic langs de haag leggen zodat het snoeiafval erop valt werkt goed. Voor de grotere tuinen is er ook een snoeimachine met opvangzak, het snoeiafval wordt dan direct in een zak geblazen.
Snoeischaar buxus

Buxus planten

Het hele jaar door kan er geplant worden met uitzondering van de vorstperioden. Het beste tijdstip is in het voor- of najaar. Wortelgoed of kluitgoed kan geplant worden van oktober t/m april. Buxus gekweekt in potten kunnen het hele jaar door geplant worden. Voor het planten is het verstandig de grond te verbeteren door er verse bemeste tuinaarde door heen te mengen. Zet u de buxus in potten of bakken, dan kunt u beter potgrond gebruiken.

Buxus bemesten

Buxus heeft jaarlijks veel voeding nodig.

Gedroogde kippenmest korrels zijn een erg goede bemesting

Buxus in de volle grond
Bemesten met gedroogde kippenmestkorrels geeft een goed resultaat. Staan de struiken er prima bij, dan is 1x per jaar bemesten voldoende in april of mei. Zijn de blaadjes niet helemaal mooi groen en ziet u gele randjes, dan kunt u beter 3x per jaar bemesten. En wel in maart, eind mei en eind augustus. Oudere grote hagen, bollen en andere vormen kunnen nog extra magnesium gebruiken. Heeft u geen gedroogde kippenmestkorrels, dan kunt u ook gedroogde koemestkorrels gebruiken. Gelieve hier dan wel extra kalk bij strooien.

Buxus in pot
Voor buxus in potten zijn de langzaam werkende meststoffen erg geschikt. Deze zijn geurloos en  werken een heel groeiseizoen. Toepassen vanaf april.

Buxus stekken

In de zomermaanden kunt u zelf ook buxus stekken. Knip harde takjes van ongeveer 10 cm van een buxushaag of struik. De onderste blaadjes haalt u eraf.

Buxus stek

Het gemaakte stek wegsteken in een stektray, een bak met grond of gewoon in de tuin op een vochtige plaats. Voor in een stektray of bak kunt u een mengsel gebruiken van 80% turf met 20% zand.
De onderste blaadjes mogen niet in de grond staan. Het goed vochtig houden van de stekken zorgt voor een goede beworteling. In de herfst zijn de meeste stekken geworteld. U kunt ze in het voorjaar uitplanten of potten in kleine potjes.