Hortensia snoeien

Hortensia snoeien

De hortensia snoeien levert vaak niet het beoogde resultaat. Na het snoeien ontstaat er veel blad in de struik, maar een grote hoeveelheid bloemen blijft uit. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Hortensia snoeien doen we bij voorkeur alleen in het late voorjaar. Maar ook niet alle takken kun je zomaar wegnemen. Via onderstaande informatie kunt u voortaan de hortensia op de juiste manier snoeien. Veel mooie bloemen zullen vervolgens uw tuin sieren in de zomer en het najaar.

De hortensia – die alom wordt beschouwd als een zeer prachtige bloeier – is zeer geschikt als haag, oeverplant of borderplant. De plant die over mooie kleurige bloemen beschikt, is in het onderhoud gemakkelijk. Dat wil echter niet zeggen dat je ‘m niet hoeft te snoeien. Dat moet zeker wel gebeuren. Ook het zorgen voor voldoende water is een vereiste. Pluspunten heeft de hortensia dus genoeg. Ziektegevoelig is hij al helemaal niet en heeft gewoon een sterk karakter. Er zijn namelijk niet zo veel struiken die maar liefst een halfjaar aan één stuk door groeien.

Snoeiperiode

Om te beginnen is de hortensia een plant die erg vorstgevoelig is. De plant zal niet direct volledig bevriezen, maar vorstschade is iets wat erg vaak voorkomt. Jonge takken die voor de winterperiode zijn gevormd, kunnen gedeeltelijk bevriezen. Daarom is het aan te raden te wachten met snoeien totdat de vorstperiode helemaal voorbij is. In Nederland houden we hier, om zeker te zijn van geen nachtvorst, 10 tot en met 15 mei voor aan. Deze periode wordt ook wel ijsheiligen genoemd. Dit heeft overigens puur te maken met de geboortedatum van deze heiligen. Het zijn dus geen beschermers tegen vorst.

Methodiek

Na deze periode kunt u dus beginnen met de hortensia snoeien. Jonge pas aangeplante struiken kunnen we overigens nog het beste de eerste drie jaar met rust laten. Om vervolgens de hortensia op de juiste manier te kunnen snoeien, is het belangrijk om verschillende takken te kunnen gaan onderscheiden. We onderscheiden hier één, twee en driejarige takken en oudere takken.

Oudere takken die overduidelijk verhout zijn, kunnen we wegknippen tot onderaan bij de grond. Deze leveren geen bloemen meer op en het wegknippen zorgt voor een ware verjongingskuur van de struik. De overige takken gaan we stuk voor stuk nalopen. Jonge takken die vorstschade hebben opgelopen, snoeien we terug tot vlak boven de bovenste knop. Takken die knoppen bovenin hebben zitten, laten we ongemoeid. Bij deze nemen we uitsluitend alle verwelkte bloemschermen weg die u vorig jaar van bloemen hebben voorzien. De takken die bovenin verwelkte bloemen hebben zitten, nemen we op de steel terug tot de bovenste knop.

  • Vorstschade snoeien we weg tot de bovenste knoppen.
  • Verwelkte bloemschermen snoeien we helemaal uit de struik weg.
  • Takken die geen knoppen bovenin hebben zitten, nemen we terug tot op de bovenste knop.
  • Oude verhoute takken snoeien we weg tot op de grond.

Hortensiasoorten zoals de Annabel bloeien op jonge stengels die ze elk jaar opnieuw laten groeien. Deze kunnen we na de bloeiperiode in zijn geheel wegnemen tot op de grond. Je kunt dit ook pas doen in het voorjaar. Neem je eerder de stengels weg, dan zult u de plant wat toe moeten dekken met compost of bladeren om vorstschade te voorkomen. Meer informatie over de Hortensia leest u op de pagina: Struiken

Het kan zijn dat u graag wat meer informatie wilt over het snoeien van de pluimhortensia. Kijk dan eventjes op internet naar pluimhortensia snoeien en zoek de informatie die u wilt vinden.Wilt u zelf hortensia’s stekken? Dit kan zeker met het afval van het snoeien. Op de volgende Engelstalige pagina leest u hoe het moet: Hortensia’s stekken